Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον σκοπό αυτό, δηλώνει η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.
Παράλληλα, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η κ. Φέκτερ επισημαίνει ότι μια αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να ζητείται εύκολα σε «συζητήσεις καφενείου», θα απέβαινε όμως σε βάρος των φορολογούμενων.
Για τον λόγο αυτό και υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης και να εξαναγκασθούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους, τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για τον λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών υιοθετεί την άποψη του αρχηγού της – στο συγκυβερνόν, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Η πρόταση Σπίντελεγκερ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε αποδοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και από τον ίδιο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Βέβαια, η Μαρία Φέκτερ παραδέχεται πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – κάτι που είχε παραδεχτεί και ο κ. Σπίντελεγκερ – προσθέτοντας, μάλιστα, πως για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θα συνδεόταν με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και θα απαιτούσε αρκετό χρόνο.