Λίγες ώρες πριν την καθοριστική συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις επόμενες κινήσεις της στην καταπολέμηση της κρίσης στην ευρωζώνη, και ενώ οι υπό πίεση χώρες του νότου – Ισπανία και Ιταλία – έχουν καλέσει σε «γενναία» αγορά ομολόγων, πληροφορίες του διεθνούς οικονομικού Τύπου υποστηρίζουν πως ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να εισηγηθεί απεριόριστη και «αποστειρωμένη» – δηλαδή, πληθωριστικά αδρανοποιημένη- αγορά ομόλογων. Ερώτημα παραμένει όχι μόνο η στάση που πρόκειται να κρατήσει η Bundesbank αλλά, αν δοθεί βάση σε δημοσιεύματα, και άλλες κεντρικές τράπεζες.
Ετσι, το Bloomberg υποστήριξε την Τετάρτη, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων, πως το σχέδιο που πρόκειται να προτείνει η διοίκηση της ΕΚΤ περιλαμβάνει απεριόριστες αγορές χρεογράφων χωρών της ευρωζώνης που υφίστανται πιέσεις με τρόπο που δεν θα «τυπώνεται χρήμα» -ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο έχει μπει στον «πάγο» εδώ και σχεδόν έξι μήνες, γινόταν επίσης «αποστειρωμένα».
Βάσει του προσχεδίου, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η ΕΚΤ θα αποφύγει να θέσει όριο στα επιτόκια των ομολόγων που αγοράζει και θα περιοριστεί μόνο σε ομόλογα και όχι άλλα χρεόγραφα, και μάλιστα κυρίως μικρής σχετικά διάρκειας (μέχρι τριών ετών).
Η αγορά θα γίνεται, υποστηρίζεται, υπό την αίρεση της τήρησης των δεσμεύσεων που θα έχει αναλάβει η κάθε χώρα έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης -προϋπόθεση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, παραδοσιακά «ευαίσθητη» σε πληθωριστικούς κινδύνους, αντιτίθεται σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» του χρέους με αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Στο ξεκίνημα του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, η γερμανική δυσφορία εκφραζόταν «διακριτικά» αλλά τον τελευταίο καιρό η αντίθεσή της αρθρώνονται δημόσια -ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες σχετικές τοποθετήσεις του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.
Ο Βάιντμαν όμως, αν πιστέψει κανείς του γερμανικούς Financial Times, δεν είναι ο μοναδικός στο συμβούλιο που βλέπει επιφυλακτικά πιθανή «έφοδο» της ΕΚΤ στις αγορές. Τις ανησυχίες του φέρονται να συμμερίζονται και ο φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Ερκι Λίκανεν και ο Βέλγος Λουκ Κουν.