Να εξασφαλίσει μήνυμα στήριξης της χώρας ευελπιστεί να εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του – η οποία άρχισε στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου – με τον πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ παράλληλα αναμένεται να διαβεβαιώσει για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Σαμαράς προσβλέπει σε μια θετική δημόσια δήλωση_ η οποία προβλέπεται ότι θα γίνει_ για τις κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και σε ένα μήνυμα του κ. Γιούνκερ προς τις αγορές ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση που έχει οριστεί για τις πέντε και μισή το απόγευμα (θα ακολουθήσουν και δηλώσεις), αλλά και στο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν την…«καλή κουβέντα» του κ. Γιούνκερ, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη_που παρακολουθεί αμήχανη να κλειδώνει το νέο σκληρό πακέτο περικοπών_πως οι προσπάθειες που γίνονται αναγνωρίζονται και υπάρχει…«φως στο τούνελ».
Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και ως «όπλα» θα έχει το πακέτο των νέων μέτρων και θα τον διαβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν τάχιστα.
Ο Πρωθυπουργός θα αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και θα δώσει έμφαση στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από τα προγράμματα λιτότητας και την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Το θέμα της επιμήκυνσης κατά δυο έτη του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να συζητηθεί, αλλά στη λογική που αποτυπώθηκε και στη γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία ο κ. Σαμαράς με συνέντευξή του ενόψει και της επίσκεψης στο Βερολίνο, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει επιπλέον χρήματα, αλλά περισσότερο χρόνο.
Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον κ. Γιούνκερ, όπως θα κάνει και τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με κυρίαρχο το επιχείρημα ότι αυτό θα κινείται και πέραν των υποχρεώσεων του Μνημονίου, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη μέσω ενός αναπτυξιακού σχεδίου (έκδοση ομολόγων με ευρωπαϊκή εγγύηση για μεγάλα έργα υποδομής, δημιουργία «ειδικού εργαλείου ρευστότητας» για την Ελλάδα με χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.).
Ακόμη στη συνάντηση είναι πιθανόν να συζητηθούν και οι ενδεχόμενοι τρόποι διεκδίκησης της επιμήκυνσης, ώστε να εξασφαλιστεί και η παράκαμψη των εθνικών κοινοβουλίων που θα αποφάσιζαν υπέρ ή κατά της παράτασης εφαρμογής του προγράμματος.
Στο πρωθυπουργικό συρτάρι υπάρχει σχέδιο με βάσει το οποίο εάν υπάρξει επιμήκυνση δεν θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της Ένωσης και ως εκ τούτου μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.
«Ουδέν σχόλιο» από την Κομισιόν για την επιμήκυνση
«Ουδέν σχόλιο» είναι η επίσημη της απάντηση της Κομισιόν για τα περί επιμήκυνσης ή αλλαγών του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Όλα θα κριθούν από την έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν βάσει αυτής, επαναλαμβάνει αυστηρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για την Ελλάδα στη φάση αυτή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο Κόνορ λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ, για την οποία είπε απλώς ότι η Κομισιόν θα παρακολουθήσει στενά τις συζητήσεις των δύο ανδρών.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο Κόνορ, ερωτηθείς -κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων- για τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ, αλλά και για το (ελληνικό) αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε για μια ακόμη φορά στην έκθεση της τρόικας, υπενθυμίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση του προγράμματος.
«Στη βάση αυτής της αξιολόγησης, θα εξαχθούν τα συμπεράσματα του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα και θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις που θα αφορούν τέτοιου είδους ζητήματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.