«Πράσινες» αυξήσεις στη ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα διατεθούν για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, ενώ «πάγωσαν» οι γενικές αναπροσαρμογές τιμολογίων που ζήτησε η ΔΕΗ καθώς βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα διατεθούν για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, ενώ «πάγωσαν» οι γενικές αναπροσαρμογές τιμολογίων που ζήτησε η ΔΕΗ καθώς βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση.
Το Δημόσιο και η ΔΕΗ έμειναν από ρευστό και προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» προχώρησαν σε δύο κρίσιμες αποφάσεις:
1. Στην αύξηση του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
2. Στην προσωρινή αναστολή έκδοσης αδειών νέων φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση όσα έργα παραγωγής έχουν ενταχθεί στο fast-track αλλά και εκείνα των φωτοβολταϊκών στις στέγες (για οικιακή χρήση). Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και προβληματίζει έντονα όσους έχουν ήδη αποκτήσει άδειες ή βρίσκονται στα μισά της επένδυσης.

Αναδρομικά από 1ης Αυγούστου
Για τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανακοινώθηκε την Πέμπτη και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Αυγούστου.
Ειδικά για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρων το τετράμηνο η μηνιαία επιβάρυνση από το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται στα 3,3 ευρώ.
Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, «δεν πρόκειται να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ως το τέλος του χρόνου αλλά μετά τον Μάρτιο του 2013 και η κυβέρνηση εξετάζει την αποδέσμευση των λογαριασμών της ΔΕΗ από άλλες χρεώσεις». Πάντως παραδέχθηκε ότι αν σήμερα γίνονταν αυξήσεις, αυτές θα κυμαίνονταν στο 20%.
Μετά την αναπροσαρμογή στο τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι τιμές διαμορφώνονται μεσοσταθμικά στα 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) από 5,57 ευρώ που ήταν στις 31 Ιουλίου. Για τα νοικοκυριά το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 5,99 ευρώ που ήταν ως τώρα (αύξηση 45,9%), για υψηλή τάση 4,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για αγροτική χρήση (μέση τάση) 4,35 ευρώ, για λοιπές χρήσεις (μέση τάση) 7,17 ευρώ, για αγροτική χρήση (χαμηλή τάση) 5,61 ευρώ και λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, υπηρεσίες κτλ.) 9,53 ευρώ.

Ελλειμμα 300 εκατ. ευρώ
Οπως είναι γνωστό, από το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) χρηματοδοτείται η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας. Η διαφορά αυτή διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στα τέλη Ιουνίου τα 282 εκατ. ευρώ και στα τέλη Ιουλίου εκτιμάται ότι υπερέβη τα 300 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.