Σε διαρκή επαγρύπνηση η γαλλική αστυνομία μετά την Αμιένη

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας στην πόλη Αμιένη, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση με το φόβο ξεσπάσματος νέων επεισοδίων σε πολλές πόλεις της χώρας. Το αποκορύφωμα της αστυνομικής παρουσίας εντοπίζεται στη Μασσαλία, που λόγω του λιμανιού της, ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον πολυσύχναστα σε όλη την Μεσόγειο, είναι βασικός σταθμός «εισόδου» για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Μεγαλύτερος πονοκέφαλος η Μασαλία, όπου οι ένοπλες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών επιδίδονται σε άγρια αλληλοσφαγή
ΠΑΡΙΣΙ

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας στην πόλη Αμιένη, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση με το φόβο ξεσπάσματος νέων επεισοδίων σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το αποκορύφωμα της αστυνομικής παρουσίας εντοπίζεται στη Μασσαλία, που λόγω του λιμανιού της, ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον πολυσύχναστα σε όλη την Μεσόγειο, είναι βασικός σταθμός «εισόδου» για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις αρχές, το καλοκαίρι αυτό ήταν για την πόλη ένα από τα χειρότερα της ιστορίας της, με 17 άτομα να βρίσκουν το θάνατο από ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. «Τα ταξί αρνούνται να πάνε στις κακόφημες αυτές γειτονιές, τις οποίες λυμαίνονται στρατοί εμπόρων ναρκωτικών που αποτελούνται από οπλοφόρους μέχρι και 13 ετών!», τονίζει ο Ζαν Μαρί Αλεμάντ, επικεφαλής της αστυνομίας στη Μασσαλία.

Η αστυνομία θεωρεί πως οι εντάσεις θα συνεχιστούν στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγαλουπόλεων της Γαλλίας, όπου βασιλεύει η έλλειψη θέσεων εργασίας και προοπτικής, οι ρατσιστικές διακρίσεις, η εκτεταμένη αίσθηση αποξένωσης από την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι εκτεταμένα επεισόδια το 2005 είχαν οδηγήσει την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κύματα βίας είχαν ξεσπάσει επίσης το 2007 και το 2010.

Θυμίζουμε πως πριν μερικές ημέρες είχαν συλληφθεί στην Αμιένη πέντε άνδρες, εκ των οποίων δύο είναι ανήλικοι, κατηγορούμενοι για πρόκληση ταραχών, όπου 16 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και τρία δημόσια κτίρια (μεταξύ τους ένας παιδικός σταθμός) πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε μόνο έπειτα από την ανάπτυξη 250 αστυνομικών στην πόλη.

Τα γαλλικά ΜΜΕ τονίζουν πως ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς προσπαθούν να χαράξουν μία διαφορετική (και λιγότερο κατασταλτική) προσέγγιση από την πολιτική που εφάρμοζε ο Νικολά Σαρκοζί στον τομέα της ασφάλειας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.