Σχέδιο «μηδενικής ανοχής» α λα Νέα Υόρκη είναι έτοιμη να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες εβδομάδες. Το σχέδιο διαμορφώθηκε έπειτα από επαφές του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια με τον τέως δήμαρχο Ρούντι Τζουλιάνι και τον πρώην ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας Γουίλιαμ Μπράιτον που αποκατέστησαν την τάξη στο «Μεγάλο Μήλο». Το σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση των πολυδιασπασμένων αστυνομικών υπηρεσιών από νέα πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα στα οποία θα εγκατασταθούν ειδικές αστυνομικές μονάδες «άμεσης επέμβασης» με αναβαθμισμένο βαρύ οπλισμό για την αντιμετώπιση σκληρών κακοποιών. Ετσι θα κλείσουν τουλάχιστον 50 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα και 600 ακόμη αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η παρέμβαση χαρακτηρίζεται από επιτελείς ως το μεγαλύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τις λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει ειδικό επιτελείο από αξιωματικούς της λεωφόρου Κατεχάκη. Στο πλαίσιο αυτής θα αλλάξει και η λειτουργία της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία θα πάψει να έχει κεντρική διοίκηση και θα πολυδιασπασθεί στις διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και στην περιφέρεια. Προβλέπεται επίσης η απόσυρση των μοτοσικλετιστών από πόλεις της περιφέρειας και η αξιοποίησή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μια παρόμοιου τύπου μελέτη είχε ανατεθεί πριν από μερικά χρόνια σε ιδιώτες αντί 500.000 ευρώ – για την αρχική φάση εκπόνησής της. Ο κ. Ν. Δένδιας θεώρησε τη σχετική διαδικασία «παράτυπη» και τη σταμάτησε, αναθέτοντας στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να εκπονήσει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών. Ανάλογες ριζικές παρεμβάσεις, πάντως, έχουν επιχειρηθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
500 οι υπηρεσίες από 1.200
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι ο περιορισμός της πολυδιάσπασης των αστυνομικών υπηρεσιών. Υπολογίζεται ότι από τις περίπου 1.200 αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, θα απομείνουν περίπου 500, οι οποίες όμως θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες. Αναλογικά θα μειωθούν και οι υπηρεσίες της Αστυνομίας στην Αθήνα, όπου θα δημιουργηθούν πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα, όπως είχε επιχειρηθεί ξανά στα τέλη της δεκαετίας του ’90, χωρίς όμως επιτυχία. Τότε υπήρξαν παράπονα πολιτών για κατάργηση των τμημάτων στις γειτονιές και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονταν ότι «τα νέα πολυδύναμα τμήματα είχαν μεγάλους τομείς εποπτείας και δεν υπήρχε συχνή αστυνομική παρουσία σε διάφορες περιοχές». Ετσι, δύο χρόνια αργότερα τα τμήματα που είχαν κλείσει άνοιξαν πάλι και ο θεσμός των πολυδύναμων ατόνησε.
Ωστόσο όπως λένε σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «γνωρίζουμε τι συνέβη στο προηγούμενο εγχείρημα, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί, φέρ’ ειπείν, στα πέριξ της λεωφόρου Κηφισίας να υπάρχουν τόσα τμήματα – του Ψυχικού, του Χαλανδρίου, της Πεύκης, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και τόσα άλλα – χωρίς ουσιαστικό λόγο. Χάνονται εκατοντάδες αστυνομικοί σε δουλειές γραφείου. Αυτά πρέπει ν’ αλλάξουν ριζικά».

Νέο σχέδιο αναμέτρησης
Κεντρικός στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η δημιουργία – σε κάθε νέο πολυδύναμο, ενισχυμένο, τμήμα – ειδικών μονάδων που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκρούσεις με σκληρούς κακοποιούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν Καλάσνικοφ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σε όλη την επικράτεια σημειώνονται 60 με 80 τέτοιου τύπου «μάχες» αστυνομικών και κακοποιών, όπου μέχρι τώρα η ΕΛ.ΑΣ. υστερούσε απελπιστικά. Ηδη συντάσσεται μελέτη για την απόκτηση από την Αστυνομία νέου τύπου όπλων, τα οποία θα μπορούν να αναμετρηθούν επί ίσοις όροις με τα Καλάσνικοφ. Οι ομάδες των αστυνομικών με τον νέο εξοπλισμό θα επιχειρούν με ειδικό σχέδιο δράσης, με τη χρήση οχημάτων και μοτοσικλετών, με αποστολή να εγκλωβίζουν και να αφοπλίζουν τους δράστες ληστειών.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κ. Δένδια και του 58χρονου πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, στη θητεία του οποίου υπήρξε θεαματική πτώση – της τάξεως του 75% – των δεικτών εγκληματικότητας στην αμερικανική μεγαλούπολη. Ανάλογη επαφή διατηρεί ο έλληνας υπουργός και με τον πρώην ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, τον 64χρονο Γουίλιαμ Μπράιτον, ο οποίος είχε προχωρήσει στη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στην πόλη για τον εντοπισμό των προβληματικών περιοχών και τη λήψη των ανάλογων μέτρων. Σήμερα ο Μπράιτον έχει προσληφθεί από ιδιωτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη που παρέχει υπηρεσίες σε άλλες χώρες για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας. Γέφυρα συνεργασίας προωθείται και με τις αστυνομικές υπηρεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας.


Αφήνουν τα δακρυγόνα και πιάνουν τις μάνικες
Η ΕΛ.ΑΣ. του… νερού αντικαθιστά τα ΜΑΤ των χημικών στις επεισοδιακές διαδηλώσεις, με τις συγκρούσεις και τις οδομαχίες. Από τις αρχές φθινοπώρου τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας θα αντιμετωπίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. με την εκτόξευση δεκάδων τόνου νερού, ενώ σχεδιάζεται παράλληλα σχεδόν να μηδενιστεί η χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών ουσιών.
Αυτή φαίνεται να είναι η οριστική απόφαση των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα και από σχετική εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Η ΕΛ.ΑΣ. θα αποκτήσει πιθανότατα και δεύτερο όχημα εκτόξευσης νερού – είχε ήδη ένα, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί περιστασιακά στα επεισόδια της Κερατέας – με σκοπό να δημιουργεί ένα «υδάτινο φράγμα» απέναντι στις ομάδες που προκαλούν τα επεισόδια. Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη έχουν άρει πλέον τις επιφυλάξεις τους για τη ρίψη νερού υπό πίεση κατά των διαδηλωτών και τον κίνδυνο τραυματισμών. Με την εισαγωγή των νέων μέσων αλλάζει και ο σχεδιασμός επέμβασης σε διαδηλώσεις, αφού θεωρείται ότι τα οχήματα εκτόξευσης νερού πρέπει να πλαισιώνονται από ευέλικτες δυνάμεις των ΜΑΤ, ικανές να περικυκλώνουν τους πρωταίτιους των επεισοδίων.
Η χρήση οχημάτων με «κανόνι» νερού για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών που προχωρούν σε επεισόδια και καταστροφές αποφασίστηκε με βάση τα δεδομένα των τελευταίων μηνών από επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί, «τον τελευταίο χρόνο φτάσαμε στο σημείο να ρίξουμε σε διαδηλώσεις περίπου 6.000 χημικά, κόστους περίπου 500.000 ευρώ, χωρίς ουσιαστικά νόημα. Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων κατέφθαναν στην πλατεία Συντάγματος με αντιασφυξιογόνες μάσκες και ειδικό εξοπλισμό. Είχαμε εκατοντάδες τραυματισμένους αστυνομικούς σε αυτές τις οδομαχίες εκ του συστάδην, αλλά παρατηρούσαμε ότι ο κεντρικός πυρήνας των ομάδων που προχωρούσαν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών έμενε αλώβητος και ακολουθούσε αντεπίθεση». Με τους εκτοξευτήρες νερού οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει και η αντιμετώπιση των ταραξιών να είναι άμεση.
Προς το παρόν, πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει μόνο τον «Αίαντα», το ειδικό όχημα που αγοράστηκε πριν από τρία χρόνια αντί 350.000 ευρώ από ισραηλινή εταιρεία, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 5,5 τόνους νερού αλλά και 100 κιλών ειδικής μπογιάς που θα μπορούσε να «σημαδεύει» τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή θα προγραμματίζονται τα δεδομένα και ανάλογα με την ένταση των επεισοδίων θα καθορίζεται η πίεση του νερού. Μέχρι τώρα ο «Αίαντας» εμφανιζόταν στην οπισθοφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων στα επεισόδια του Συντάγματος, αλλά ποτέ δεν είχε ρίξει ούτε μία σταγόνα νερό λόγω των επιφυλάξεων των αστυνομικών. Σημειώνεται, πάντως, ότι το όχημα αυτό έχει και μικρή δεξαμενή για εκτόξευση χημικών αερίων, αν παραστεί ανάγκη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ