Σε σκληρό παιχνίδι τακτικής μεταξύ των διοικήσεων της Credit Agricole και των τριών ελληνικών τραπεζών, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, που έχουν καταθέσει προσφορές για την Εμπορική Τράπεζα, εξελίσσεται η πώληση της θυγατρικής των γάλλων στην Ελλάδα.
Από τη μία οι γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Εμπορική αποτελεί υπό προϋποθέσεις – οι οποίες συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος – «πολύφερνη νύφη» για τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Ετσι, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι έχουν κάθε λόγο να μην βιάζονται. «Με την τακτική τους οι γάλλοι προσπαθούν να πετύχουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για την πώληση της Εμπορικής» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά τους, οι έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν ότι η διοίκηση της Credit Agricole επιθυμεί να απαλλαγεί από την Εμπορική, η οποία έχει «φορτώσει» τον γαλλικό όμιλο με ζημιές, συνολικά πολλαπλάσιες της χρηματιστηριακής αξίας του και παράλληλα αποτελεί βαρίδι για την πορεία της μετοχής του.
Ως εκ τούτου, εμφανίζονται να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναβολής της πώλησης της Εμπορικής και εκτιμούν ότι το θέμα θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.
Οπως είναι γνωστό η διοίκηση η Credit Agricole ανακοίνωσε πως δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση και πως η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής «θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι η κατάσταση περιπλέκεται με τους πολλούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Αυτό άλλωστε υπονόησε σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, o διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Ζαν Πολ Σιφλέ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ομίλου για την Εμπορική, είπε ότι «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη με ποια από τις τρεις δεσμευτικές προσφορές που έχουμε δεχθεί θα προχωρήσουμε, καθώς οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σύνθετες και εμπλέκουν πολλούς φορείς, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές αρχές καθώς επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διάφορες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ως αντικειμενικό στόχο να βρεθεί μία θετική λύση σε αυτό το σύνθετο ζήτημα», κατέληξε.