Τη Δευτέρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Τα φάγαμε όλοι μαζί» του κ. Θ. Πάγκαλου σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) στο οποίο περιγράφει το πόσα, πότε και ποιοι «τα φάγανε» και πώς κατανέμεται η ευθύνη από πάνω προς τα κάτω, στους πολιτικούς και στους πολίτες. Ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό έχω ήδη εξασφαλίσει και σας τα παρουσιάζω:
***
Στον πρόλογο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ αναφέρει με νόημα: «Η ευθύνη στη δημοκρατία είναι σαφώς συλλογική. Είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνική ευθύνη της πλειοψηφίας διαμορφώνει το πλαίσιο της συλλογικότητας σε μια δημοκρατία: οι πολίτες είτε με πράξεις είτε με την εκπορευόμενη από την ανοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειρισθούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους. Η έκταση που είχε πάρει η διαφθορά στην Ελλάδα καθιστά αυτό το γεγονός αυταπόδεικτο. Φυσικά, δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, όπως σκοπίμως προσπαθούν πολλοί να ερμηνεύσουν. Η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».
***
Στο βιβλίο δεν γίνεται, όπως ίσως πολλοί να περίμεναν, αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και τις ευθύνες που έχουν στο «τα φάγαμε όλοι μαζί», πλην του κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Πάγκαλος, όταν κάνει αναφορά στον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ (και παρ’ ολίγον πρωθυπουργό), λέει ότι η περίπτωσή του τον θλίβει και ότι είναι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί σαν τον κ. Τσοχατζόπουλο που έκαναν παρόμοια.
***
Συγκεκριμένη αναφορά κάνει ωστόσο σε δύο πολιτικούς που τόλμησαν, όπως σημειώνει, και είπαν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά το πολιτικό σύστημα τους «τιμώρησε» και τους έθεσε στο περιθώριο. Πρόκειται για τους κκ. Αλέκο Παπαδόπουλο και Στέφανο Μάνο.
***
Οσον αφορά τις ιστορίες περί διαφθοράς που του έστειλαν οι πολίτες, ιδού μια χαρακτηριστική που αναφέρεται στο βιβλίο του: «Περιοχή Γαργαλιάνων Τριφυλίας: Ολα τα ελαιοτριβεία έγραφαν σε «δικούς» τους, ας πούμε έμπιστους, πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου από ό,τι παρήγαγαν, με σκοπό ο παραγωγός να λαμβάνει μεγαλύτερη επιδότηση. Οταν στη δεκαετία του ’90 άρχισε να εφαρμόζεται από τους συνεταιρισμούς ένας υποτυπώδης έλεγχος, δηλαδή «πόσο παρήγαγες, τι το έκανες;» τότε όλοι αυτοί που έγραφαν παραπάνω ποσότητες, έψαχναν γνωστούς, συγγενείς και φίλους στην Αθήνα και ζητούσαν τον ΑΦΜ τους για να δηλώσουν ότι τους πούλησαν το επιπλέον ελαιόλαδο. Αποτέλεσμα όταν άλλαξε ο ΚΑΠ, ως προς τις επιδοτήσεις ελαιολάδου, ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος τριετούς παραγωγής και έτσι όσοι έγραφαν πιο πάνω παραγωγή, παίρνουν ακόμα και σήμερα μεγαλύτερα ποσά επιδότησης. Μεταξύ αυτών που έδωσαν τον ΑΦΜ τους (την πάτησα από οικείο πρόσωπο που εκείνη την εποχή με εκπροσωπούσε) ήμουν και εγώ. Ακόμα και σήμερα αναφωνώ, Ελλάς, το μεγαλείο σου…».
***
Πάντως, παρά την κρίση, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει τίποτε και συνεχίζουν να προκαλούν με την πολυτελή τους διαβίωση, την οποία επιδεικνύουν ακόμα και όταν η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα, ακόμα και όταν το οικονομικό επιτελείο πονοκεφαλιάζει ποιες συντάξεις, μισθούς ή επιδόματα να περικόψει. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα;
***
Την περασμένη εβδομάδα ένας γνωστός επιχειρηματίας θέλησε να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε γνωστό παραλιακό (και πανάκριβο) εστιατόριο της Μυκόνου, το οποίο, σημειώνω, έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έχει επανειλημμένα συλληφθεί για απροκάλυπτη φοροδιαφυγή. Τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα ανάγκασαν ορισμένους από τους προσκεκλημένους του επιχειρηματία να αποχωρήσουν διακριτικά επειδή το γλέντι έλαβε τόσο προκλητικές διαστάσεις σπατάλης που ντράπηκαν οι άνθρωποι να παραμείνουν. Αφού από το τραπέζι παρήλασαν ψάρια και αστακοί που έφταναν για να ταΐσουν μια… ταξιαρχία. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά, ξεκίνησε εν συνεχεία ένα πάρτι με σαμπάνιες που κόστιζαν 350 ευρώ η φιάλη.
***
Την ίδια ημέρα στο ίδιο εστιατόριο βρίσκονταν τουλάχιστον άλλες τέσσερις παρέες επιχειρηματιών που είχαν καταφθάσει με τις θαλαμηγούς τους, οι οποίες μόνο για να κινηθούν απαιτούν τουλάχιστον 1.000 ευρώ την ημέρα μόνο για καύσιμα! Και οι τέσσερις επιχειρηματίες έχουν προβεί σε δραστικές περικοπές αμοιβών των εργαζομένων που απασχολούν (ορισμένους μάλιστα τους έχουν απλήρωτους) επειδή, λόγω κρίσης, δήθεν δεν τα έβγαζαν πέρα. Κρίση που ασφαλώς δεν αφορά τους ίδιους, αλλά μόνο το προσωπικό τους…
***
Τέτοιου είδους περιστατικά προκλητικής σπατάλης και πολυτελούς διαβίωσης έχουν καταγραφεί πολλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες από επιχειρηματίες που δηλώνουν δημοσίως ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα έχουν καταφύγει στις διαδικασίες του άρθρου 99 για τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν το καλοκαιρινό οδοιπορικό τους στα πάρτι και στα γκλαμουράτα events.
***
Είναι εύκολο να καταγραφούν ονοματεπώνυμα και συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού τα στέκια τους είναι και αυτά συγκεκριμένα. Εκτός από τη Μύκονο, την τιμητική τους έχουν εφέτος η Πάρος, η Αντίπαρος, η Πάτμος, η Ρόδος και η Αστυπάλαια. Οι φωτογραφίες τους από τις «οικογενειακές διακοπές τους» κοσμούν τα life style περιοδικά αυτής της εποχής, αλλά και τα γερμανικά περιοδικά που αντιγράφουν τα ελληνικά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η προκλητική συμπεριφορά προέρχεται πάντα από νεόπλουτους που στη φορολογική τους δήλωση εμφανίζονται νεόπτωχοι, ενώ σοβαροί επιχειρηματίες δεύτερης και τρίτης γενιάς προτιμούν τις ήσυχες βραδιές σε σπίτια φίλων, επειδή προφανώς αντιλαμβάνονται ότι δεν προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.
***
Και το πιο εντυπωσιακό: Στους κοσμικούς κύκλους των ακριβών εστιατορίων της Μυκόνου, της Πάρου και της Πάτμου κυκλοφορούν φήμες (που δεν είναι μόνον φήμες) για πάρτι γενεθλίων που οργανώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα οποία κόστισαν στους εορτάζοντες από 200.000 ευρώ έως και 800.000 ευρώ το καθένα. Για κανένα από αυτά δεν κόπηκε απόδειξη. Στη Ρόδο μάλιστα επιχειρηματίας διοργάνωσε χλιδάτο πάρτι γενεθλίων με 500 άτομα προσκεκλημένους, με τους εργαζομένους του όμως να διαδηλώνουν απ’ έξω επειδή ήταν απλήρωτοι.
***
Με δύο έλληνες καλλιτέχνες θέλησε να συνομιλήσει ο ισραηλινός πρόεδρος κ. Σιμόν Πέρες, που προσφάτως επισκέφθηκε επισήμως τη χώρα μας. Τον Γ. Νταλάρα, ο οποίος μάλιστα παρακάθησε στο επίσημο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του, και τη Γλυκερία, την οποία μάλιστα συνάντησε στο λόμπι του ξενοδοχείου του. Ο κ. Πέρες είπε ότι γνωρίζει τον κ. Νταλάρα από τις συναυλίες του για την ειρήνη, ενώ αποκάλυψε ότι συχνά σιγοτραγουδά (τουλάχιστον τον ρυθμό τους) τραγούδια της Γλυκερίας. Ελπίζω να μην εννοεί το τραγούδι «γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια»! Υπάρχουν και καλύτερα.
***
Στο δείπνο στο πολυτελές εστιατόριο «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη που δόθηκε προς τιμήν του κ. Πέρες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια έγινε μια σοβαρή συζήτηση για τα ενεργειακά για τα οποία ο κ. Πέρες έλεγε πως δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και για την οικονομία της χώρας, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράν. Στο δείπνο αυτό κλήθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης, για τον οποίο ο κ. Πέρες τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό.
***
Οι υπουργοί, κυρίως του οικονομικού επιτελείου, την ονόμασαν «γυναίκα-μυστήριο», αφού ξαφνικά μια ανώτατη υπάλληλος βρέθηκε σε θέση να αξιολογεί την απόδοση, τις ικανότητες και κυρίως την αποτελεσματικότητα των μελών της κυβέρνησης. Σας αποκαλύπτω ότι η γυναίκα αυτή, το όνομα της οποίας δεν δίνεται στη δημοσιότητα για ευνόητους λόγους, έχει κληθεί από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και της ζητήθηκε να αξιολογήσει τη στάση των υπουργών έναντι των εντολών που είχε δώσει ο κ. Ι. Στουρνάρας για περικοπές παντού. Το μόνο που μπορώ να πω για την ταυτότητά της είναι ότι είναι επί χρόνια στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτρια όλων όσοι έχουν διατελέσει τα τελευταία χρόνια υπουργοί Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Στουρνάρα.
Η γνωριμία της με τον Πρωθυπουργό έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία μετείχε το οικονομικό επιτελείο με τους συνεργάτες του. Ο κ. Σαμαράς ήθελε να γνωρίσει και τους συνεργάτες των υπουργών του, αφού όπως έλεγε, αυτοί κάνουν τη σκληρή δουλειά. Της συγκεκριμένης κυρίας της ζητήθηκε ευθέως να πει ποιοι υπουργοί δείχνουν προθυμία στις περικοπές και ποιοι όχι και μάλιστα της ζητήθηκε να προχωρήσει και σε μια πρόχειρη αξιολόγηση. Και δεν χαρίστηκε σε κανέναν, έτσι δικαίως της δόθηκε ο ανωτέρω χαρακτηρισμός. Δεν πρόκειται να σας πω ποιος υπουργός έδειξε τη λιγότερη προθυμία για περικοπές (αν και η ανωτέρω κυρία τον δικαιολόγησε, λόγω των πολλών αρμοδιοτήτων που έχει), θα σας πω όμως ότι έδωσε τα περισσότερα εύσημα στον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ