Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό αλεύρι, σκληρό
20 γρ. μαγιά, νωπή
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 αβγό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
½ κ.γ. γαρίφαλο
4 κ.σ. τσίπουρο
½ κ.γ. αλάτι
1 λίτρο λάδι για το τηγάνι
1 φλ. πετιμέζι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά μαζί με μια χούφτα αλεύρι και ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 20 λεπτά, ώσπου να αφρίσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το λάδι, τη ζάχαρη, το αβγό, το ξύσμα, τα μπαχαρικά, το τσίπουρο, το αλάτι και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό παραπάνω.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό παραπάνω.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια, επάνω σε λαδωμένη επιφάνεια, δίνοντάς τους σχήματα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό σπορέλαιο ή ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το περιττό λάδι. Τα περιχύνουμε με το πετιμέζι και τα σερβίρουμε.