Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής «για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υπαγωγής της στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης». Η πρόταση, η οποία θα έλθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς την υπογράφουν πάνω από 60 βουλευτές, όπως απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής, αναφέρει ότι «μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, δημοσιονομικής προσαρμογής και αναδιαρθρώσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επιβλήθηκαν μέσω των Μνημονίων 1 και 2, η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά επιδεινούμενης ύφεσης χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης». Και τονίζεται ότι «η υλοποίηση των μέτρων προσαρμογής όπως αυτά προβλέπονταν από τα Μνημόνια 1 και 2 όχι μόνο δεν οδήγησαν στον περιορισμό του Δημόσιου Χρέους αλλά αντίθετα το επιβάρυναν με αποτέλεσμα να έχει καταστεί μη βιώσιμο».
Στην πρόταση, την οποία υπογράφει σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται σαφές ότι «η πολιτική των περικοπών και της ακραίας λιτότητας δεν έχει στόχο τον περιορισμό του ελληνικού δημόσιου χρέους αλλά την εσωτερική υποτίμηση και την καθιέρωση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης στηριγμένου στην φθηνή εργατική δύναμη και την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία του συνόλου της οικονομίας».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η προσφυγή στο ΔΝΤ και η υπογραφή των Μνημονίων «που επηρέασαν καθοριστικά τόσο την ένταση όσο και τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα (…), μετατρέπει την Ελλάδα σε πειραματόζωο και σε πολιορκητικό κριό για την εμπέδωση μιας νέας μορφής καπιταλιστικής εξουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι «οι αιτίες που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να παραμείνουν αδιευκρίνιστες αλλά αντίθετα πρέπει να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση του νυν Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα υποβλήθηκε στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης ώστε να αναδειχθούν οι αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν ενδεχόμενες αστικές και ποινικές ευθύνες».
Μεταξύ των σημείων στα οποία εστιάζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την συσσώρευση του δημοσίου χρέους, είναι και το περιεχόμενο της έκθεσης υπ’ αριθμόν 09/244 της ειδικής ομάδας του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2009, «σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία δεν είχε υποστεί μεγαλύτερη πίεση από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ενώ σε καμία περίπτωση δεν προοιωνιζόταν τίποτε από όλα όσα ακολούθησαν μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009 -2010».
Στην πρόταση εγείρονται και ερωτηματικά «μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων και υπογραφής του Μνημονίου 1 και των πρώτων Δανειακών Συμβάσεων, κ. Π. Ρουμελιώτη, που έγιναν στην εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει».
Μάλιστα τονίζεται ότι σε δήλωση του κ. Ρουμελιώτη που δόθηκε στη δημοσιότητα «αναφέρεται ότι ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνήθηκε να ακολουθήσει την υπόδειξη του τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν για άμεση αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους». «Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εγείρει τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα και χρήζει εξονυχιστικής διερεύνησης και από τη Βουλή των Ελλήνων ώστε να διαλευκανθεί αν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και ο τότε Υπουργός των Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της τότε κυβέρνησης γνώριζαν τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης να εξηγηθεί για ποιους λόγους προχώρησαν στην υπογραφή του Μνημονίου 1 και των πρώτων Δανειακών Συμβάσεων», υπογραμμίζεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Διερεύνηση επιβάλλεται ώστε να καταλογισθούν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ειδικά δε του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου και του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, καθώς και κάθε άλλου προσώπου, οι οποίες υπονόμευσαν την αξιοπιστία και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, οδήγησαν σε αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους και τελικά στην υπογραφή του Μνημονίου 1 και των πρώτων Δανειακών Συμβάσεων», επισημαίνεται ενώ εκτός των κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει αναγκαίο «να διακριβωθεί αν προκύπτουν πέρα από τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τον τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο αλλά και μέλη της τότε κυβέρνησης».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, «η προσφυγή στο ΔΝΤ και η συνακόλουθη υπαγωγή στο Μνημόνιο ήταν ένα προαποφασισμένο σχέδιο με στόχο την εσωτερική υποτίμηση το οποίο υλοποιήθηκε στο έδαφος και με την κατάλληλη αξιοποίηση της σχετικά δυσχερούς θέσης στην οποία είχε βρεθεί η ελληνική οικονομία κυρίως λόγω της υστέρησης των δημοσίων εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ και τις αντίστοιχες κοινωνικές ανάγκες, υστέρηση που ήταν αποτέλεσμα πρωτίστως των νόμιμων φοροαπαλλαγών του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα καθώς και της όλης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης». Για αυτό τον λόγο ζητούν και την διερεύνηση της υπόθεσης από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η οποία και θα κληθεί να αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120.
ΠαΣοΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται το κράτος δικαίου»
Το ΠαΣοΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής »για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης» δείχνει τρία πράγματα:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αντιληφθεί πως η πολιτική του επιχειρηματολογία, η βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τους νόμους του κράτους που η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να εκτελεί.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει επίσης απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίσει τι συνιστά αντικείμενο νομικού και μάλιστα ποινικού ελέγχου και τι συνιστά αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών. Είναι δε, έτσι διατυπωμένη, ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται σκοπίμως»
Υπέρ της εξεταστικής Επιτροπής για το ΔΝΤ και η ΔΗΜΑΡ
«Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, εφόσον φτάσει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή ο φάκελος του κ. Γρηγόρη Πεπόνη με τη δικογραφία σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσούκαλης μιλώντας στο «Βήμα», «εάν δεν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ανοίξει διαδικασία διερεύνησης από τη Βουλή. Δεν είναι σωστό θεσμικά να κινούνται παράλληλα για το ίδιο θέμα δυο διαδικασίες, μια από τη Δικαιοσύνη και μια από τη Βουλή».
Ήδη εκκρεμούν αιτήσεις από δυο κόμματα, μια από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Όπως εξηγεί ο κ. Τσούκαλης, «αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο κ. Πεπόνης έχει αποστείλει το φάκελο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου , λόγω εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, τότε είναι προφανές ότι θα ψηφίσω να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα του ΔΝΤ και του μνημονίου. Είναι μονόδρομος. Είναι αυτονόητο ότι με την αποστολή του φακέλου στη Βουλή επιλύεται ένα θεσμικό πρόβλημα, δηλαδή αυτό της παράλληλης εξέτασης , οπότε όλες οι αιτήσεις θα συνεκτιμηθούν από κοινού μαζί με το φάκελο του κ. Πεπόνη».
Το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Κ.Ο. του ΚΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «συσκοτίζει το κύριο πρόβλημα, ότι δηλαδή είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να τη διαχειριστεί προς όφελος του λαού, όπως προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως τονίζεται δε, «η πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής δεν πρόκειται να ανακόψει την επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα», κάτι που προδικάζει την μη στήριξη της επίμαχης πρότασης από το ΚΚΕ.