Στην τελική της φάση έχει εισέλθει η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, ύστερα από ληστεία που έκαναν στην Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου.
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί 15 προσαγωγές ατόμων και εκατοντάδες έλεγχοι σε δρόμους αλλά και σε καταλύματα του κυκλαδίτικου νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν στοιχεία της ταυτότητας ορισμένων από τους δράστες. Αναφέρονται ως ηλικίας 30 έως 35 ετών και υπολογίζεται ότι έφτασαν στο νησί τρεις ημέρες πριν από την αιματηρή ληστεία.
Σημειώνεται ότι στην Πάρο και την Αντίπαρο υπάρχουν περίπου 1.300 τουριστικά καταλύματα και αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 80.000 άτομα. Υπό αυτές τις συνθήκες η σχετική έρευνα είναι «σύνθετη», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό αξιωματικών.
Δεύτερο αυτοκίνητο διαφυγής
Αυτή τη στιγμή το κύριο ζητούμενο για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι να εντοπίσουν μαρτυρία ατόμων που είδαν, την προηγούμενη εβδομάδα στην Πάρο, το μαύρο Opel Corsa με φιμέ τζάμια, το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες στη φονική ληστεία και μετά το άφησαν καμένο στην περιοχή του Αμπελά.
Το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. εστιάστηκε σε ένα ακόμη ΙΧ, που βρέθηκε στην περιοχή της Νάουσας, για το οποίο υπήρξε η αρχική εκτίμηση ότι είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε ως δεύτερο όχημα διαφυγής από τους δράστες, μετά την πυρπόληση του κλεμμένου αυτοκινήτου τους στον Αμπελά.
Ομως η έρευνα αυτή δεν απέδωσε σημαντικά στοιχεία.
Οπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, ο 53χρονος ταξιτζής δέχθηκε στο σώμα του τέσσερις σφαίρες, από τις οποίες θανατηφόρα στάθηκε αυτή που τον χτύπησε στον λαιμό.
Κρίσιμα στοιχεία για την ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από την επανεξέταση του φακέλου της απόπειρας ληστείας σε βάρος ενός ιδιώτη τον Νοέμβριο του 2010 στο Ελληνικό.
Καθοριστική θεωρείται και η εξέταση ενός κινητού τηλεφώνου, που έπεσε από έναν από τους δράστες, ύστερα από τη συμπλοκή με τον άτυχο οδηγό ταξί έξω από την τράπεζα.
Ακόμη, σημαντικά στοιχεία φαίνεται να ανέκυψαν και από τη διερεύνηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με τις αφίξεις στο νησί τις τελευταίες ημέρες.
Το αυτοκίνητο από το Ελληνικό
Βασικός άξονας των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι το περιστατικό που σημειώθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2010 στην οδό Τιτάνων στο Ελληνικό – στο πάρκινγκ του πολυκαταστήματος Praktiker – όταν δύο νεαροί Αλβανοί που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Opel Corsa άρπαξαν στις 9 το βράδυ το ΙΧ ενός ανυποψίαστου ιδιώτη και μετά διέφυγαν με τα δύο οχήματα.
Εντοπίστηκαν, ωστόσο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και ύστερα από καταδίωξη συνελήφθη ο ένας από τους δύο Αλβανούς – αυτός που είχε αρπάξει το ΙΧ από το πάρκινγκ – και ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στον Κορυδαλλό.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι το όχημα που πυρπολήθηκε στον Αμπελά είναι αυτό που χρησιμοποίησαν οι Αλβανοί στην απόπειρα ληστείας στο Ελληνικό – πριν από 1,5 χρόνο – με το οποίο, τότε, είχε διαφύγει ο δεύτερος αλβανός κακοποιός.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είδαν στον σχετικό φάκελο ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε κλαπεί στις 8 Νοεμβρίου 2010, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την επιδρομή στο Ελληνικό, από άλλη περιοχή της Αθήνας, στο οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκαν πλαστές πινακίδες από υπαρκτά οχήματα ίδιου ακριβώς χρώματος και μάρκας.
Επιπλέον προέκυψε ότι ο συλληφθείς, το 2010, νεαρός Αλβανός (ο οποίος δεν είχε απασχολήσει μέχρι τότε τις αστυνομικές αρχές) είχε αρνηθεί να πει οτιδήποτε για την ταυτότητα του συνεργού του, ο οποίος φαίνεται τώρα να πρωταγωνιστεί στην αιματηρή ληστεία της Πάρου. Ομως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχουν συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία για την σύνθεση αυτής της συμμορίας.
Ψάχνουν κινητά με «ραδιογωνιόμετρα»
Όσον αφορά το καρτοκινητό που έπεσε έξω από την Τράπεζα της Πάρου από έναν από τους δράστες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη ελέγξει τους αριθμούς κλήσης του. Αναζητούν στοιχεία για τον κάτοχό του, τους συνομιλητές του, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που κάλυπταν τις κλήσεις του και άλλα σχετικά δεδομένα.
Μάλιστα αναμένεται να ζητηθεί η βοήθεια χειριστών ειδικών συσκευών – λειτουργούν ως ραδιογωνιόμετρα – για τον εντοπισμό άλλων κινητών τηλεφώνων που εκτιμάται ότι ίσως κατέχουν ακόμη οι κακοποιοί.
Τέλος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησαν τρεις ληστείες που σημειώθηκαν στις αρχές του 2011 σε τράπεζες της Παροικιάς και της Νάουσας στην Πάρο από δύο αδέλφια αλβανικής καταγωγής.
Οι δράστες, οι οποίοι είχαν δηλώσει στους αστυνομικούς ότι «είχαν χάσει τεράστια ποσά σε τυχερά παιγνίδια», διέμεναν μόνιμα στην Πάρο και τελικά συνελήφθησαν ύστερα από την τελευταία τους ληστεία πάλι στην Alpha Bank της Νάουσας. Οι συγκεκριμένοι δύο κακοποιοί είναι σήμερα κρατούμενοι στις φυλακές της Χίου.