Η γερμανική εταιρεία Gruenenthal που παρασκεύαζε το διαβόητο φάρμακο θαλιδομίδη για την πρωινή ναυτία στις εγκύους απολογήθηκε για πρώτη φορά στα θύματα που γεννήθηκαν χωρίς άκρα, ωστόσο πολλοί ασθενείς απέρριψαν τη συγγνώμη που ήρθε με καθυστέρηση 50 ετών και δεν συνοδεύεται από ανάληψη της ευθύνης.
«Ζητάμε συγχώρεση που για σχεδόν 50 χρόνια δεν βρήκαμε τρόπο να σας προσεγγίσουμε σαν άνθρωποι προς ανθρώπους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gruenenthal Χάραλντ Στοκ. «Ζητάμε να θεωρήσουμε τη μακρά σιωπή μας ένδειξη του σοκ που μας προκάλεσε η μοίρα σας».
Η απολογία του Στοκ από την πόλη Στόλμπεργκ όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας δεν φαίνεται να άφησε ικανοποιημένα τα θύματα: «Πιστεύουμε ότι μια ειλικρινής και γνήσια απολογία πρέπει να συνoδεύεται από ανάληψη της ευθύνης. Η εταιρεία δεν το έχει κάνει αυτό και μας έχει πραγματικά προσβάλει» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC o Ντικ Ντόμπρικ, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς χέρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της οργάνωσης Thalidomide UK, Φρέντι Αστμπουρι, ο οποίος απέρριψε τη συγγνώμη της Gruenenthal και ζήτησε χρηματική αποζημίωση των θυμάτων.
Ανάλογες δηλώσεις ήρθαν από θύματα και δικηγόρους θυμάτων στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Η θαλιδομίδη είναι ένα ισχυρό κατασταλτικό που κυκλοφόρησε από το 1957 έως το 1961 ως φάρμακο για την αϋπνία και για την πρωινή ναυτία στις εγκύους. Η χρήση του οδήγησε σε 10 με 20 χιλιάδες γεννήσεις παιδιών με σοβαρές δυσμορφίες, κυρίως κοντά ή ανύπαρκτα άκρα, καθώς και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστρία. Στις ΗΠΑ, η θαλιδομίδη ουδέποτε έλαβε έγκριση για χρήση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το τεράστιο σκάνδαλο της θαλιδομίδης οδήγησε τελικά σε αυστηροποίηση των κλινικών δοκιμών για την έγκριση φαρμάκων.
Στη Γερμανία, εξωδικαστικός συμβιβασμός που ανακοινώθηκε το 1970 οδήγησε στη δημιουργία ταμείου 150 εκατ. ευρώ για περίπου 3.000 θύματα, ενώ στην Αυστραλία και άλλες χώρες εκκρεμούν εκατοντάδες αγωγές εναντίον της Gruenenthal και των αντιπροσώπων της.
Η θαλιδομίδη συνεχίζει σήμερα να κυκλοφορεί ως φάρμακο για τη λέπρα και το πολλαπλό μυέλωμα, μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, ενώ δοκιμάζεται για άλλες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και το AIDS.