Ως το τέλος του 2012 θα έχει μπει στην «αρένα» των αποκρατικοποιήσεων το Astir Palace Resort στη Βουλιαγμένη. Η διαδικασία της πώλησης του Αστέρα, ενός ακινήτου που θεωρείται «βαρύ πυροβολικό» στο real estate, αναμένεται να αρχίσει «το ταχύτερο στο τέλος του χρόνου», δηλώνει ο γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας κ. Α. Καρυτινός, καθώς οι τρέχουσες εξελίξεις δεν επιτρέπουν νωρίτερα. Η Εθνική Τράπεζα θα «τρέξει» τον διαγωνισμό μια και κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του εμβληματικού ακινήτου, σε στενή συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), γι’ αυτό και αναμένεται έγκριση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο.
Οι διαδικασίες είναι σε αναμονή του ορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ από τη Βουλή και «θα εγκρίνουμε σύμφωνο συνεργασίας με την Εθνική», σημειώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Α. Ταπραντζής, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει ως χρονοδιάγραμμα η έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού εντός του 2012.
Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα στον Λαιμό ανήκει με ποσοστό 85,349% στην Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ εμπλέκεται και το Δημόσιο, καθώς κατέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων, όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Την απόφαση για πώληση του εμβληματικού ακινήτου κοινοποίησε στην ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη Ιουνίου 2012 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Α. Ταμβακάκης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην πώληση μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού, όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας.
Η προοπτική πώλησης του ξενοδοχειακού συμπλέγματος στη Βουλιαγμένη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών που έχουν κάνει ήδη διερευνητικές προσεγγίσεις. «Είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι που ρωτούν πότε θα βγει σε διαγωνισμό ο Αστέρας» σημειώνει ο κ. Καρυτινός, προσθέτοντας ότι οι δυνητικοί επενδυτές προέρχονται τόσο από το διεθνές όσο και από το ελληνικό περιβάλλον και καλύπτουν όλο το επιχειρηματικό φάσμα, όπως funds, εταιρείες, οικογενειακά σχήματα, πρόσωπα κ.ά. Ωστόσο «το πραγματικό ενδιαφέρον θα φανεί όταν ξεκινήσει η διαδικασία και μπούμε στη φάση του pre-marketing» τονίζει. Αναφερόμενος στο αν είναι επιτεύξιμος ο στόχος του τιμήματος που έχει θέσει η τράπεζα, σε συνέχεια της αποτίμησης του ακινήτου, ο γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζει ότι «δεν μας ενδιαφέρει να ξεπουλήσουμε όσο-όσο. Υπάρχουν κάποιοι στόχοι. Αν δεν επιτευχθούν, τότε δεν θα προχωρήσει και η πώληση» και προσθέτει ότι αυτή είναι και η κατεύθυνση του Ταμείου.
Πώληση ή παραχώρηση
Ανοιχτό είναι το θέμα σχετικά με το αν ο διαγωνισμός θα αφορά πώληση ή μακροπρόθεσμη παραχώρηση του ακινήτου. Επίσης σε σχέση με τη μαρίνα Βουλιαγμένης που η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ έχει μισθώσει για 40 χρόνια από την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), «το πιθανότερο είναι ότι θα παραχωρηθεί ως έχει» εξηγεί ο κ. Καρυτινός, εκτός αν η ΕΤΑΔ αποφασίσει να πουλήσει και τη μαρίνα.
Η αβεβαιότητα που υπάρχει για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι αρωγός σε αυτή τη διαδικασία. «Είναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση» δηλώνει ο κ. Καρυτινός. «Ωστόσο υπάρχουν ακίνητα που δεν θα έβγαιναν για πώληση υπό διαφορετικές συνθήκες» υποστηρίζει. Παράλληλα «οι σημερινές τιμές είναι προφανώς ελκυστικές με βάση τα σημερινά δεδομένα», σε σχέση «με τρία χρόνια πριν που δεν υπήρχε καν η προοπτική πώλησης. Υπάρχουν έξυπνοι και τολμηροί επενδυτές που αναγνωρίζουν τα σημεία που έχουν μοναδική αξία» σημειώνει και τονίζει ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τον Αστέρα, δεν μπορώ να φανταστώ για τι θα μπορούσε να υπάρχει ενδιαφέρον στην Ελλάδα» προσθέτει ο κ. Καρυτινός. «Είναι μερικά σημεία που θα έχουν πάντα αξία. Ο,τι και να συμβεί στη χώρα, η τουριστική βιομηχανία είναι το μοναδικό πράγμα που θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να λειτουργεί» υπογραμμίζει.
Αλλωστε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμένη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα-«φιλέτα» στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2012, με αφορμή το ενδεχόμενο πώλησής του, πληροφορίες έκαναν λόγο για τίμημα που κυμαίνεται στα 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε παλαιότερες εκτιμήσεις η αξία του φέρεται να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αξιοποίησης του ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας εξηγεί ότι με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί «θα δώσουμε τις εναλλακτικές που υπάρχουν με το νέο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει» και ο επενδυτής θα αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον.
Από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα
Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο επισημαίνει και ο κ. Ταπραντζής από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί μελέτη για την αποτίμηση του ακινήτου που αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά συγκροτήματα σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας. Για το αν το επενδυτικό ενδιαφέρον ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του τιμήματος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου υποστηρίζει ότι «το τίμημα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη χώρα». Και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα αποεπενδύεται ακόμη και από τους Ελληνες», καθώς αυτή την περίοδο η χώρα θεωρείται υψηλού επενδυτικού ρίσκου.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης, του οποίου τη διαχείριση ανέλαβε από 1ης Ιουλίου 2006 η διεθνής αλυσίδα Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc., περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία «Arion Resort & Spa, The Luxury Collection», «The Westin Athens», όπως μετονομάστηκαν, δυναμικότητας 123 και 162 δωματίων αντιστοίχως, τα οποία περιλαμβάνουν συνεδριακές αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων πλήρως εξοπλισμένους, συγκρότημα 58 bungalows, πολυτελή εστιατόρια (Matsuhisa Athens, Ταβέρνα 37, Arion Beach Βar και Westin Pool Βar), κτίριο διοίκησης και χώρους αθλοπαιδιών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, ελικοδρόμιο, την παραλία Astir Beach και το κτίριο ασφάλειας και υποδοχής – κεντρική πύλη. Υπό ανακαίνιση βρίσκεται επίσης το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» που θα μετονομαστεί «W Athens», συνεδριακό κέντρο με υπόγειους χώρους στάθμευσης, το εστιατόριο-κλαμπ «9 Μούσες» και ο υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων με δυνατότητα φιλοξενίας 600 ατόμων, ενώ ως ενιαίο σύνολο θεωρείται πλέον και η μαρίνα Βουλιαγμένης.
Ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν αγοραστές
Πάνω από το 10% των 9.600 επιχειρήσεων του κλάδου σε όλη τη χώρα έχουν βάλει πωλητήριο
Σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) δέχεται αιτήματα από υποψηφίους επενδυτές που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά ξενοδοχειακών μονάδων στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται κυρίως για ξένα κεφάλαια, τα περισσότερα από τα οποία είναι απρόσωπα, λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, καθώς πρόσφατα ήρθε σε επικοινωνία ένα fund από τη Σιγκαπούρη που θέλει να αγοράσει πέντε ξενοδοχεία στη χώρα. «Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αγοράσουν τα ξενοδοχεία στο 30% της αξίας τους» τονίζει ο κ. Τσακίρης, σημειώνοντας ότι οι δυνητικοί επενδυτές «προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία».
Την ίδια ώρα η δυσχέρεια των εγχώριων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επιτείνεται από το «γκρέμισμα» των τουριστικών εσόδων, τα οποία ο πρόεδρος του ΞΕΕ εκτιμά ότι θα πέσουν πάνω από 10%, παρότι οι αφίξεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης χάρη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Στα ξενοδοχεία η πτώση αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη και να αγγίξει ακόμη και το 40%, λέει ο κ. Τσακίρης, λόγω των προσφορών που έχουν γίνει για να τονώσουν τη ζήτηση. Κατά συνέπεια η πίεση στις επιχειρήσεις γίνεται πιο έντονη, δοκιμάζοντας τη βιωσιμότητά τους και τις αντοχές των επιχειρηματιών. Η διάθεση για πώληση είναι διάχυτη σε όλη την επικράτεια τα τελευταία δύο χρόνια και κύκλοι της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα δέχονταν να πουλήσουν αν έβρισκαν το επιθυμητό τίμημα, ανάλογα με την κατάσταση κάθε επιχείρησης. Από την άλλη υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των 9.600 μονάδων στη χώρα έχουν βάλει πωλητήριο μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών ή μεσιτικών γραφείων.
«Οι περισσότεροι αναζητούν να αγοράσουν ξενοδοχεία με «σκοτωμένες» τιμές» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς κ. Σ. Γαλιατσάτος και σημειώνει ότι «το ενδιαφέρον μπορεί να θεωρείται σοβαρό μόνο για μεγάλες μονάδες άνω των 200 κλινών». Ενδιαφέρον «όχι τόσο για ξενοδοχεία, αλλά για αγορά γης» από επενδυτές ανατολικών χωρών διαπιστώνει ότι υπάρχει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης, εξηγώντας ότι «οι υποδομές στη Μαγνησία έχουν αξιοποιηθεί σε ποσοστό 15% ως 20%» και αυτό αφήνει μεγάλα περιθώρια για το μέλλον.
«Τις τελευταίες λίγες εβδομάδες έχουν ενταθεί τα τηλεφωνήματα από το εξωτερικό» λέει ο διευθύνων εταίρος της GBR Consulting και διευθυντής Ξενοδοχεία & Αναψυχή της CBRE Atria κ. Α. Ικκος. Ο ίδιος σημειώνει ότι στην πλειονότητα πρόκειται για «απρόσωπα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ξενοδοχεία» στη χώρα. «Ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες» εξηγεί και προσθέτει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Για τα μικρότερης δυναμικότητας ξενοδοχεία ως 50 δωματίων, που είναι αναλογικά και τα περισσότερα που διατίθενται προς πώληση, «δεν υπάρχει ενδιαφέρον». Με αφορμή μάλιστα το επενδυτικό συνέδριο Hot-E για τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, που διοργανώνει το Burba Hotel Network στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, υπογραμμίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που μπαίνει θέμα για την Ελλάδα» σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις επενδυτών και δανειστών για τις επενδύσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει ότι «ο επενδυτικός κόσμος το εξετάζει» εξηγεί, ενώ εκτιμά ότι σιγά-σιγά αίρεται το επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα. Σημείο καμπής για τις αγορές όπως επισημαίνει είναι «όταν θα λήξει η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ». Τότε «οι επενδυτές θα σπεύσουν να αγοράσουν για να μη χάσουν την ευκαιρία». Σε ό,τι αφορά όμως το τίμημα διαπιστώνει τη διαφορά που υπάρχει στην αποτίμηση των ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την πρόθεση των επενδυτών να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των ξενοδόχων. «Στο εξωτερικό η αποτίμηση γίνεται με βάση την κερδοφορία» τονίζει και αυτό οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα «αρκετά χαμηλότερο από τα ιστορικά δεδομένα της Ελλάδας».
Παράλληλα επισημαίνει ότι
«με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της BlackRock πιθανόν να δούμε ξενοδοχεία που έχουν ως εγγυήσεις οι τράπεζες σε πλασματικά υψηλές αξίες να βγαίνουν προς πώληση σε τιμές τρέχουσας αγοράς, μια και δεν θα έχουν κανέναν λόγο να τα κρατήσουν». Αυτό εκτιμά ότι θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» για να «αλλάξουν χέρια» πολλά ξενοδοχεία μεγάλης δυναμικότητας, εκτεθειμένα σε υψηλό δανεισμό, στα οποία ήδη προσβλέπουν οι επενδυτές.
Ενδιαφέρον αν η τιμή είναι ελκυστική Το ενδιαφέρον της αγοράς «είναι συγκρατημένο» και εστιάζει στο «αν η τιμή είναι ελκυστική», που σημαίνει ότι «είναι πολύ πιο χαμηλά από την τιμή αγοράς», λέει ο κ.
Κ. Καραβασίλης, εκτιμητής στη Southeast Real Estate. «Τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ έντονο το ενδιαφέρον στις πωλήσεις», προσθέτει, μια και «πολλές επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε αναζητούν αγοραστή» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά «το στοιχείο των αγοραπωλησιών δεν είναι έντονο». Οι ενδιαφερόμενοι κρατούν ακόμα «στάση αναμονής» λόγω της αβεβαιότητας. Ο κ. Καραβασίλης έχει κληθεί τον τελευταίο καιρό να εκτιμήσει πολλά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχεία, έπειτα από αίτημα των ίδιων των ιδιοκτητών που προσανατολίζονται στο να τα πουλήσουν, «ώστε να έχουν μια εικόνα για την αξία τους». Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι μεγάλο το εύρος των μονάδων που διατίθενται προς πώληση, ανεξάρτητα από την κατηγορία ή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς αγοραστή αναζητούν υπερπολυτελείς μονάδες πέντε αστέρων, αστικά ξενοδοχεία, αλλά και μικρότερης κλίμακας καταλύματα.
Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι τουρίστες σε όλον τον κόσμο
Αισιόδοξες προβλέψεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για αύξηση της διεθνούς τουριστικής κίνησης Κατά 3%-4% αναμένεται να αυξηθεί η διεθνής τουριστική κίνηση εφέτος, με τον συνολικό αριθμό των τουριστών σε όλον τον κόσμο να φθάνει το ρεκόρ του 1 δισεκατομμυρίου!
Οι τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) είναι αισιόδοξες παρά την ύφεση που σκιάζει την Ευρώπη, καθώς οι διεθνείς προοπτικές παραμένουν θετικές.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΤ, προβλέπεται ότι την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου περίπου 415 εκατομμύρια τουρίστες θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Αντιστοίχως, το πρώτο τετράμηνο του 2012 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ενισχύθηκαν παγκοσμίως κατά 5% και στην Ευρώπη η αύξηση έφθασε στο 4%, κατοχυρώνοντας τα θετικά αποτελέσματα του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη. Οι θετικές παγκόσμιες προοπτικές για το 2012 επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των αεροπορικών κρατήσεων που δίνει στη δημοσιότητα η εταιρεία ForwardKeys, η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται στο Βαρόμετρο του ΠΟΤ. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις διεθνώς για το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου 2012 είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αν και ελαφρά κατώτερες από αυτές του πρώτου τετραμήνου (7%).
Εσοδα 1 τρισ. δολαρίων
Σε διεθνές επίπεδο το 2011 οι τουριστικές εισπράξεις συνέχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2009 και ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2010. Την ίδια χρονιά η αύξηση των διεθνών αφίξεων ήταν 4,6%. Η ανάλογη πορεία αφίξεων και εισπράξεων δείχνει τη στενή σχέση των δύο, με την αύξηση των εισπράξεων να υστερεί ελαφρά της ενίσχυσης των αφίξεων σε περιόδους οικονομικών περιορισμών. Ειδικά στην Ευρώπη η άνοδος έφθασε στο 5,2% και εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο τουριστικών εισπράξεων παγκοσμίως (45%), ενώ οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη.
Απώλειες για την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, συγκρίνοντας τις αφίξεις στην Ελλάδα και στις ανταγωνίστριες χώρες με βάση στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το επτάμηνο στη χώρα παρατηρείται μείωση 4,9% (αεροπορικές αφίξεις σε 19 αεροδρόμια) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μείωση 15,4% εμφανίζει και η Κύπρος το πεντάμηνο του 2012, ενώ και η Τουρκία έχει πτώση 2,3% το εξάμηνο του έτους. Αντίθετα, άνοδο 17,7% παρουσιάζει το πεντάμηνο η Κροατία, 1,2% το ίδιο διάστημα η Πορτογαλία, 1,4% το εξάμηνο η Ισπανία και 0,9% το τετράμηνο η Ιταλία.
Στις συναλλαγματικές εισπράξεις η Ελλάδα σημειώνει απώλειες 10% το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στο πεντάμηνο του 2012 η Κύπρος εμφανίζει πτώση 14,4% και ακολουθεί η Τουρκία με μείωση 4,3%. Οριακή είναι η κάμψη το εφετινό τετράμηνο στην Ιταλία και στην Ισπανία (0,3% και 0,7% αντιστοίχως), ενώ αυξημένα κατά 5,8% είναι τα έσοδα το πεντάμηνο στην Πορτογαλία και κατά 19,2% το τρίμηνο του 2012 στην Κροατία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ