Κοινή γραμμή για την Ευρώπη αναζητούν Μέρκελ και Ολαντ

Πασχίζοντας να επιδείξουν ενότητα και να θυμίσουν… κάτι από τη συμμαχία «Μερκοζί», που έδινε εικόνα ενοποιημένης γαλλογερμανικής ηγεσίας στην Ευρωζώνη, αναμένεται να εμφανιστούν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ μπροστά στις κάμερες στο Βερολίνο με φόντο το ελληνικό ζήτημα.

Οι δύο ηγέτες έρχονται ήδη την Πέμπτη από τις 20:00 ενώπιος ενωπίω για να συμφωνήσουν στο μήνυμά τους προς την Ελλάδα εν όψει της επίθεσης «γοητείας», όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι με το στόχο της επιμήκυνσης της προσαρμογής.

Ως όλα δείχνουν η γραμμή Γερμανίας και Γαλλίας θα αφήνει ελάχιστα περιθώρια «ανάσας» χωρίς πλήρη εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει κατ’ επανάληψη διαμηνύσει το Βερολίνο και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσεις για αλλαγές ή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα έλθουν μετά την έκθεση της τρόικας.

Μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, η «καρδιά» των εξελίξεων για το ζήτημα της Ελλάδας θα «χτυπήσει», διαδοχικά την Παρασκευή και το Σάββατο σε Βερολίνο και Παρίσι με την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά, σε μία σπάνια στιγμή αισιοδοξίας στις αγορές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση απέναντι στην κρίση χρέους.

Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει υποστεί ρήγμα από την επίμονη θέση του Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας υπέρ μέτρων ανάπτυξης για την τόνωση της ανάπτυξης, σε αντιδιαστολή με την αυστηρή ατζέντα λιτότητας που προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας από την έναρξη της κρίσης.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών, αν και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, είναι και η ανάπτυξη» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αλιό πριν την άφιξη Ολάντ στη γερμανική πρωτεύουσα, δίνοντας και τον «τόνο» της αντιπαράθεσης. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμιζε πως «περισσότερος χρόνος δεν είναι η λύση στα προβλήματα».

Η διαφορές στην προσέγγιση έναντι της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη ενδέχεται να εξηγούν γιατί οι δύο ηγέτες θα κάνουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) μόνο μία σύντομη δήλωση πριν προσέλθουν στην προπαρασκευαστική, χωρίς να δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.

Καθώς ετοιμάζεται να μπει στη «μάχη» για μία τρίτη θητεία στην καγκελαρία -σε μία Γερμανία όπου τα μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν ολοένα και πιο σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας- η Μέρκελ εμφανίζεται να μην έχει πολλά περιθώρια υπαναχωρήσεων έναντι του Αντώνη Σαμαρά και των αντιπάλων της στο εσωτερικό Σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους θα συγκρουστεί στις κάλπες του 2013.

Ως προς το μήνυμα που θα σταλεί τελικά στην Ελλάδα, Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν να ισορροπήσουν τη στάση τους, προβάλλοντας προς τα έξω ένα κοινό μέτωπο που θα λέει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει περιθώρια χαλάρωσης εάν δεν συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, κατόπιν της οποίας θα έλθουν οι όποιες αποφάσεις σχετικά με επιμήκυνση ή αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Τετάρτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, επιδιώκοντας να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών πριν δεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στο Βερολίνο για να ακολουθήσει η επίσκεψη Σαμαρά στο Παρίσι.

Ενόσω μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα για την «ανάσα» προς την Ελλάδα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει παραχωρήσει σειρά συνεντεύξεων σε γερμανικά και γαλλικά μέσα εν όψει της επίσκεψής τους σε Βερολίνο και Παρίσι, στέλνοντας το μήνυμα ότι «περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα δεν σημαίνει και περισσότερα χρήματα» και «οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.