Πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, OMT) για να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης παρουσιάζει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει νωρίτερα να κρατήσει αμετάβλητα τα χαμηλά της επιτόκια.
Όσον αφορά το πλαίσιο του ΟΜΤ:
Οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τον όρο υποβολής σε πρόγραμμα ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESFS ή ESM), οποιασδήποτε μορφής
Θα επιδιώκεται η συμμετοχή του ΔΝΤ
Θα πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις
Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.
Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της Ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.
Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο Ντράγκι θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).
Ο Ντράγκι υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών
ομολόγων.
Ικανοποίηση για τις αποφάσεις Ντράγκι εκφράζει η Κριστίν Λαγκάρντ
Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Bundesbank, ο οποίος επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Χαιρετίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο παρέμβασης της ΕΚΤ» αναφέρει σε δήλωσή της, για τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ) στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που δέχονται υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ), σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής τους και την εφαρμογή των σχετικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η «αποφασιστική εφαρμογή» του νέου προγράμματος παρέμβασης θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών-μελών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με λογικό κόστος και για σταθερή μακροοικονομική προσαρμογή.
Τέλος, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι βλέπει τη δράση της ΕΚΤ ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Η ΕΚΤ ενεργεί «πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της» και με «πλήρη ανεξαρτησία»», λέει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί «πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της» και με «πλήρη ανεξαρτησία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Ο Μπαρόζο, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα σήμερα από την ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ ενήργησε «πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της» και «με πλήρη ανεξαρτησία».
Ευρωπαϊκό επιτόκιο
Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο και η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Αμετάβλητο στο 0,50% διατήρησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η σουηδική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά 0,25% σε 1,25%.
Στις 15:30 άρχισε η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι θα βοηθηθούν οι χώρες με πρόβλημα χρέους, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι θα δράσουμε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας μας.
Συνάντηση Ραχόι – Μέρκελ : δεν συζητήθηκαν οι όροι της διάσωσης
Στη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Μαδρίτη δεν συζητήθηκαν όροι για πιθανή ευρωπαϊκή στήριξη στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απέφυγε εκ νέου να αναφέρει εάν η Ισπανία θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωζώνης για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που υφίσταται στις αγορές.
«Όταν υπάρχει κάτι νεότερο, θα σας πω» ανέφερε χαρακτηριστκά ο Ισπανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν είχα ακόμη ούτε το χρόνο να διαβάσω όσα δήλωσε ο κύριος Ντράγκι».
Η συνάντηση έγινε με το βλέμμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τους όρους της οποίας περίμενε η Μαδρίτη για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει παρέμβασή της.
Ο Ραχόι περιόριστηκε στο ότι δεν έχει διατυπώσει αίτημα για βοήθεια της Ευρωζώνης. «Η Ισπανία και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επιλυθεί οριστικά η κρίση του ευρώ» επισήμανε την Πέμπτη.
«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο ευρώ στο σύνολό του» υπογράμμισε από την πλευρά της και η Άνγκελα Μέρκελ. Η ίδια δήλωσε «εντυπωσιασμένη με το ρυθμό και τη συνέπεια» με την οποία η Μαδρίτη προχωρά σε πολιτικές για δημοσιονική εξυγίανση.
«Συζητήσαμε γι’ αυτό που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Ισπανία, αλλά δεν θίξαμε καθόλου τους ενδεχόμενους (οικονομικούς) όρους» σημείωσε η Μέρκελ, η οποία εξήρε τις προσπάθειες της Ισπανίας για τη μείωση του ελλείμματός της.
Επιτυχημένη η δημοπρασία ομολόγων
Εν τω μεταξύ, ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε την Πέμπτη σε δημοπρασία ομολόγων, αξίας 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού.
Το επιτόκιο στα ομόλογα λήξεως 2016 υποχώρησε στο 4,603% από 5,971% στις 2 Αυγούστου, στα ομόλογα λήξεως 2015 στο 3,676% (από 5,86% τον Ιούλιο) και στα ομόλογα λήξεως 2014 στο 2,798% από 4,706% τον Ιούνιο.
Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε πτώση 14 μονάδων βάσης (0,14%) στο 6,27%.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουλίου είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,75%.