Η ανησυχία και ο προβληματισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και στο εσωτερικό πεδίο δεν κρύβονται. Παρά την αναμενόμενη επιλογή της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πλειοψηφία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και τις επιπτώσεις του οικονομικού προγράμματος, η μείζων προσπάθεια των συνεργατών του κ. Αλ. Τσίπρα καταβάλλεται στην κατεύθυνση της διατύπωσης μιας κατά το δυνατόν ασφαλούς εκτίμησης για το σκηνικό που θα διαμορφωθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα περί τα τέλη του έτους και στις αρχές του 2013. Εν όψει αυτών, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στο εσωτερικό με μια εξισορροπητική λογική, η οποία εκφράζεται μέσω προσώπων και εκδηλώνεται με τις αποστολές που καθένα από αυτά έχει αναλάβει.

Μίτινγκ… Ανάπτυξης
Αποκαλυπτική, αν και περιορισμένης δημοσιότητας κατ’ επιλογήν της Κουμουνδούρου, ήταν μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κκ. Ι. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον υπουργό Ανάπτυξης. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, με τον οποίο είχαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, μια εκτενή ενημερωτική συζήτηση για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και τα πεδία στα οποία διαφαίνονται δυνατότητες απόδρασης από το οικονομικό και επενδυτικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από πηγές που έχουν γνώση για το κλίμα και το περιεχόμενο της συζήτησης, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασε και κατέθεσε τους προβληματισμούς της για συγκεκριμένα ζητήματα, όμως την ίδια στιγμή έδειξε ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι διατεθειμένη να επιδείξει την απαιτούμενη ανοχή σε περιπτώσεις που μεγάλα επενδυτικά προγράμματα προχωρήσουν και δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Δεν έχουμε καμία εκ προοιμίου αρνητική διάθεση απέναντι σε προγράμματα όπως αυτά της κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων και δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα είναι κάτι κακό, αφού θα δημιουργηθούν τόσες θέσεις εργασίας»
σημειώνει σε κατ’ ιδίαν συζήτησή του κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει όμως το ίδιο πρόσωπο ότι όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το αν οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι αξιοπρεπείς και θα διασφαλίζουν τα στοιχειώδη.
Την ίδια στιγμή, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την προσπάθεια δημιουργίας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) επισημάνθηκε στον κ. Χατζηδάκη, αν και η εκτίμηση που φαίνεται ότι διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου είναι πως το τελικό σχέδιο θα συζητηθεί επί μακρόν και πιθανώς θα έχει περισσότερο θεματικό παρά γεωγραφικό χαρακτήρα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η συνάντηση αυτή κατέδειξε για ακόμη μία φορά τη μάλλον ξεκάθαρη επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσωπα όπως οι κκ. Δραγασάκης και Σταθάκης δεν αποτελούν απλώς εκφραστές της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να διατυπώσει μια νέα πρόταση της Αριστεράς, βασισμένη στον ρεαλισμό και στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι ίδιοι φαίνεται ότι (θα) είναι και οι βασικοί συνομιλητές με τα ηγετικά κλιμάκια, όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών οργάνων – εφόσον δημιουργηθούν οι απαιτούμενες γέφυρες με τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αντάρτικο
Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όσο και συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή την ακτιβιστική πλευρά της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό εκδηλώνεται, για παράδειγμα, με την επιλογή του κ. Τσίπρα να παραστεί και να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά και με την αποστολή που ανατέθηκε στον βουλευτή Επικρατείας κ. Εμμ. Γλέζο, να επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι.

Στουρνάρα.

Στη συνάντηση αυτή αναδείχθηκε το «άλλο πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Γλέζος έθεσε ζητήματα που στην ουσία συνιστούν αναδιατύπωση της πρότασης για κήρυξη χρεοστασίου εκ μέρους της χώρας, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν χρωστά τίποτε, αλλά αντιθέτως της χρωστούν, και εισηγήθηκε στον κ. Στουρνάρα να θέσει στη γερμανική κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σε όλες του τις διαστάσεις.
Παρά τις δηλώσεις αυτές, και η συνάντηση Γλέζου – Στουρνάρα δεν αναδείχθηκε με τυμπανοκρουσίες από την Κουμουνδούρου, η οποία φαίνεται ότι για το προσεχές χρονικό διάστημα θα μείνει πιστή σε μια λογική «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτεύεται.

Διά παν ενδεχόμενον
Ολα πάντως θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και την αποτύπωση του σκηνικού, κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, όπως επιμένουν κορυφαία πολιτικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα όχι απλώς δεν αποκλείουν την αρνητική εξέλιξη, αλλά επιχειρούν να διαμορφώσουν την πολιτική προσαρμογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα νέα δεδομένα, με βάση αρνητικά σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό, λένε ότι ακόμη και αν στην Ευρώπη όλες οι εξελίξεις είναι «ομαλές», στο εσωτερικό παραμένει σοβαρό το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας κοινωνικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας και θα οδηγήσει μοιραία σε πολιτική κρίση και αστάθεια, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει μη γραμμικές εξελίξεις ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν αυτού, όσοι έχουν επαφές και παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για έναν νέο κύκλο διεθνούς ύφεσης ή μια κρίση στο Ιράν, που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των καυσίμων, τινάζοντας στον αέρα κάθε απόπειρα οικονομικής σταθεροποίησης στην Ελλάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται – από μετριοπαθή στελέχη – απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση, εν όψει και της ιδρυτικής διακήρυξης του ενιαίου πολιτικού οργανισμού που θα «απορροφήσει» τις συνιστώσες, «πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο (π.χ. πρόωρη κυβερνητική κρίση ή εκλογές σε ένα ασταθές περιβάλλον)». Εν όψει αυτών, κάποιοι επισημαίνουν ότι στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμπεριληφθούν και πρόνοιες για την τροφοδοσία της χώρας με καύσιμα και φάρμακα.
Ευρωπαϊκή απομόνωση
Σκέψεις για έξοδο από το εμπάργκο των Βρυξελλών

Ενα από τα προβλήματα που απασχολεί κατά κόρον την Κουμουνδούρου και το στενό επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα είναι το σκηνικό απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη. Η νέα άρνηση ευρωπαίου αξιωματούχου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί από κάποιους να θεωρείται ότι δεν βλάπτει πολιτικά τον κ. Τσίπρα στην παρούσα συγκυρία, όμως η δημιουργία γεφυρών και διαύλων επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι μια από τις προτεραιότητες στην Κουμουνδούρου αυτή την περίοδο.
Προς αντιμετώπιση του «εμπάργκο» που φαίνεται ότι επιχειρείται από τις Βρυξέλλες εις βάρος του κ. Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου γίνεται προετοιμασία του εδάφους για μια «έξοδο» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες δεν είναι αυτή τη στιγμή προγραμματισμένο και πάντως δεν θα γίνει αν δεν υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία.
Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συνδυαστεί με κάποια συνεδρίαση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι αντιπρόεδρος), εν όψει κάποιας από τις επικείμενες συνόδους κορυφής ή με κάποια άλλη αφορμή. Πάντως για το τέλος του μηνός ο κ. Τσίπρας έχει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Αμβούργο, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την ηγεσία του γερμανικού κόμματος Die Linke και πιθανώς θα μιλήσει σε συνέδριο που διοργανώνεται εκεί με θέμα την ευρωπαϊκή κρίση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ