Η έντονη παρουσία ισλαμιστών, οι οποίοι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη Χερσόνησο του Σινά μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, φαίνεται ότι αναγκάζει τους φυλάρχους των Βεδουίνων, που κατοικούν κατά κύριο λόγο στην περιοχή, να συνεργαστούν με τις Αρχές για την αντιμετώπισή τους.
Αφορμή γιά τη «μεταστροφή» των Βεδουίνων αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία επίθεση των ισλαμιστών εναντίον αιγυπτιακών στρατευμάτων που σημειώθηκε την Κυριακή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 16 συνοριοφύλακες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Γκαμάλ Αλ-Ντιν συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τους αρχηγούς των ντόπιων νομαδικών φυλών στην πόλη Αλ-Αρίς της Χερσονήσου του Σινά, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξη και τη συνεργασία τους στα σχέδια της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, οι αρχηγοί συμφώνησαν με τον Γκαμάλ Αλ-Ντιν να καταστρέψουν τις εκατοντάδες παράνομες υπόγειες σήραγγες κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο όπλων και ανθρώπων αλλά και για να περνούν χωρίς έλεγχο από τα σύνορα παντός είδους αγαθά. Θεωρείται ότι οι ισλαμιστές που πραγματοποίησαν την επίθεση της Κυριακής χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες σήραγγες σαν έξοδο διαφυγής γι’ αυτό και η ασφάλεια στην Χερσόνησο του Σινά θεωρείται σημαντική για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Ενας εκ των αρχηγών των φυλών Βεδουίνων δήλωσε στη συνέχεια ότι η επικοινωνία του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους στη Γάζα θα πρέπει να γίνεται από το επίσημο συνοριακό πέρασμα στην περιοχή της Ράφα ενώ σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς είπε χαρακτηριστικά: «Ας εκνευριστεί η Χαμάς, δεν μας ενδιαφέρει».
Στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξόντωση των ισλαμιστών, οι Αιγύπτιοι έχουν επιστρατεύσει επιπλέον στρατεύματα, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, μερικά από τα οποία λέγεται ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Αλ-Αρίς κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά για να ενισχύσουν την φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες που μεταδίδουν αιγύπτιοι δημοσιογράφοι έχουν ήδη συλληφθεί εννέα ισλαμιστές ενώ ο στρατός έχει ξεκινήσει να σφραγίζει μερικές από τις υπόγειες σήραγγες της περιοχής.
Οι Αιγύπτιοι δείχνουν αποφασισμένοι να επιβάλλουν την τάξη αλλά κάθε στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή πρέπει να λάβει την έγκριση του Ισραήλ όπως προβλέπει η συνθήκη ειρήνης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών από το 1979 και σύμφωνα με την οποία η Χερσόνησος του Σινά αποτελεί «αποστρατικοποιημένη ζώνη».
Ωστόσο, μετά την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή και όσες ακολούθησαν στα συνοριακά φυλάκια στην πόλη Αλ-Αρίς την Τετάρτη, η Αίγυπτος φρόντισε να απαντήσει εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους από ελικόπτερα