Αρκετά πιο αισιόδοξος αναχώρησε για την Αθήνα από την Φρανκφούρτη το βράδυ της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, έχοντας ακούσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αποδίδει τα εύσημα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η συνάντηση αυτή κρίθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εντάσσεται στην επιχείρηση του κ. Σαμαρά να άρει τις επιφυλάξεις των πιστωτών έναντι της κυβέρνησης, να εξελιχθεί ομαλά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης και να προετοιμασθεί το έδαφος για το αίτημα περί επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου ο κ. Σαμαράς, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί ενώ δεν αποκλείεται _ακόμα δεν υπάρχει σαφή εικόνα_ να μεταβεί ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στην Κύπρο όπου συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup και να συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς άκουσε με εμφανή ικανοποίηση τον κεντρικό τραπεζίτη της Ε.Ε. να εκτιμά πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αν και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Η στάση του κ. Ντράγκι και η στήριξη που παρείχε στον κ. Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν επί αρκετή ώρα, αποτελεί, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει σε τροχιά… ανάταξης την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά κυρίως να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για την προσωπική του δέσμευση και της κυβέρνησης του να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής και να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα και να τοποθετηθεί η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε στέρεα θεμέλια.
Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνομιλία, μίλησε για παραγωγική συνάντηση, ενώ ενδεικτικό του καλού κλίματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Kαι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για μαζική αγορά ομολόγων, αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας εν όψει του πακέτου μέτρων και της έκθεσης της Τρόικας, ενώ συζητήθηκε, με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν, και το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων σε όσους αποδεχθούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετακύλισης (roll-over) του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει, μέσω της ΕΚΤ, το ποσό των 10 δισ. που καλύπτει το μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών κενών για την περίοδο 1012-2016, εάν δοθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για να ενισχυθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστεί το χρέος βιώσιμο, θα πρέπει η ΕΚΤ να παραιτηθεί από τα κεφαλαιακά κέρδη αλλά και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα της αντίστοιχης περιόδου που κατέχει, επί συνολικού ύψους ελληνικών ομολόγων 34 δισ.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός που συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τους συμβούλους του, τους κκ. Χρ. Λαζαρίδη, Στ. Παπασταύρου και Ι. Μουρμούρα,εξέφρασε στον κ. Ντράγκι τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο κ. Ντράγκι για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε ότι «αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας» και «σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Κεντρικά στελέχη της Ιπποκράτους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, έπειτα από την ανακοίνωση της ΕΚΤ για θετικά δημοσιονομικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «επιτέλους προβάλλεται το έργο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και των στελεχών του, τόσο από τους εταίρους, όσο και από τον Πρωθυπουργό».