Στην Ελλάδα απολύουν, διεθνώς προσλαμβάνουν

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η ανεργία σπάει ρεκόρ, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αφού όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst & Young το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε το 2011 κατά 16% σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, μεταξύ 400 κορυφαίων επιχειρηματιών διεθνώς, πάνω από δύο στους τρεις προβλέπουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις το 2012, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, οι νέες θέσεις εργασίας αυτές δεν είναι προσωρινής απασχόλησης ή χαμηλής ποιότητας. Στην πλειονότητά τους είναι θέσεις που απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο ή σημαντική εμπειρία.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου η ανεργία σπάει ρεκόρ, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αφού όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst & Young το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε το 2011 κατά 16% σε διεθνές επίπεδο.
Επίσης, μεταξύ 400 κορυφαίων επιχειρηματιών διεθνώς, πάνω από δύο στους τρεις προβλέπουν ότι θα προβούν σε προσλήψεις το 2012, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, οι νέες θέσεις εργασίας αυτές δεν είναι προσωρινής απασχόλησης ή χαμηλής ποιότητας. Στην πλειονότητά τους είναι θέσεις που απαιτούν πανεπιστημιακό πτυχίο ή σημαντική εμπειρία.
Σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα αύξησαν τον αριθμό των απασχολουμένων το 2011 κατά σημαντικό ποσοστό. Κατά μέσον όρο, οι επιχειρηματίες από την Αμερική αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 18%. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Ευρώπη η αύξηση ήταν 16% και 12% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις (76%) αύξησαν το απασχολούμενο προσωπικό το 2011. Οι ιδρυτές των επιχειρήσεων συνεχίζουν να έχουν «φρέσκες» ιδέες. Το 83% δημιούργησε νέες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εταιρείας, ενώ το 56% δημιούργησε μια νέα εταιρεία.
Οταν οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν τι είδους θέσεις εργασίας δημιούργησαν (για διοικητικό προσωπικό, για νεοπροσληφθέντες με ή χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο και με ή χωρίς εμπειρία), το 81% δήλωσε ότι δημιούργησε θέσεις για «έμπειρο προσωπικό», ενώ μόνο το 35% δήλωσε ότι προσέλαβε σε «εισαγωγικό επίπεδο με πτυχίο» και 29% σε «εισαγωγικό επίπεδο χωρίς πτυχίο».
Το 68% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπει αύξηση του προσωπικού που απασχολεί στη χώρα όπου η εταιρεία έχει την έδρα της το 2012. Οταν τους ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική προσλήψεων, οι επιχειρηματίες ανέφεραν ως βασικούς λόγους για την αύξηση του προσωπικού πρωτίστως την «ανάπτυξη στις αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους» και δευτερευόντως τις «τεχνολογικές βελτιώσεις και καινοτομίες».
Το 44% προβλέπει επίσης αύξηση του προσωπικού σε χώρες εκτός της έδρας τους. Μεταξύ των χωρών στις οποίες προβλέπουν ότι θα δημιουργήσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας οι ερωτώμενοι ανέφεραν τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, ως δημοφιλέστερους προορισμούς. Ως προς τους λόγους για τους οποίους προσλαμβάνουν σε χώρες εκτός της εθνικής τους αγοράς, το 74% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι «αυτό θα τους βοηθήσει να εισέλθουν σε νέες αγορές».
Μόνο το 14% δήλωσε ότι προσλαμβάνει διεθνώς «για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο εργατικό κόστος» και μόνο το 8% δήλωσε ότι επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τα «ισχυρότερα κίνητρα που παρέχουν κυβερνήσεις άλλων χωρών».

Αέρας «ευελιξίας» στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις που τελούν υπό την εποπτεία της τρόικας αλλά και εκείνες που εφαρμόζουν σιωπηρά το δικό τους μνημόνιο προχωρούν η μία μετά την άλλη σε μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας προωθώντας την «ευελιξία των εργαζομένων». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μέτρα τα οποία καθιστούν ευκολότερες τις απολύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες νέα νομοθετική ρύθμιση για τους φορείς και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπου απασχολούνται περίπου 850.000 εργαζόμενοι. Οι διοικήσεις αυτών των οργανισμών θα μπορούν πλέον να επικαλεστούν πιθανό έλλειμμα του προϋπολογισμού τους προκειμένου να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού με συνοπτικές διαδικασίες και με μειωμένη αποζημίωση για τους απολυόμενους υπαλλήλους. Στο ίδιο πνεύμα κινείται άλλωστε η συνολική «μεταρρύθμιση» του εργασιακού τοπίου και στην Ιταλία. Η σχετική νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι μπορεί να κατοχυρώνει για πρώτη φορά το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, όμως την ίδια στιγμή προωθεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (προγράμματα μαθητείας και συμβάσεις ορισμένου χρόνου) ως εργαλείο αντιμετώπισης της ανεργίας.
Στη Γαλλία όπου το ποσοστό των ανέργων κυμαίνεται λίγο υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%) ο ιδιωτικός τομέας πλήττεται από μπαράζ «αναδιαρθρώσεων» σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Air France και η αυτοκινητοβιομηχανία PSA (Peugeot Citroen) οι οποίες προανήγγειλαν περικοπές προσωπικού που αγγίζουν το 10% του συνόλου των εργαζομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.