Ολλανδία: Ριάλιτι με έπαθλο εισιτήριο για τον… πλανήτη Αρη

Ενώ η πρόσφατη προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή «Curiosity» στον Άρη έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, η ολλανδική εταιρεία Mars One αποπειράθηκε να κλέψει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας ότι το 2023 θα στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μαγνητοσκοπήσει τα πάντα για την προβολή σχετικής εκπομπής ριάλιτι σόου

Ενώ η πρόσφατη προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή «Curiosity» στον Άρη έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, η ολλανδική εταιρεία Mars One αποπειράθηκε να κλέψει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας ότι το 2023 θα στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μαγνητοσκοπήσει τα πάντα για την προβολή σχετικής εκπομπής ριάλιτι σόου.

Και το καλύτερο απ’ όλα: το ταξίδι θα είναι ισόβιο, δηλαδή χωρίς επιστροφή!

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την ιδέα, ο βραβευμένος με Νόμπελ, Ολλανδός φυσικός, Γκέραρντ Τχουφτ στήριξε το σχέδιο της Mars One δηλώνοντας: «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: μα αυτό δεν πρόκειται να πετύχει! Ρίχνοντας όμως μια πιο προσεχτική ματιά στο σχέδιο, πείστηκα ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».

Κανείς δεν έχει καταφέρει να στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι σήμερα και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το αν οι αστροναύτες θα επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του μακρύτατου ταξιδιού, μεταξύ άλλων και λόγω της έκθεσης σε επικίνδυνες ακτινοβολίες.

Όσον αφορά τις μη-επανδρωμένες αποστολές στον Άρη από το 1960 μέχρι σήμερα, μόνο έξι (περίπου οι μισές) έχουν καταφέρει να προσεδαφίσουν κάποιο μηχάνημα στον πλανήτη, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να φέρουν πίσω τα διαστημόπλοια.

Ο άνθρωπος όμως πίσω από το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, ο Ολλανδός μηχανολόγος μηχανικός Μπας Λάνσντορπ, δεν δείχνει να αποθαρρύνεται. Το κόστος για την πραγματοποίηση του υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως δήλωσε η ιδέα για την χρηματοδότηση μέσω τηλεοπτικής προβολής προέκυψε μετά από συζήτηση του με έναν από τους δημιουργούς του «Big Brother». Σύμφωνα με το σχέδιο του Λάνσντορπ και της ομάδας του, η επιλογή, η εκπαίδευση αλλά και η διαβίωση των αστροναυτών στον Άρη, θα μαγνητοσκοπηθούν κατά τα πρότυπα του γνωστού ριάλιτι σόου «Big brother».

Η επιλογή των αστροναυτών θα γίνει μέσα στο 2013, ενώ οι αποστολές με τρόφιμα και ρομποτικά οχήματα θα σταλούν μεταξύ του 2016 και του 2022. Υποτίθεται ότι η πρώτη ομάδα τεσσάρων ανδρών και γυναικών θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Μάρτιο του 2023 και θα ακολουθήσουν κι άλλοι ώστε να δημιουργηθεί μία κοινότητα 20 ατόμων.

Πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες της ταυτόχρονης προσεδάφισης στην επιφάνεια του Αρη, η επιβίωση σε ένα πλανήτη με μέση θερμοκρασία -55 βαθμούς Κελσίου και ατμόσφαιρα που αποτελείται από περίπου 95% διοξείδιο του άνθρακα μοιάζει αδύνατη. Ο Λάνσντορπ όμως υποστηρίζει ότι το απαραίτητο οξυγόνο θα παράγεται από το νερό που έχει βρεθεί κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Μεταξύ άλλων, εγείρονται ζητήματα ηθικής και νομιμότητας του εγχειρήματος, καθώς τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα κληθούν να ζήσουν στον Άρη μέχρι το τέλος των ημερών τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.