Την πρόταση του ΠαΣοΚ για την ανάγκη να παρουσιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μια εθνική στρατηγική και όχι μόνο μέτρα, επανέλαβε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠαΣοΚ. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν κυρίως στρατηγικού χαρακτήρα και εξήγησε τη διαφορά μεταξύ της δικής του άποψης και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.
Η σκέψη του πρωθυπουργού, είπε, ήταν ότι μετά το άτυπο ECOFIN και Eurogroup τα οποία θα συνεδριάσουν στη Λευκωσία στις 14 Σεπτεμβρίου, να κληθεί η Βουλή να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων. Στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα μέτρα αυτά από την τρόικα ώστε να υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Κατόπιν όλων αυτών να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε αυτά ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε το ερώτημα τι θα γίνει αν μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων η τρόικα ζητήσει ένα συμπληρωματικό πακέτο μέτρων. «Πως θα διαβεβαιώσουμε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε μια ασφαλή διαδικασία που έχει ορατό τέλος και ορατή ανταπόδοση;», διερωτήθηκε.
Η πρόταση του προς τον πρωθυπουργό ήταν ότι πρέπει να ειδωθεί η κατάσταση από άλλη οπτική γωνία. Δηλαδή όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή να μπορούν οι τρεις αρχηγοί να πουν την πλήρη ιστορία, την οποία πρέπει να την έχουν συμφωνήσει με τους εταίρους μας : «Δεχόμαστε να ψηφίσουμε τα μέτρα, να στηρίξουμε την Κυβέρνηση, να αναδεχθούμε το πολιτικό κόστος, να μπούμε στη συζήτηση για τα μέτρα, αλλά όταν πάμε να ζητήσουμε κάτι πρέπει να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος».
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας κ.κ. Σόιμπλε και Μοσκοβισί, θα πρέπει να τους πει τι ακριβώς ζητεί η ελληνική κυβέρνησης. Ότι ζητάμε, πρόσθεσε, να γίνει αντιληπτό πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Γιατί αυτό το πρόγραμμα βασιζόταν στα πρωτογενή πλεονάσματα και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτά τα δύο δεν υπάρχουν.
Πρόσθεσε ακόμα ότι θεωρεί εξαιρετικά παρακινδυνευμένη τη λογική που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ζήτημα μείωσης (κουρέματος) του διμερούς δανείου που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2010, ή του δεύτερου δανείου που είχε δώσει το EFSF. Διότι αν εμφανιστεί να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υποστούν οι φορολογούμενοί τους το βάρος του κουρέματος, που σημαίνει βλάβη για το δημόσιο χρέος τους και για το έλλειμμά τους, αυτό θα δημιουργήσει της προϋποθέσεις μιας έκρηξης εναντίον της Ελλάδας.
Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις ασφαλείς τρόποι που δεν θίγουν τους φορολογούμενους, ούτε χρειάζονται έγκριση από τα κοινοβούλια: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF (όχι για όλα τα 50 δισ. ευρώ αλλά για όσα αφορούν πραγματικά την ανακεφαλαιοποίηση). Η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας. Η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών που έχει η ΕΚΤ από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή τα αγόρασε πολύ φθηνά.
«Μακάρι», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, «μια τέτοια πρόταση να μπορούσε να εμφανιστεί, έστω και με κάποια καθυστέρηση, και από 8 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup έως 18 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής να είχαμε μια απάντηση. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει η Κυβέρνηση στις επαφές της να έχει μια τέτοια αντίληψη».
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα θέμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και για άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν όπως για το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες, για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, για το πώς να λυθούν τα προβλήματα του κράτους και να διευκολυνθεί η ζωή του πολίτη. Επίσης επανέλαβε τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε για να αλλάξει το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας: Εθνική καμπάνια ενημέρωσης. Εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά για να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης και μίζερης φάσης.
Επίσκεψη Βενιζέλου στο υπουργείο Υγείας
Την Πέμπτη, στις 2 μ.μ., ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο των επισκέψεων που έχει ξεκινήσει το ΠαΣοΚ στα υπουργεία, θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τους υπεύθυνους του Τομέα Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό και Συμεών Κεδίκογλου. Η επίσκεψη αυτή αποκτά έντονα συμβολικό χαρακτήρα καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αλλά και επειδή έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ. Η ενημέρωση του κλιμακίου του ΠαΣοΚ θα γίνει από τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέτζο και θα αφορά την πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο σε τομείς όπως η λειτουργία των νοσοκομείων, οι ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, η λειτουργία του ΕΚΑΒ, τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη συνεργασία με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.