Η άνετη επικράτηση του κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές της Πέμπτης για την ανάδειξη του νέου γραμματέα της ΝΔ ανέδειξε, σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη, την εσωτερική κυριαρχία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία και ενόψει της ψήφισης των νέων επώδυνων μέτρων.
Η εκλογική νίκη του βουλευτή Ηρακλείου έναντι του βασικού του αντιπάλου, του κ. Νικ. Κακλαμάνη, επιβεβαίωσε την ανακατανομή των εσωκομματικών συσχετισμών και τη διάθεση, όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη της ΝΔ για ρήξεις και αλλαγές στο κόμμα. Το κυριότερο όμως είναι ότι έδειξε πως η νυν ηγεσία είναι ισχυρή και με τον νέο γραμματέα θα προσπαθήσει να κερδίσει και την κοινοβουλευτική, την κοινωνική και επικοινωνιακή μάχη για τη στήριξη των νέων μέτρων.
Επίσης, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες, εστάλη και μήνυμα σε όσα προβεβλημένα στελέχη επιχείρησαν παρασκηνιακά να… «κοντύνουν» τον κ. Κεφαλογιάννη, που είχε τη στήριξη του κεντρικού συστήματος, στα πλαίσια της δικής τους προσωπικής ατζέντας.
Παράλληλα, η εκλογή Κεφαλογιάννη αποδυνάμωσε, όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, και έσβησε σε πολύ μεγάλο βαθμό εστίες, ενδεχομένως, μελλοντικών διαφοροποιήσεων που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά.
Το στοιχείο που έδωσε την άνετη νίκη στον κ. Κεφαλογιάννη ήταν η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 87% περίπου, ενώ οι συσχετισμοί θα ήταν καλύτεροι για τον κ. Κακλαμάνη εάν ψήφιζε περίπου το 70-75% των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και κυρίως απείχαν αρκετά στελέχη από την επαρχία.
Η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη και μόλις ο αριθμός των ψηφισάντων είχε ξεπεράσει περίπου τους 420 (τελικά ψήφισαν 509 από τους 586 εγγεγραμμένους) στελέχη που στήριζαν τον κ. Κακλαμάνη είχαν καταλάβει ότι το παιχνίδι χάνεται.
Οι δυο βασικοί υποψήφιοι, οι κκ. Κεφαλογιάννης και Κακλαμάνης, παρά την ένταση που υπήρξε στο παρασκήνιο από υποστηρικτές τους, διατήρησαν χαμηλούς τόνους και δεν έγιναν προσωπικές επιθέσεις.
Τα καρφιά και οι αιχμές
Ο κ. Κακλαμάνης, είχε φροντίσει τις τελευταίες πέντε ημέρες να δηλώσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, την ενόχλησή του για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη στήριζαν τον κ. Κεφαλογιάννη που τελικά έλαβε 301 ψήφους (60,2%), έναντι 186 (37,2%) του πρώην δημάρχου Αθηναίων και 13 ψήφων (2,6%) που συγκέντρωσε ο τρίτος υποψήφιος κ. Θ. Λαμπρόπουλος, ενώ καταγράφηκαν και εννέα άκυρα-λευκά.]
Ο κ. Κεφαλογιάννης – που έτυχε της στήριξης στελεχών του πυρήνα της κομματικής εξουσίας και είχε από πίσω του όταν έκανε τις δηλώσεις τον γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ που κατήγγειλε δημόσια ο κ. Κακλαμάνης- αμέσως μετά την επικράτησή του μίλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, για μήνυμα ενότητας της παράταξης και σημείωσε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν σε επαφή με τον βασικό συνυποψήφιό του, προσθέτοντας πως θα έχουν συνεργασία και στη συνέχεια.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Κακλαμάνης – που είχε καταγγείλει παρασκηνιακές κινήσεις από «κομματικοδίαιτους που παριστάνουν τους »σαμαροφύλακες»» – αν και ευχήθηκε δύναμη και επιτυχία στο νικητή και είπε πως θα σταθεί δίπλα του, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπει τις θέσεις του, άφησε αιχμές.
Ο κ. Κακλαμάνης, που εκφράζει τμήμα της λαϊκής δεξιάς που αντιδρά και στα νέα μέτρα, ευχαρίστησε «όλα τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ιδιαίτερα όμως το 38% των συναγωνιστών μου, που αντιστάθηκαν στις πιέσεις και με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».
Οι εντολές Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανανέωση του κόμματος και δεν θέλει να χαθεί η επαφή με την κοινωνία, λόγω του κινδύνου που υπάρχει από τον… ιό του κυβερνητισμού.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει πάρα πολύ στην αναδιοργάνωση του κόμματος και στην αναδιάταξη των δυνάμεων και στην προετοιμασία της ΝΔ για το επόμενο συνέδριό της σε ένα χρόνο, στο οποίο δίνει βαρύτητα και μιλά για κομματικό γεγονός μεγίστης στρατηγικής σημασίας.
Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του κόμματος, θα ανοίξουν κυριολεκτικά οι πόρτες του, καθώς όπως είπε και χθες Πέμπτη στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σήμερα η ΝΔ και η κεντροδεξιά παράταξη δεν εκφράζει μόνο εκείνους που ανέκαθεν την ψήφιζαν, αλλά και πολλών ακόμα που την ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο και πάρα πολλών που δεν την έχουν ψηφίσει ποτέ.
Η επαναφορά Κεφαλογιάννη
Σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή επανήλθε ο κ. Κεφαλογιάννης, προκαλώντας έκπληξη για πολλούς η ενεργοποίησή του και η επιθυμία του να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.
Αν και έχει ξεκάθαρες απόψεις για την πολιτική και το πώς πρέπει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, σε σημείο που πολλές φορές έχει συγκρουστεί και δημόσια, είτε στα ΜΜΕ, είτε στο κοινοβούλιο, δεν ήταν πρόσωπο που είχε ιδιαίτερες επαφές με το ευρύτερο κομματικό σύστημα.
Πολλοί ξαφνιάστηκαν όταν πληροφορήθηκαν πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες ότι ο 53χρονος βουλευτής Ηρακλείου (εκλέγεται συνεχώς από το 1990) θα διεκδικούσε τη θέση του γραμματέα, κάτι που δεν έπραξε τον περασμένο Ιούλιο, όταν τελικά αναβλήθηκε η εσωκομματική διαδικασία.
Η είδηση της υποψηφιότητάς του έκανε τους μυημένους να σκεφθούν ότι έχει τη στήριξη σημαντικού τμήματος του κεντρικού συστήματος εξουσίας και θεωρήθηκε ιδανική επιλογή έναντι του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος ποτέ δεν αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν αποτελούσε και καλή περίπτωση για ορισμένους «προεδρικούς».
Αντίθετα στο πρόσωπο του κ. Κεφαλογιάννη – το 2009 είχε στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από τον κ. Σαμαρά – είδαν ένα στέλεχος που θα αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα παλαιά μέλη και τη νεότερη γενιά του γαλάζιου μηχανισμού, ενώ εκτιμάται ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει καλή συνεργασία μαζί του.
Ανθρωπος των συγκρούσεων – πολλοί θυμούνται τις εντάσεις την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κ. Σημίτη και τον χαρακτηρισμό «σκανδαλοκυνηγός» που του απέδωσαν τότε- τον περασμένο Φεβρουάριο, τον μήνα της κρίσης στη ΝΔ με τις 20 διαγραφές, βρέθηκε και αυτός εκτός κόμματος, διότι αρνήθηκε να στηρίξει στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο, αλλά επέστρεψε γρήγορα με τη δήλωση που έκανε και πλέον έκανε τη μεγάλη επιστροφή.