Δημιουργία κέντρων κράτησης για αλλοδαπούς στο Ερημονήσι, στο Φαρμακονήσι αλλά και κοντά σε… ιχθυοτροφεία της χώρας έχουν μελετήσει οι επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να ξεφύγουν από τον «φαύλο κύκλο» της λαθρομετανάστευσης στον οποίο έχουν εγκλωβισθεί οι αρχές ασφαλείας. Επιπλέον, επί σειρά μηνών, οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες εφάρμοζαν τη «μυστική τακτική» της μεταφοράς των αλλοδαπών με λεωφορεία και κλούβες στα χερσαία σύνορα μας, όπου τους ζητούσαν να πάνε στον… «αγύριστο» με κατεύθυνση γειτονικές χώρες. Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε βαρκάρηδες στον Εβρο – με οκτώ ευρώ «το κεφάλι» – προκειμένου να μεταφέρουν λαθρομετανάστες προς τις απέναντι όχθες του ποταμού.
Τα απλά μαθηματικά της πολύχρονης «ματαιότητας» των αστυνομικών ενεργειών για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι προφανή. Τουλάχιστον 20 φορές τα τελευταία έξι χρόνια οι αστυνομικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις-«σκούπα» για παράνομους μετανάστες, οι οποίες όμως διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα αφού λειτουργούν δύο-τρία κέντρα κράτησης αυτή την περίοδο: στην Αμυγδαλέζα και στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στη Θράκη, συνολικής χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων, ενώ στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., στην Αθήνα, μπορεί να παραμείνουν ως 2.000 αλλοδαποί.
Μέχρι στιγμής στους υπουργούς κκ. Β. Πολύδωρα, Πρ. Παυλόπουλο, Χ. Μαρκογιαννάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Παπουτσή και Ν. Δένδια, που έχουν δώσει το παρών τα τελευταία χρόνια στον 7ο όροφο της λεωφόρου Κατεχάκη, έχουν προταθεί συνολικά περίπου 100 κέντρα κράτησης – τα περισσότερα παλιά στρατόπεδα -, από τα οποία σχεδόν κανένα δεν έχει γίνει δεκτό από τις τοπικές κοινωνίες. Στο υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 40 συναντήσεις υπουργών Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να πεισθούν για την αναγκαιότητα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας αλλοδαπών. Σχεδόν όλες έχουν αποτύχει. Κανείς, από τον Εβρο ως την Κρήτη και από τη Σπάρτη ως τα Γιάννινα, δεν δέχεται τη δημιουργία κέντρων κράτησης στην περιοχή του. Και ήταν χαρακτηριστική η ατάκα πρώην υπουργού προς δημάρχους: «Μα τι θέλετε να τους κάνουμε τους λαθρομετανάστες; Σαπούνι;». Και έτσι οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη… αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Προ μερικών ετών είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα των μυστικών, άτυπων όσο και παράτυπων «εκδρομών» στα σύνορα των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονταν στις διάφορες επιχειρήσεις-«σκούπα». Οπως έλεγαν πρώην στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «επί έξι μήνες μεταφέραμε μαζικά με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο λαθρομετανάστες στα σύνορα και τους ζητούσαμε να φύγουν προς γειτονικές χώρες. Τους παίρναμε και όλα τα χαρτιά που έδειχναν ότι περνούσαν από Ελλάδα. Ετσι καθαρίσαμε ένα κομμάτι της Αθήνας αλλά για μερικούς μήνες και το λιμάνι της Πάτρας. Τους πιο πολλούς τους περνούσαμε απέναντι στον Εβρο. Μέχρι ενός σημείου αυτή η τακτική ήταν αποδοτική…».
Τα τελευταία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε διαφορετικό σχέδιο. Αυτό βασιζόταν στη λογική «παρεμποδίζουμε την έξοδό τους προς άλλες χώρες για να αποθαρρύνονται να έλθουν εδώ και να έχουν τον φόβο ότι θα… κολλήσουν για πάντα στην Ελλάδα».
Προ τριών ετών είχε προταθεί στον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη η δημιουργία κέντρων κράτησης σε μικρά νησιά με ελάχιστους κατοίκους όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, το Ερημονήσι και άλλα, όπου θα μπορούσαν να διαμείνουν στο καθένα 2.000-3.000 αλλοδαποί. Σύμφωνα με την εισήγηση, «δεν θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι λίγοι κάτοικοι αυτών των νησιών για τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν από τη δημιουργία των κέντρων κράτησης στα νησιά τους. Επιπλέον οι παράνομοι μετανάστες θα σκέφτονται αυτή την «εξορία» στα μικρά νησιά και θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να έρχονται στη χώρα μας».
Προ δύο ετών τα στελέχη του υπουργείου επεξεργάζονταν τη λύση μεταφοράς των παράνομων μεταναστών σε δύο πλωτά κέντρα κράτησης από την Ολλανδία, συνολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων. Το κόστος υπενοικίασής τους υπολογιζόταν σε 300.000 ευρώ. Και αυτή η πρόταση όμως δεν είχε συνέχεια καθ’ ότι είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από αξιωματικούς του Λιμενικού πως, «αν σηκωθεί κύμα, υπάρχει κίνδυνος τα πλοία αυτά να τουμπάρουν και να… βυθιστούν». Μάλιστα τότε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αντιπροτείνει τα πλωτά αυτά κέντρα κράτησης να γίνουν «σε κλειστούς κόλπους όπου υπάρχουν και ιχθυοτροφεία και δεν πιάνει φουρτούνα»…
Ωστόσο, τελικά, κέντρα διαμονής παράνομων μεταναστών δεν γίνονται ούτε κοντά σε στρατιωτικές αποθήκες και σε αγροτικές καλλιέργειες ούτε σε ξερονήσια και σε… τσιπούρες ιχθυοτροφείου. Με όλες τις κινήσεις να φαίνονται πρόσκαιρες και το πρόβλημα άλυτο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ