Φερέιρα: «Ηρθα εδώ για να νικήσω, όχι για να εκδικηθώ»

Μάλαγα, αποστολή

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και όχι η εκδίκηση της Μάλαγα για την προ διετίας απόλυσή του, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο του πορτογάλου τεχνικού κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα εν όψει της κρίσιμης πρώτης μάχης για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρά την πίεση που ασκήθηκε στον 66χρονο κόουτς από τους ισπανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι επιζητούσαν μια ατάκα του για ρεβάνς, ο κ. Φερέιρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατόρθωσε να ξεφύγει ντριμπλάροντας με διπλωματικό τρόπο.

«Είμαι εδώ για να νικήσω και όχι για να εκδικηθώ» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε αφορά τον σχεδιασμό του για το παιχνίδι της Τετάρτης (22/8, 21.45, ΝΕΤ) λέγοντας ότι «αν σας τα πω όλα τώρα, ο κόσμος θα χάσει το ενδιαφέρον του για τον αγώνα. Ας περιμένετε μερικές ώρες».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου: «Είμαι χαρούμενος που είδα γνωστά πρόσωπα. Η Μάλαγα έκανε ένα μεγάλο βήμα με την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ κάτι που πριν από δύο τρία χρόνια φάνταζε απίστευτο. Θέλω να τη συγχαρώ. Εχουμε μπροστά μας ένα παιχνίδι, όπου μια ομάδα ντεμπουτάρει στο Τσάμπιονς Λιγκ και μια άλλη έχει 250 ματς στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος με μεγάλη βαρύτητα και μεγάλη ιστορία. Είναι γεγονός πως η τελευταία χρονική περίοδος δεν ήταν η καλύτερη. Ωστόσο βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αλλαγής της φιλοσοφίας του συλλόγου για το παρόν και το μέλλον. Αύριο θα παίξουν δύο ομάδες με διαφορετική ιστορία. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, η Μάλαγα έχει προβάδισμα. Το λέω αυτό διότι πολύ συχνά οι μεγάλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός, μπορεί να βρίσκονται σε κακό τάιμινγκ. Και συμβαίνει επίσης μικρότερες ομάδες, όπως η Μάλαγα, να βρίσκονται στο πικ τους. Η Μάλαγα τερμάτισε τέταρτη στην Ισπανία, έχει εξαιρετικό ρόστερ και έπαιξε καλά. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, δεν είχε καλά αποτελέσματα. Αυτή είναι η διαφορά τους. Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι οι μεγάλες ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά δύσκολες καταστάσεις. Οσοι από τους ποδοσφαιριστές μας δεν έχουν εμπειρία στην Ευρώπη, μπορούν πάντως να χρησιμοποιήσουν το αυριανό ματς για να αρχίσουν. Όπως εγώ, που επί πολλά έτη συμμετέχω στα ευρωπαϊκά κύπελλα».

Θέλετε να μας αποκαλύψετε την ενδεκάδα; Τι περιμένετε να δείτε από τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο;

«Προσδοκώ να γίνει ένας μεγάλος αγώνας, το «Λα Ροσαλέδα» να γεμίσει με 30.000 θεατές και ο Παναθηναϊκός να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων του Τσάμπιονς Λιγκ. Την ενδεκάδα δεν θα σας την αποκαλύψω για να έχετε να γράψετε κάτι. Αν την πω, δεν θα έχετε. Βέβαια, ίσως να αλλάξω ιδέα αύριο, οπότε δεν θέλω να δεσμευθώ…»

Αρα δεν έχετε αποφασίσει για τους έντεκα;

«Όχι, αυτό που λέω δεν σημαίνει τίποτα. Απλά κάποια πράγματα δεν τα αποκαλύπτω. Γιατί αν τα πω όλα, τότε κάποιοι δεν θα δουν τηλεόραση»…

Εχετε τάσεις εκδίκησης επειδή εκδιωχθήκατε από τη Μάλαγα;

«Αν δηλαδή δεν ήταν η Μάλαγα, θα ερχόμουν εδώ να σας πω ότι θα χάσω; Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει εκδίκηση. Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, αλλά ο στόχος μου είναι να νικήσω τη Μάλαγα».

Τώρα που οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν άγχος μετά την πρόκριση επί της Μάδεργουελ, τους βλέπετε πιο απελευθερωμένους;

«Αυτό δεν ισχύει. Η πίεση είναι πάντα ίδια. Μετά το πρώτο ματς με τη Μάδεργουελ, όλοι έλεγαν ότι τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Αλλά τελικά μόνο έτσι δεν αποδείχθηκαν. Η Μάλαγα τερμάτισε τέταρτη στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο Παναθηναϊκός πρέπει πάντα να στοχεύει στη νίκη, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Είναι σημαντικό να νικάς, διότι με τις νίκες χτίζονται οι επιτυχίες. Μετράει πολύ στη ζωή πολλών ανθρώπων και ένα καλό αποτέλεσμα τους δίνει χαρά».

Οταν ήσασταν προπονητής στη Μάλαγα παίζατε πάντα επιθετικά. Θα κάνετε το ίδιο με τον Παναθηναϊκό στα δύο ματς;

«Οχι, γιατί όταν ήρθα εδώ, ήρθα από την Πόρτο έναν σύλλογο που νικούσε πάντα. Είμαι εδώ για τη νίκη. Είναι φανταστικό το γεγονός ότι η Μάλαγα είναι τεχνική ομάδα. Αυτό μου αρέσει, ότι υπάρχει επιθετικότητα. Εμείς δεν έχουμε την ανάλογη ποιότητα αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να πάρουμε τη νίκη. Η πρόκριση πάντως δεν θα κριθεί στους βαθμούς, αλλά στα γκολ»

Ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Χριστοδουλόπουλου, τον υπολογίζετε από την αρχή του αγώνα;

«Θα δείτε αύριο».

Βίκτορ Βιτόλο

Από την πλευρά του, ο ισπανός αμυντικός μέσος των Πρασίνων Βίκτορ Βιτόλο δήλωσε: «Μας έτυχε μια ομάδα από τη χώρα που κατάγομαι, όμως ο σκοπός μου και των συμπαικτών μου είναι να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη ρεβάνς της Αθήνας».

Τι γνωρίζεις για τη Μάλαγα; Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;

«Γνωρίζουμε τη Μάλαγα, έχει πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές. Παίζει στα πλέι οφ γιατί το άξιζε και πέρυσι στο πρωτάθλημα είχε καλή πορεία. Μας έτυχε ένας δύσκολος αντίπαλος, όμως θα κάνουμε το παν για να περάσουμεε»

Είσαι γνωστής της Πριμέρα, όμως ο Παναθηναϊκός είναι πρωταγωνιστής στο πρωτάθλημά του. Ποιες είναι οι διαφορές;

«Η εμπειρία στις διεθνείς διοργανώσεις είναι θετική, αλλά όχι καθοριστική. Δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες και η πρόκριση θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Εμείς θα δώσουμε το καλύτερο για να είμαστε εμείς αυτοί που θα προκριθούμε».


Προσδοκάς ένα θετικό αποτέλεσμα; Ποιο θα ήταν αυτό; Πιστεύεις ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μάλαγα θα επηρεάσουν τους ποδοσφαιριστές;

«Θέλω να νικήσουμε ή να πάρουμε ένα αποτέλεσμα που θα μας δώσει την πρόκριση στη ρεβάνς. Η κατάσταση στη Μάλαγα είναι δύσκολη, όμως οι ποδοσφαιριστές ξεχνούν τα πάντα όταν βρίσκονται στο γήπεδο. Οι παίκτες της Μάλαγα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την ομάδα τους και οικονομικά».

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προπόνησης του Παναθηναϊκού στο «Ροσαλέδα» ο κ. Φερέιρα έπαιξε με κλειστά χαρτιά.

Παρ´ όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατασταλάξει στους δέκα της ενδεκάδας (Καρνέζης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Βελάσκες, Βιτόλο, Κατσουράνης, Σισοκό, Μαυρίας, Ζέκα), ενώ μια θέση παίζεται μεταξύ του Χριστοδουλόπουλου και του Φορναρόλι για την κορυφή της επίθεσης.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον χιλιανό τεχνικό της Μάλαγα κ. Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους Καμπαγιέρο, Γκάμεζ, Μονρεάλ, Ουέλιγκντον, Ντεμιτσέλις, Τουλαλάν, Μαρέσκα, Ισκο, Πορτίγιο, Χοακίν και έναν εκ των Φαμπρίς ή Χουάνμι.

Εν τω μεταξύ, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσφέρει πριμ ύψους 100.000 ευρώ σε περίπτωση πρόκρισης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.