Πάνω από 200.000 οι πρόσφυγες της Συρίας

Στους 17 μήνες που μετρά η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ περισσότεροι από 202.000 Σύροι (και αυτοί είναι μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι) έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, βάσει των τελευταίων στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση. Μόνο την τελευταία εβδομάδα 30.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Άσαντ κλιμακώνονται.

Στους 17 μήνες που μετρά η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ περισσότεροι από 202.000 Σύροι (και αυτοί είναι μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένοι) έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, βάσει των τελευταίων στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα 30.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Άσαντ κλιμακώνονται.

Το 1,2 εκατ. θεωρείται ότι φτάνουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Συρία, ενώ τουλάχιστον 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 200 σοροί που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί εντοπίστηκαν στη Συρία από τις αρχές του Αυγούστου, καθιστώντας αυτό το μήνα τον πιο αιματηρό από την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα, το Μάρτιο του 2011, όπως ανακοίνωσε παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συριακός στρατός σφυροκόπησε την Παρασκευή τη συνοικία Νταράγια της Δαμασκού προκαλώντας το θάνατο 21 ανθρώπων σύμφωνα με ακτιβιστές, καθώς συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η εκτεταμένη επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στα προάστια της πρωτεύουσας.

Ο στρατός χρησιμοποίησε εκτοξευτές ρουκετών στην κοντινή στρατιωτική βάση Τάλετ Καουκάμπα για να πλήξει περιοχές στο κέντρο της Νταράγια, όπου παραμένουν οχυρωμένοι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, όπως δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο απολογισμός των νεκρών από την επιχείρηση στην περιοχή τις τελευταίες 72 ώρες έφτασε τους τουλάχιστον 70 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Μάχες αναφέρθηκαν παράλληλα στις συνοικίες Κατάνα, Σμπάινεχ, Κάνταμ, Ασάλι και Χάτζαντ αλ Άσουαντ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 202.512 Σύροι έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα σε γειτονικές χώρες για να γλιτώσουν από τη βία, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ την προηγούμενη πρόβλεψη της Αρμοστείας για 185.000 πρόσφυγες έως τα τέλη του έτους που είχε κάνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).

Στο Λίβανο έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα 51.000 Σύροι πρόσφυγες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Έιντριαν Έντουαρντς από τη Γενεύη, τονίζοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Λίβανο (όπου διαχέεται ο συριακός εμφύλιος) εμποδίζει την προσπάθεια του ΟΗΕ να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

«Στην Ιορδανία, αριθμός ρεκόρ 2.200 προσφύγων πέρασε τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας [της Πέμπτης] και οι άνθρωποι αυτοί προωθήθηκαν στον καταυλισμό Ζαάτρι βόρεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας παράλληλα ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν διασχίσει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας 3.500 πρόσφυγες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.