Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που οι ειδικοί έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν εδώ και λίγο καιρό – ότι η ηλικία του πατέρα παίζει ενδεχομένως μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία ενός παιδιού από ό,τι εκείνη της μητέρας. Ερευνητές από την Ισλανδία ανακάλυψαν ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις που μεταδίδει ένας άνδρας στους απογόνους του αυξάνονται ραγδαία με την πάροδο του χρόνου.
Το γεγονός αυτό καθαυτό δεν είναι απαραίτητα επιβαρυντικό εφόσον κάποιες από τις μεταλλάξεις που υφίστανται τα γονίδιά μας στην πορεία της εξέλιξης είναι ωφέλιμες. Σημαίνει όμως ότι οι πατεράδες μιας κάποιας ηλικίας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να περάσουν στα παιδιά τους «κακές» μεταλλάξεις που συνδέονται με σοβαρές καταστάσεις όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια.
Σύγκριση γονιδιωμάτων
Οι ερευνητές της εταιρείας Decode Genetics με επικεφαλής τον Κάρι Στεφάνσον αποφάσισαν να διερευνήσουν τον αριθμό των μεταλλάξεων που μεταδίδονται από έναν πατέρα στους απογόνους του συγκρίνοντας τα γονιδιώματα ατόμων με σχιζοφρένεια και αυτισμό με τα γονιδιώματα των γονέων τους οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κάποια από αυτές τις δυο καταστάσεις. Τόσο η σχιζοφρένεια όσο και ο αυτισμός θεωρείται ότι σχετίζονται με νέες μεταλλάξεις.
Με τη σύγκριση αυτή οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαπιστώσουν από ποιον γονέα προερχόταν οι μεταλλάξεις που συνδέονται με τον αυτισμό ή τη σχιζοφρένεια στους απογόνους. Είδαν ότι τα παιδιά κληρονομούσαν τις περισσότερες νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα και ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων αυτών αυξανόταν θεαματικά με την ηλικία.
Δυο επί πλέον μεταλλάξεις με κάθε χρόνο που περνάει
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας πατέρας 20 ετών μεταδίδει κατά μέσο όρο στο παιδί του περίπου 25 μεταλλάξεις ενώ ένας πατέρας 40 ετών μεταδίδει 65. Οπως περιγράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature» υπολογίζουν ότι δυο επί πλέον νέες μεταλλάξεις εμφανίζονταν με κάθε χρόνο που «βάρυνε» την ηλικία του πατέρα κατά τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού του.
Αλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο πατέρας ευθύνεται για την εμφάνιση μεταλλάξεων και ότι οι μεταλλάξεις αυξάνονται με την ηλικία, αυτή όμως είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τη διαπίστωση δείχνοντας ότι το 98% των μεταλλάξεων που κληρονομούν τα παιδιά προέρχονται από πατεράδες μεγαλύτερης ηλικίας.
«Η κοινωνία μέχρι τώρα ήταν επικεντρωμένη στην ηλικία της μητέρας» δήλωσε ο κ. Στεφάνσον στο BBC. «Εκτός όμως από το σύνδρομο Ντάουν φαίνεται ότι διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός επηρεάζονται από την ηλικία του πατέρα και όχι από την ηλικία της μητέρας».