Πληρότητες χάρη στις προσφορές πέτυχαν οι εγχώριοι προορισμοί στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με ενισχυμένη και την παρουσία των Ελλήνων παραθεριστών την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Η κίνηση είναι σημαντικά αυξημένη τον Αύγουστο, ενώ τα σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με την κακή αρχη της σεζόν, ήταν φανερά από τον προηγούμενο μήνα, με τη μείωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων να περιορίζεται σε ποσοστό 3,77% το επτάμηνο, αφήνοντας ελπίδες ότι ο στόχος των 16 εκατ. ξένων επισκεπτών στη χώρα είναι εφικτός το 2012.
Διαφορετική είναι η εικόνα στα έσοδα όπου οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, μια και το δέλεαρ για τους επισκέπτες είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που έχουν παγιωθεί πια, για να ενισχύσουν τις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής».
Ζάκυνθος: Ενδιαφέρον χάρη στις προσφορές
«Η κίνηση έχει βελτιωθεί στους ξένους, αλλά με τιμές πολύ πεσμένες», λέει η πρόεδρος της Ενωσης Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη, αναφερόμενη στις επιδόσεις του Αυγούστου, ενώ προσθέτει ότι «το ενδιαφέρον υπάρχει χάρη στις προσφορές». Τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις βελτιώθηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς η μείωση περιορίστηκε στο 1,62%, ωστόσο στο επτάμηνο αγγίζει το 5,37%, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστούν έως και 30%.
«Οι Ελληνες είναι πολύ λιγότεροι εφέτος», υπογραμμίζει η κυρία Τετράδη, επικαλούμενη τα στοιχεία από το λιμάνι Ζακύνθου που δείχνουν πτώση 20% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών και ιδιαίτερα των οχημάτων. Αντίθετα «ενισχυμένη είναι η κίνηση στα ΚΤΕΛ» σημειώνει, στοιχείο που δείχνει ότι οι Ελληνες αναζητούν τις φθηνότερες εναλλακτικές πρόσβασης στον προορισμό.
Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλοί κάνουν χρήση των ολοκληρωμένων εκπτωτικών πακέτων που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ζακύνθου, που συνδυάζουν διαμονή, φαγητό–ποτό και μεταφορά και θα ισχύσουν ξανά από τις 25 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στα εκπτωτικά πακέτα συμμετέχουν περίπου 30 ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, 50 εστιατόρια – καφετέριες και μπαρ και η Κοινοπραξία Πλοίων του νησιού.
Πάρος: Περισσότεροι οι ξένοι – Ακριβά τα καράβια για τους Ελληνες
«Περισσότεροι ξένοι και λιγότεροι Ελληνες» βρίσκονται εφέτος στην Πάρο, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου κ. Τ. Αμπατζής. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι Γάλλοι, ενώ άνοδο καταγράφουν και οι Ιταλοί, σημειώνει, συμπληρώνοντας τις κινήσεις εξωστρέφειας που γίνονται, με διαφήμιση και συμμετοχή σε εκθέσεις. Αντίθετα, φθίνει η παρουσία των Ελλήνων, καθώς «τα καράβια είναι ακριβά» και η οικονομική κρίση που έχει πλήξει την εσωτερική αγορά δεν αφήνει περιθώρια για πρόσθετα έξοδα στις διακοπές.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η πτώση για το σύνολο της σεζόν θα κυμανθεί σε ποσοστό 15% σε αφίξεις και 20% στα έσοδα, καθώς η κίνηση ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου και μετά, εξαιτίας της υστέρησης που προκάλεσαν στην αρχή του καλοκαιριού οι εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου.
Πήλιο: Ελληνες με πολύ κόπο και χαμηλές τιμές
«Με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ χαμηλές τιμές στην κορύφωση της σεζόν» έκαναν κράτηση οι Ελληνες την «τελευταία στιγμή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Κ. Λεβέντης.
Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου η περιοχή του Πηλίου παρουσιάζει πληρότητα 95% στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και στα γύρω νησιά, Σκόπελο, Αλόννησο και Σκιάθο, ενώ καταγράφεται κινητικότητα από Ελληνες και μετά τα μέσα του μήνα. Προσθέτει επίσης ότι υπάρχει διαθεσιμότητα, ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία σε πιο ορεινούς προορισμούς που απέχουν 5-10 χλμ. από τη θάλασσα και οι τιμές είναι πολύ πιο φθηνές από τα παραθαλάσσια, με μέσο όρο τα 50 ευρώ το δίκλινο.
Ο εισερχόμενος τουρισμός έχει ανακάμψει μετά τις εκλογές και ακόμα «ο Σεπτέμβριος είναι ένας καλός μήνας», με κίνηση από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Βουλγαρία. Σε αυτό βοηθούν οι απευθείας πτήσεις της Air Berlin, της Ryanair, μεταξύ άλλων, στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου. Ωστόσο η περίοδος αναμένεται να κλείσει με πτώση στις αφίξεις λόγω της «εγκληματικής απόφασης των πολιτικών να σύρουν τη χώρα σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις» τονίζει ο κ. Λεβέντης και προσθέτει ότι «η απώλεια σε έσοδα θα είναι πολύ μεγάλη», καθώς «μοχλός της τουριστικής κίνησης είναι οι προσφορές».
Χανιά: Οι προσφορές δεν αποσύρθηκαν ποτέ
«Οι προσφορές ξεκίνησαν από την αρχή της σεζόν και δεν έχουν αποσυρθεί», καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΞΕΕ κ. Ν. Κόρακας. «Ολη η περίοδος είναι της «τελευταίας στιγμής», λέει και εξηγεί ότι παρότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για προκρατήσεις στην αρχή της σεζόν, εξαιτίας και της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας που «πάγωσε» τη ζήτηση, αντίθετα τα «late bookings δουλεύουν», κάτι που καθιστά «σαφή την απώλεια στα έσοδα».
Από την άλλη οι αφίξεις στα Χανιά είναι αυξημένες κατά 7,7% το επτάμηνο, ενώ η κίνηση από 1/1/2012 έως 30/6/2012 ενισχύθηκε κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι. «Τώρα έρχεται πολύς κόσμος», σημειώνει ο κ. Κόρακας, αναφερόμενος στις πληρότητες του Αυγούστου, που κυμαίνεται σε ποσοστό 80% – 85%. Αυξημένοι είναι και οι Ελληνες επισκέπτες που έρχονται ακτοπλοϊκά, όμως οι περισσότεροι «αναζητούν φιλοξενία ή έχουν σπίτια στην περιοχή, καθώς υπάρχει αναντιστοιχία αφίξεων και διανυκτερεύσεων», τονίζει.
Σκόπελος: Γεμάτη με εκπτώσεις έως 50%
Το 100% της πληρότητας άγγιξε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου η Σκόπελος, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Ι. Γιολδάσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ποσοστό αυτό θα διατηρηθεί λίγες μέρες και μετά τις 26 Αυγούστου «η κίνηση πέφτει». Οι διανυκτερεύσεις είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι «καθαρά λόγω προσφορών που σε κάποια ξενοδοχεία έφθασαν το 50%», υπογραμμίζει, γι ´αυτό και η υστέρηση στα έσοδα είναι μεγάλη.
Από το εξωτερικό η κίνηση έχει μειωθεί κατά 10%, όμως το νησί έχει δεχθεί «πλήγμα από τον εσωτερικό τουρισμό» κατά 25%, καθώς «πολλές μονάδες στηρίζονταν στον κοινωνικό τουρισμό», ενώ στην πρόσβαση δεν βοηθά και η ακτοπλοική σύνδεση, αφού «δεν υπάρχει πλειάδα δρομολογίων και τα εισιτήρια είναι ακριβά», τονίζει ο κ. Γιολδάσης.
Αισιοδοξία για τον παγκόσμιο τουρισμό – Μείωση σε αφίξεις και έσοδα στην Ελλάδα
Αισιόδοξη είναι η πρόβελψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για αύξηση της διεθνούς τουριστικής κίνησης κατά 3-4% το 2012, παρότι ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο τετράμηνο του έτους. Οι διεθνείς αφίξεις εκτιμάται οτι εφέτος θα αγγίξουν το «ορόσημο» του ενός δισεκατομμυρίου, καθώς οι προοπτικές παραμένουν θετικές διεθνώς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΤ προβλέπεται ότι την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου περίπου 415 εκατ. τουρίστες θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα το πρώτο τετράμηνο του 2012 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ενισχύθηκαν παγκοσμίως κατά 5% και στην Ευρώπη η αύξηση έφθασε στο 4%, κατοχυρώνοντας τα θετικά αποτελέσματα του 2011, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη. Οι θετικές παγκόσμιες προοπτικές για το 2012 επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των αεροπορικών κρατήσεων που δίνει στη δημοσιότητα η εταιρεία ForwardKeys, η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται στο Βαρόμετρο του ΠΟΤ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις διεθνώς για το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2012 είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αν και ελαφρά κατώτερες από αυτές του πρώτου τετραμήνου (7%).
Εν τω μεταξύ συγκρίνοντας τις αφίξεις στην Ελλάδα και τις ανταγωνίστριες χώρες με βάση στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το επτάμηνο στη χώρα παρατηρείται μείωση 4,9% (αεροπορικές αφίξεις σε 19 αεροδρόμια) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μείωση 15,4% εμφανίζει και η Κύπρος το πεντάμηνο του 2012, ενώ και η Τουρκία έχει πτώση 2,3% το εξάμηνο του έτους. Αντίθετα άνοδο 17,7% παρουσιάζει το πεντάμηνο η Κροατία, 1,2% το ίδιο διάστημα η Πορτογαλία, 1,4% το εξάμηνο η Ισπανία και 0,9% το τετράμηνο η Ιταλία.
Στις συναλλαγματικές εισπράξεις η Ελλάδα σημειώνει απώλειες 12,5% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ μεγαλύτερη πτώση 14,4% παρουσιάζει η Κύπρος και ακολουθεί η Τουρκία με μείωση 4,3%. Οριακή είναι η μείωση το φετινό τετράμηνο στην Ιταλία και την Ισπανία (0,3% και 0,7% αντίστοιχα), ενώ αυξημένα κατά 5,8% είναι τα έσοδα το πεντάμηνο στην Πορτογαλία και κατά 19,2% το τρίμηνο του 2012 στην Κροατία.
Σε διεθνές επίπεδο, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΤ, το 2011 οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις συνέχισαν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2009 και ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ένα τρις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2010. Την ίδια χρονιά η αύξηση των διεθνών αφίξεων ήταν 4,6%.
Η ανάλογη πορεία αφίξεων και εισπράξεων δείχνει τη στενή σχέση των δύο, με την αύξηση των εισπράξεων να υστερεί ελαφρά από την ενίσχυση των αφίξεων σε περιόδους οικονομικών περιορισμών. Ειδικα στην Ευρώπη η άνοδος έφθασε στο 5,2% και εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο τουριστικών εισπράξεων παγκοσμίως (45%), ενώ οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη.