Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αντιστοίχως, επικοινωνούν τακτικά, συναντώνται πριν από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπίπτουν στις πολιτικές τους εκτιμήσεις. Πρόκειται για ένα συγκυριακό μέτωπο ή μπαίνουν τα θεμέλια για μια στρατηγική συμμαχία των δύο κομμάτων; Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει διά πυρός και σιδήρου ως το τέλος του έτους, αλλά οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχουν συντονίσει τον βηματισμό τους. Και όχι μόνον αυτό. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές με τη στάση του – απέφυγε τη συνάντηση των αρχηγών πριν από τις επαφές του με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Φρανσουά Ολάντ την οποία ζήτησαν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης – ότι είναι εκείνος που αποφασίζει και ότι υπάρχουν τομείς της διακυβέρνησης τους οποίους δεν σκοπεύει να μοιραστεί με κανέναν.

Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα νέα δεδομένα. Ο κ. Κουβέλης τηρεί στάση σιωπής και αναμονής έως ότου επιστρέψει ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, πηγές από τη ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν ότι θεωρούν παράλογο από τη στιγμή που δεν συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και επελέγη το μοντέλο των συναντήσεων των αρχηγών να μη συζητούν ούτε εκείνοι. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του επέλεξε να στηρίξει με διακριτικό τρόπο την προσπάθεια του Πρωθυπουργού. Συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να ζητήσει να πάψουν οι επικριτικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα, καθώς υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας. Συναντήθηκε επίσης με τον πρεσβευτή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Ντολντ στον οποίο έδωσε ένα συνοπτικό κείμενο με την ως τώρα πορεία του προγράμματος, στο οποίο αποτυπώνονται τα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας, προκειμένου να το προωθήσει στη γερμανική κυβέρνηση.

Το κείμενο αυτό το χρησιμοποιούσε και ο ίδιος σε όλες τις επίσημες επαφές του προκειμένου να τεκμηριώσει το επιχείρημά του ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή – το έλλειμμα αναμένεται να έχει μειωθεί στο τέλος του 2012 στο 40% αυτού που ήταν το 2008 παρά την ύφεση η οποία υπολογίζεται ότι την περίοδο 2009-2012 θα αγγίξει το 20% -, ενώ έχουν γίνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, στην Υγεία κ.ά. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συνομίλησε και με κλιμάκιο ηγετικών στελεχών της Deutsche Bank με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της τράπεζας και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Κάιο Κοχ-Βέσερ, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα μίλησε και με τον γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ και του παρουσίασε την εθνική στρατηγική.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση και προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποίησε τις ευρωπαϊκές του επαφές. Στην Ιπποκράτους όμως δεν κρύβουν το παράπονό τους επειδή όπως λένε το ΠαΣοΚ αντιμετωπίστηκε μικρόψυχα το προηγούμενο διάστημα από τα υπόλοιπα κόμματα, ιδίως του κυβερνητικού συνασπισμού, έως ότου συνειδητοποιήσουν ότι οι προτάσεις του αποτελούσαν τον μόνο δρόμο και ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για να μείνει η χώρα στο ευρώ.
Ιδίως για την ανάγκη διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η προεργασία για την υποβολή τού αιτήματος πολύ νωρίτερα έστω και μέσω τηλεφωνικών επαφών, αφού ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να ταξιδέψει ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν περιθώρια να καμφθεί η επιμονή της κυρίας Μέρκελ πρώτα να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της και έπειτα να ζητήσει αντιπαροχές.
Σε αυτή τη φάση πολλά εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας. Αν είναι θετική ή έστω πολιτικά ανεκτή θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης, το οποίο ενδεχομένως να κλείσει έπειτα από τις αμερικανικές εκλογές. Τους ερχόμενους μήνες θα απαιτηθεί να γίνουν πολλά σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και αν η κυβέρνηση πάρει την επιμήκυνση τότε θα μπορέσει να «σπάσει» τα μέτρα και να μη φέρει ολόκληρο το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ στη Βουλή τον Οκτώβριο, δοκιμάζοντας τη συνοχή των κομμάτων που τη στηρίζουν και την ανοχή της κοινής γνώμης. Το μυστικό των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας είναι αν θα γίνουν αποδεκτές οι μεγάλες περικοπές – υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ – που προτείνει η ελληνική πλευρά στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που έχουν διαρρρεύσει σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Στο ΠαΣοΚ λόγω πρότερης εμπειρίας αντιμετωπίζουν με έντονο προβληματισμό αυτή την ισορροπία τρόμου. Αντιθέτως, σε πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ υπάρχει η εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς θα πετύχει τελικώς την επιμήκυνση, αλλά και ότι το τελικό πακέτο των μέτρων θα είναι πιο ήπιο από αυτό που ακούγεται. Ετσι ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι θα ελέγξει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, με εξαίρεση τον κ. Οδ. Βουδούρη, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στη διαφοροποίησή του. Στο ΠαΣοΚ η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και γι’ αυτό ο κ. Βενιζέλος δεν βιάζεται να πάρει θέση προτού έχει στα χέρια του το οριστικό πακέτο των μέτρων. Τυχόν βιαστικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διάσπαση την ΚΟ του κόμματος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές υπόγειες διεργασίες τόσο υπέρ όσο και κατά της ψήφισης των μέτρων και καμία ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αμηχανία στη ΔΗΜΑΡ από τη ρευστότητα στο ΠαΣοΚ
Οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης γνωρίζονται από τη δεκαετία του 1980, όταν και οι δύο σύχναζαν στο ίδιο εστιατόριο του Κολωνακίου το οποίο αποτελούσε νομικό στέκι. Ιδιαίτερη παρέα δεν έκαναν ποτέ, αν και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση του ενός προς τον άλλον. Σε αυτή τη φάση όμως ο κ. Βενιζέλος αναζητεί έναν σταθερό σύμμαχο έναντι του κ. Σαμαρά και ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι έχει επιλέξει έναν ρόλο σταθεροποιητή της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έχει πέσει ο σπόρος της καχυποψίας ανάμεσά τους.
Επιπλέον ο ακήρυχτος εμφύλιος που υπάρχει στην κορυφή του ΠαΣοΚ και αναμένεται να ξεσπάσει με αφορμή τα νέα μέτρα εμποδίζει τις συγκλίσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Κορυφαία στελέχη όπως ο κ. Α. Λοβέρδος και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχουν αποστασιοποιηθεί από τον κ. Βενιζέλο, άλλοι όπως οι κκ. Δ. Ρέππας και Χρ. Παπουτσής έχουν βυθιστεί στη σιωπή και άλλοι κινούνται ανεξάρτητα επιχειρώντας να φτιάξουν τις δικές τους κινήσεις, π.χ. ο κ. Ηλ. Μόσιαλος ο οποίος ετοιμάζει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα με την ομιλία του κ. Σαμαρά και παραμονή της επίσημης εκδήλωσης του ΠαΣοΚ με ομιλητή τον κ. Βενιζέλο.
Πολλοί διερωτώνται επίσης τι σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με την κυβέρνηση, καθώς άλλες στιγμές δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα και άλλες εμφανίζεται αποφασισμένος να το στηρίξει. Αυτή η ρευστότητα προκαλεί αμηχανία στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε κινήσεις της Κεντροαριστεράς, καθώς αντιλαμβάνονται ότι για να επιβιώσει ο χώρος του Κέντρου θα πρέπει να μπουν όλοι στο παιχνίδι, κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει ανέφικτο.
Η πενταμελής ομάδα που συνέστησε ο κ. Βενιζέλος για να οργανώσει τον διάλογο με την Κεντροαριστερά (Κ. Σκανδαλίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου, Ν. Ανδρουλάκης) δεν έχει προς το παρόν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Παράλληλα ο κ. Ν. Μπίστης πρότεινε να αναλάβει η ΔΗΜΑΡ την πρωτοβουλία και να διοργανώσει από το φθινόπωρο ένα ανοικτό φόρουμ διαλόγου με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, μια ιδέα που συνάντησε ταυτόχρονα αποδοχή και επιφυλάξεις από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ