Αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Λέστερ ξεκίνησε τις ανασκαφές στο χώρο στάθμευσης Γκρεϊφράιαρς του Λονδίνου, όπου πιστεύεται πως βρίσκεται ο τάφος του Ριχάρδου του Τρίτου – του άτυχου Άγγλου βασιλιά που απαθανατίστηκε από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ και την περίφημη κραυγή «Το βασίλειο μου για ένα άλογο»!

Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ’ πέθανε στη μάχη του Μπόσγουρθ το 1485 και η σωρός του μεταφέρθηκε σε ένα φραγκισκανικό μοναστήρι στο Λονδίνο. Με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου παρέμεινε άγνωστη. Σύμφωνα με την ομάδα αρχαιολόγων πρόκειται για την πρώτη απόπειρα αναζήτησης του χαμένου τάφου του βασιλιά της Αγγλίας.

Ο Ριχάρδος ο Γ’ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1485 πολεμώντας τα στρατεύματα του Ερρίκου Τυδώρ, που στέφθηκε στη συνέχεια βασιλιάς της Αγγλίας ως Ερρίκος Ζ’. Ο Ριχάρδος ο Γ’ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Αγγλίας που έπεσε στο πεδίο της μάχης και ο τελευταίος της δυναστείας των Πλανταγένετων.

Ο Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ, μέλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Πανεπιστήμιου δήλωσε: «Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία της εκκλησίας και σε ποιό σημείο ακριβώς θάφτηκε η σωρός του βασιλιά. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση να ανακαλύψουμε τα λείψανα του βασιλιά, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι που θα αναλάβουμε αυτή την πρόκληση.»

Η φήμη αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει αυτή η ιστορική προσωπικότητα, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία πολλών θρύλων σχετικά με τον τάφο του. Αν και οι τότε κάτοικοι της περιοχής υποστήριζαν ότι γνώριζαν ακριβώς το σημείο που θάφτηκε, όπως ο Αλντερμαν Χέρικ που το 1612 έδειχνε στους επισκέπτες την επιτύμβια στήλη στην αυλή του κάτω από τον οποίο είχε θαφτεί ο βασιλιάς, κυκλοφορούσαν φήμες ότι κάποιος είχε ξεθάψει τη σωρό και την είχε πετάξει στον ποταμό Σόαρ ή ότι χρησιμοποιούσαν το φέρετρο του Ριχάρδου σαν ταΐστρα για άλογα!

Η αδελφότητα του Ριχάρδου του Γ’ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του Ριχάρδου του Γ’, καθώς πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν υπεύθυνος για τον φόνο των νεαρών ανιψιών του, του βασιλιά Εδουάρδου του Ε’ και του πρίγκιπα Ριχάρδου, που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι στον Πύργο του Λονδίνου.
Εκπρόσωπος του πανεπιστήμιου του Λέστερ δήλωσε ότι αν βρεθούν λείψανα, θα υποβληθούν σε ανάλυση DNA στο Πανεπιστήμιο όπου είχαν βρεθεί αποτυπώματα του βασιλιά με δείγμα DNA.