Ο 33χρονος ακροδεξιός τρομοκράτης Αντρες Μπρέιβικ κρατείται ήδη ένα χρόνο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ίλα, οι οποίες θεωρούνται οι πιο «πολυτελείς», αλλά οι πιο αυστηρές, φυλακές της Νορβηγίας.
Οι φυλακές ανακοίνωσαν ότι ο Μπρέιβικ μετά την επιβολή της ποινής του θα παραμείνει αρχικά σε απομόνωση και κατόπιν θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε «κανονικό» κελί και να έρχεται σε επαφή με συγκρατουμένους του.
Προς το παρόν του διατέθηκαν τρία διαφορετικά κελιά ως… «αποζημίωση», επειδή του απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε δραστηριότητες που ήταν διαθέσιμες για τους υπόλοιπους έγκλειστους, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου των φυλακών Ελεν Μπγιέρκε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Κάθε ένα από τα τρία κελιά έχει διαστάσεις 8 τμ. Το ένα είναι κρεβατοκάμαρα, το άλλο διαθέτει όργανα γυμναστικής και το τρίτο είναι γραφείο με λάπτοπ, το οποίο βέβαια δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. «Είναι κάτι σαν σύγχρονη γραφομηχανή», δηλώνει η Μπγιέρκε.
Οι συνήγοροι του Μπρέιβικ δήλωσαν ότι σχεδιάζει να συνεχίσει το 1500-σέλιδο μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις του, γράφοντας βιβλία. Όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι, έχει το δικαίωμα να γράφει γράμματα και να βλέπει τηλεόραση. Επιπλέον, έχει πρόσβαση σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, ο οποίος «περιστοιχίζεται από ψηλούς τσιμεντένιους τοίχους και καλύπτεται από αγκαθωτό συρματόπλεγμα».
Στη σχετική δήλωση τους, οι φυλακές αναφέρουν ότι, υπό το καθεστώς «Ιδιαίτερα Υψηλής Ασφάλειας», δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή κρατούμενοι που προέρχονται από διαφορετικές πτέρυγες, παρά μόνο από την ίδια και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
«Το καθεστώς Ιδιαίτερα Υψηλής Ασφάλειας είναι πολύ πιεστικό για τους κρατουμένους, ιδιαίτερα για όσους εκτίουν μεγάλη ποινή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φυλακές. Συνεπώς, σε κρατούμενους όπως ο Μπρέιβικ επιτρέπονται περισσότερες επαφές με τους αξιωματικούς των φυλακών – για να έχει κάποιον να μιλάει – και παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για εργασία, εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες. «Η απομόνωση είναι βασανιστήριο», δηλώνει χαρακτηριστικά η Μπγιέρκε.
Οι αξιωματικοί των φυλακών της Ίλα φέρονται να δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν τελικώς τον Μπρέιβικ σε τμήμα μαζί με άλλους κρατουμένους. Εκεί λειτουργεί σχολείο το οποίο παρέχει διδασκαλία όλων των επιπέδων, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο καθώς και εργαστήρι, στο οποίο οι καταπιάνονται με χειροτεχνίες και κατασκευάζουν αντικείμενα όπως έπιπλα, καπέλα και γάντια.
«Θα το θέσω διαφορετικά: είναι άνθρωπος», δηλώνει η Μπγιέρκε. «Έχει ανθρώπινα δικαιώματα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο καθεστώς κράτησης».
Οι φυλακές της Ίλα διαθέτουν 12 πτέρυγες και μπορούν να στεγάσουν 124 κρατουμένους, τους οποίους επιβλέπει προσωπικό 230 ατόμων με τη βοήθεια κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Αρχικά λειτουργούσαν ως γυναικείες φυλακές, ενώ στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί ως στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της κατοχής της Νορβηγίας από τους Ναζί τη δεκαετία του 1940.
Το σκανδιναβικό ποινικό σύστημα δίνει μεγάλη έμφαση στις ανθρώπινες συνθήκες κράτησης με την προοπτική της επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία.