Η Ανδρος του Νίκου Θέμελη

Ο Νίκος Θέμελης ένιωθε την Ανδρο σαν γενέτειρά του. Ηταν γι' αυτόν το αγαπημένο μέρος για να ξεκουράζεται αλλά και να συγκεντρώνεται στους λογισμούς του. Οι Ανδριώτες τον αγάπησαν ξεχωριστά, υπήρξε γι' αυτούς ένας ακριβός φίλος και δεν θέλουν να τον ξεχάσουν. Στη μνήμη λοιπόν του εκλιπόντος συγγραφέα ο Δήμος Ανδρου καθιέρωσε το Βραβείο Νίκου Θέμελη, που θα απονέμεται σε έναν διακεκριμένο συγγραφέα ή μελετητή, ενώ θεσμοθέτησε επίσης στη μνήμη του Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων της Ανδρου.

Ο Νίκος Θέμελης ένιωθε την Ανδρο σαν γενέτειρά του. Ηταν γι’ αυτόν το αγαπημένο μέρος για να ξεκουράζεται αλλά και να συγκεντρώνεται στους λογισμούς του. Οι Ανδριώτες τον αγάπησαν ξεχωριστά, υπήρξε γι’ αυτούς ένας ακριβός φίλος και δεν θέλουν να τον ξεχάσουν. Στη μνήμη λοιπόν του εκλιπόντος συγγραφέα ο Δήμος Ανδρου καθιέρωσε το Βραβείο Νίκου Θέμελη, που θα απονέμεται σε έναν διακεκριμένο συγγραφέα ή μελετητή, ενώ θεσμοθέτησε επίσης στη μνήμη του Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετέχουν μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων της Ανδρου.
Το πρώτο Βραβείο «Νίκος Θέμελης» θα απονεμηθεί στις 20 Αυγούστου – ημέρα θανάτου του – στη Χώρα της Ανδρου, στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, για το έργο της «Τρυφερός σύντροφος», που αναφέρεται στον πρωτοπόρο κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό. Η κριτική επιτροπή που το επέλεξε ήταν εκείνη των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» (Β. Χατζηβασιλείου, Κ. Σχινά, Σ. Χαβιαράς, Κ. Κωστίου, Μ. Πιμπλής, Ε. Χουζούρη και Ε. Γαραντούδης). Το βραβείο θα απονείμει ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στενότατος συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο Νίκος Θέμελης, ενώ ξεχωριστό βραβείο (βιβλία αξίας 500 ευρώ) θα απονείμουν οι εκδόσεις Κέδρος.
«Ηταν για μένα μια ευχάριστη είδηση και μια έκπληξη και μια ικανοποίηση που νιώθεις όταν επιβραβεύεται ένα καλλιτεχνικό σου έργο» λέει η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη. Τον Νίκο Θέμελη τον γνώριζε από τα βιβλία του. Πιστεύει ότι «τα μυθιστορήματά του ήταν ένα ημερολόγιο του λαού, όπως θα έλεγε και ο Κάφκα, με την έννοια ότι δεν κατέγραφε προσωπικά βιώματα, αλλά όσα έγραφε εμβάθυναν σε ζητήματα που αφορούσαν έναν ολόκληρο κόσμο γύρω του. Είναι τιμή της Ανδρου» καταλήγει «που τιμά τον Νίκο Θέμελη».
Ο δήμαρχος Ανδρου κ. Ιωάννης Γλυνός λέει ότι «με αυτά τα βραβεία, πέραν του ότι τιμάμε τη μνήμη του φίλου του νησιού μας Νίκου Θέμελη, δίνουμε μια ώθηση στις πολιτιστικές μας δράσεις, αναδεικνύουμε πλευρές της πολιτιστικής μας δραστηριότητας και εδραιώνουμε παρακαταθήκες για τη νέα γενιά, ιδίως με τον λογοτεχνικό μαθητικό διαγωνισμό. Σημειώνω ότι οι συμμετοχές ήταν αξιόλογες και ως προς την ποσότητα αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα του προβληματισμού τους».
Ως γνωστόν, στις 20 Αυγούστου, στην ίδια εκδήλωση, θα απονεμηθούν και τα βραβεία του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού που θεσμοθετήθηκε από το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ανδρου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Ανδρου και αφορούσε και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Θέμα της εφέτος ήταν «Η θάλασσα».
Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα θέματα με τα οποία απασχολήθηκαν συγγραφικώς οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι μαθητές. Το ναυτικό ξερίζωμα, τα σκουπίδια – η σύγχρονη πληγή του νησιού -, οι ανησυχίες για το μέλλον τους και, από την άλλη, τρυφερά ποιήματα – μπαλάντες για την αγάπη της θάλασσας, την απεραντοσύνη και τη σοφία της, αλλά και για τον έρωτα, το περιβάλλον, την αγάπη προς το ίδιο το νησί τους.
Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής ξεχώρισαν οι συμμετοχές των πιο μικρών μαθητών για το εύρος της φαντασίας και για τη δημιουργική σχέση ρεαλισμού και ονείρου, ενώ βαθύτερους υπαρξιακούς προβληματισμούς εξέφρασαν τα κείμενα των μαθητών του Λυκείου. Τα βραβευμένα ποιήματα και διηγήματα μαζί με τις υπόλοιπες συμμετοχές δημοσιεύονται σε ξεχωριστό βιβλίο με τη χορηγία των εκδόσεων Κέδρος. Η επιτροπή για τα μαθητικά βραβεία αποτελούνταν από τον καθηγητή Πανεπιστημίου, ιστορικό Κυρτάτα Δημήτριο, τους δημοσιογράφους Ιωάννη Κορωναίο και Ιωάννη Μπασκόζο και τους εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνο Γαρύφαλλο και Μαργαρίτα Κορκοδείλου. Οι απονομές θα κλείσουν με συναυλία του Νότη Μαυρουδή. Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι ο ΒΗΜΑ FM.

Οι μαθητικές διακρίσεις
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την ποίηση βραβεύθηκε η Αδαμαντία Σαρρή από το δεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας με το ποίημα «Θάλασσα». Επαινο πήραν οι Αγγελική και Ιωάννα Στρατή από το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου για το ποίημά τους «Πόσο μου μοιάζεις, θάλασσα».
Στο διήγημα βραβεύθηκε η Μαρία Κάιο από το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου για το διήγημα φαντασίας με τίτλο «Ο Τζακ και οι θαλάσσιοι κύκνοι». Τον έπαινο στο διήγημα έλαβε η Αργυρώ Παπαθεοχάρη από το δεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Χώρας για την «Πέρλα της μελωδίας»
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο) το πρώτο βραβείο στο διήγημα έλαβε η Λασκαρώ Χαλά από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Ανδρου για το έργο της «Το όνειρο ενός γίγαντα», ενώ έπαινο έλαβε η Φραγκούλα Πιπέρα από το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Ανδρου για το επίκαιρο διήγημα «Σώστε τη θάλασσα». Τέλος, στα λύκεια και ΕΠΑΛ δόθηκαν δύο ισότιμα βραβεία διηγήματος: στη Μαρινέλλα Φερζάι από το Γενικό Λύκειο Ανδρου για το έργο «Οι τρικυμίες της ζωής» και στην Αλεξάνδρα Σαντούκα-Μπασάκου από το Γενικό Λύκειο Γαυρίου για το έργο «Ο αφανής ναύτης και το ταξίδι της ζωής του».
Στην κατηγορία της ποίησης βραβεύθηκαν με έπαινο η Αυγουστίνα Ζαΐμη από το Γενικό Λύκειο Ανδρου για το ποίημά της «Η νύχτα» και η Ελένη-Μιχαέλα Μπενέκα από το Γενικό Λύκειο Ανδρου για το ποίημά της «Altum».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.