Αξιωματούχοι υπηρεσιών αρωγής της αμερικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, πρόκειται για μία από τις πιο περίπλοκες καταστάσεις που έχουν συναντήσει ποτέ, καθώς 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.
«Είναι μία από τις χειρότερες κρίσεις σήμερα στον κόσμο» δήλωσε ο Μαρκ Μπαρτολίνι, διευθυντής του Γραφείου Αρωγής σε Καταστροφές του Εξωτερικού της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης).
Ο Μπαρτολίνι και ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ανώτατος αξιωματούχος στο Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσαν την Τρίτη διαδικτυακά τους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, σε αυτά τα 2,5 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποστείλει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα αξίας άνω των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για περίπου 780.000 ανθρώπους.
Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής έχει αποσταλεί μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής. Βοήθεια χορηγείται επίσης και στους πρόσφυγες στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Σύμφωνα με τους δύο αμερικανούς αξιωματούχους το σύστημα διανομής της βοήθειας και τα μέλη των υπηρεσιών αρωγής δέχονται συχνά επιθέσεις, αλλά δεν διευκρίνισαν από ποιους.
Βοήθεια χορηγείται και στο Χαλέπι, εμπορική πρωτεύουσα της Συρίας, όπου παρασκευάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό φαρμάκων της χώρας. Είναι ωστόσο μία από τις περιοχές στις οποίες σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Μπαρτολίνι, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε πολύ κοινά φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά και εμβόλια.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Ο αριθμός των σύρων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 24ωρα.
Περίπου 2.500 άνθρωποι εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε τούρκος αξιωματούχος και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων των τελευταίων εβδομάδων. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες πέρασαν στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, η οποία συνορεύει με το τουρκικό έδαφος.
Εκατοντάδες άλλοι – κυρίως από το Ιντλίμπ και το Χαλέπι – είναι καθηλωμένοι στη συριακή πλευρά των συνόρων και είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να περάσουν τα σύνορα.
Η Τουρκία είναι τώρα καταφύγιο για περίπου 70.000 Σύρους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει έως 100.000 πρόσφυγες και σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία για τους πρόσφυγες.