Συρία: για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Αμείωτες συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι μάχες στη Συρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προχωρούν σε από αέρος βομβαρδισμούς αμάχων με δεκάδες θύματα. Την ίδια ώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και σε μικρότερο βαθμό από τους αντάρτες, μιλά ο ΟΗΕ σε έκθεση του.

Αμείωτες συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι μάχες στη Συρία με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προχωρούν σε από αέρος βομβαρδισμούς αμάχων με δεκάδες θύματα. Την ίδια ώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και σε μικρότερο βαθμό από τους αντάρτες, μιλά ο ΟΗΕ σε έκθεση του.

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν (πιθανό όμως να είναι περισσότερα) και πολλά τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό κατά της περιοχής Αζάζ, κοντά στο Χαλέπι, ανέφεραν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Σε βίντεο που ανέβασαν ακτιβιστές στο YouTube, κάτοικοι της πόλης ανασύρουν πτώματα από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και επτά Λιβανέζοι ενώ άλλοι τέσσερις συμπατριώτες τους αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ, σιιτική φυλή του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει περισσότερους από 20 Σύρους, που υποστηρίζει ότι είναι αντάρτες, σε αντίποινα για την απαγωγή ενός μέλους της από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Η φυλή προειδοποίησε Τούρκους, Σαουδάραβες και κατοίκους του Κατάρ, των τριών χωρών που στηρίζουν τους αντάρτες, ότι μπορεί να απαχθούν.

Μεταξύ των ατόμων που κρατούνται είναι και ένας υπολοχαγός ο οποίος είχε λιποτακτήσει από τον κυβερνητικό στρατό για να ενταχθεί στους αντάρτες.

Κατά την φυλή όσοι δεν ήταν μέλη του ΕΣΣ αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι.

Επιπλέον, διπλωμάτης από τη Βηρυτό υποστήριξε ότι μεταξύ των απαχθέντων είναι και ένας Τούρκος υπήκοος, όχι όμως διπλωμάτης ή εργαζόμενος στην τουρκική πρεσβεία. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του.

Ακόμη, άλλος ένας είναι Σαουδάραβας, είπε συγγενής του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως το Λίβανο επικαλούμενη τον κίνδυνο να απαχθούν.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης βόμβα εξερράγη κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Οι παρατηρητές είναι καλά στην υγεία τους. Την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες.

Εγκλήματα πολέμου βλέπει ο ΟΗΕ

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί φιλοκυβερνητικοί Σαμπίχα έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στα οποία περιλαμβάνονται φόνοι και βασανιστήρια, αναφέρει σε έκθεσή της επιτροπή που ορίστηκε από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι σύροι αντάρτες έχουν και αυτοί διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αν και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κάνει αυτοί «δεν φτάνουν τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την κλίμακα» αυτών που έχουν διαπράξει ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας.

Η επιτροπή υπό τον Πάουλο Πινέιρο σημειώνει ότι «έχει λόγους να πιστεύει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι Σαμπίχα διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνοι και βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φόνοι, τα βασανιστήρια, οι αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, η σεξουαλική βία, οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, οι λεηλασίες και η καταστροφή ιδιοκτησίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σφαγή στη Χούλα, στις 25 Μαΐου, όπου 108 άνθρωποι – μεταξύ τους 49 παιδιά – έχασαν τη ζωή τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις όπως αναφέρει η έκθεση.

Είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή χρησιμοποιεί τον όρο «εγκλήματα πολέμου», σημειώνει το Associated Press, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της διακήρυξης του Ερυθρού Σταυρού ότι η Συρία έχει πλέον περιπέσει σε κατάσταση εμφυλίου.

Τα πορίσματα της επιτροπής μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές διώξεις κατά προσώπων.

Το καθεστώς, σημειώνουν οι συντάκτες, ήταν γενικά απρόθυμο να βοηθήσει την επιτροπή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται την Πέμπτη για να τερματίσει επισήμως την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν διχασμένες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να τερματιστεί η σύρραξη που έχει καταστρέψει τη χώρα.

Η αποστολή των παρατηρητών ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής και η διάσταση απόψεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια για την ανανέωσή της, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμφωνήσουν για τη διατήρηση γραφείου στη Δαμασκό το οποίο θα υποστηρίζει τις προσπάθειες του νέου διεθνούς μεσολαβητή που θα αντικαταστήσει τον Κόφι Ανάν.

Εκτός Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας η Συρία

Την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αποφάσισαν την Τετάρτη οι μουσουλμανικές χώρες που συνεδρίασαν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Τη στιγμή που η συριακή κρίση διανύει τον 17ο μήνα της, με τουλάχιστον 23.000 νεκρούς κατά το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου συμφώνησαν ως προς την «ανάγκη άμεσου τερματισμού της βίας στη Συρία» και την αποπομπή της χώρας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που δεν ενέκρινε τις αποφάσεις του Οργανισμού, που εκπροσωπεί 1,5 δισ. μουσουλμάνους ανά τον κόσμο.

Συρία: «Η Ρωσία και η Κίνα δεν εκδηλώνουν αποικιοκρατική συμπεριφορά»

Η Συρία είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας που «δεν συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες» απέναντι στη Συρία, δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στο Πεκίνο, Μπουτάινα Σααμπάν, σε συνέντευξή της σε κινεζική εφημερίδα.

«Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ότι χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι αποικιοκράτες και δεν συμπεριφέρονται στους ανθρώπους σαν αποικιοκράτες», τόνισε στην «Κινεζική Ημερησία» η σύμβουλος για θέματα πολιτικής και επικοινωνίας του σύρου προέδρου.

«Είναι μια διαφορετική στάση από αυτή των Δυτικών», πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψή της στο Πεκίνο είχε στόχο να «δώσει στην κινεζική κυβέρνηση την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Συρία».

Η Σααμπάν απέρριψε τον όρο «αντιπολίτευση» στη Συρία για να περιγράψει τους ανθρώπους που, σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένοπλοι και με την προτροπή ξένων δυνάμεων προχωρούν σε απαγωγές, δολοφονίες και καταστροφές των κρατικών υποδομών».

Η ίδια επισήμανε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος έχουν επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στη χώρα και στη ζωή των πολιτών.

Τέλος, η απεσταλμένη του σύρου προέδρου είπε ότι οι αντικαθεστωτικοί και οι ξένες δυνάμεις είναι «υπεύθυνοι για το αδιέξοδο» που δημιουργήθηκε με την απαίτηση για αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.