Ολοένα και περισσότεροι Μουσουλμάνοι φοιτητές αποφασίζουν να φανούν ακαδημαϊκά… ανεξίθρησκοι και να σπουδάσουν σε ένα Καθολικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Πολλοι σπουδαστές από αυστηρές ισλαμικές χώρες της Μέσης Ανατολής δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια σαφή προτίμηση σε λιγότερο «κοσμικά» κολέγια των ΗΠΑ για χάρη αμερικανικών πανεπιστήμιων που δεν διστάζουν να αυτοπροσδιοριστούν ως «καθολικά».
«Νιώθω εξαιρετικά άνετα με το γεγονός πως εδώ οι συμφοιτητές μου είναι θρήσκοι, καίτοι όχι Μουσουλμάνοι», τονίζει η Μάι Αλχαμάντ που σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Ντέιτον στο Οχάιο. «Νιώθω λιγότερο άβολα ανάμεσα σε Χριστιανούς, παρά τις όποιες θρησκευτικές μας διαφορές, παρά ανάμεσα σε άθεους», σημειώνει η νεαρή φοιτήτρια από το Κουβέιτ, μια από τις περίπου 25 γυναίκες που σπουδάζουν στο συγκεκριμένο καθολικό κολέγιο.
Μέχρι πριν μια δεκαετία το Ντέιτον, σε σύνολο 11.000 προπτυχιακών φοιτητών, ειχε μόλις 12 Μουσουλμάνους, όμως σήμερα στο κολέγιο φοιτούν 78 Μουσουλμάνοι, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι γυναίκες.
Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με την εισροή Μουσουλμάνων σπουδαστών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, υπάρχει μια αυξητική τάση νεαρών από τα κράτη της Μέσης Ανατολής που επιλέγουν κολέγια των ΗΠΑ επειδή «εδώ νιώθω πως σέβονται τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, όποιες κι αν είναι αυτές», όπως λέει η πακιστανή φοιτήτρια ιατρικής Μάχα Χαρούν που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Κρέιτον στην πόλη Ομαχα.
Πολλά τέτοια πανεπιστημιακά ιδρύματα παρέχουν στους Μουσουλμάνους φοιτητές τους δυνατότητες να διοργανώσουν, εντός του campus, τις εορτές που προβλέπει η θρησκεία τους ενώ τους δίνει μέχρι και κρέας «χαλάλ» («καθαρό», προετοιμασμένο σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους), έτοιμο προς βρώση.
«Ήμουν σε έναν άλλο κολέγιο πιο πριν που δεν σέβονταν καθόλου τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, όμως εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου», καταλήγει ο Σαουδάραβας Μανάλ Αλσαρέκ, που σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Ντέιτον.