Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει από συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές στην Αρκαδία, ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των δημάρχων Τρίπολης και Μεγαλόπολης και άλλων τοπικών παραγόντων.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται πλέον σε ύφεση, και προσδιορίστηκαν οι ενέργειες για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κι ανάταξης της περιοχής.

Oπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, έχουν οριστεί οι επιτροπές και από τη Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες, είπε, μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ πρόσθεσε πως είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί και να βοηθηθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, άμεσα θα ξεκινήσουν και οι μελέτες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Επανέλαβε δε την άποψή του, ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε από την πλευρά του τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, προς την Περιφέρεια, τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για το έργο και την προσπάθεια που κατέβαλαν στην κατάσβεση της πύρινης συμφοράς.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός είπε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ήδη βρίσκεται στην περιοχή, και η κυβέρνηση, ανέφερε, θα κάνει τάχιστα τις ενέργειες που πρέπει.

Το αίτημα του περιφερειάρχη για πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών στήριξε και ο κ. Λυκουρέντζος ο οποίος σημείωσε πως «η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο».

Σχετικά με το επιχειρησιακό μέρος της πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θανάσης Ρούμπος, σημείωσε ότι η φωτιά είχε μεγάλη ένταση και δεν προλάβαιναν να προστατεύσουν τα χωριά, ενώ υπογράμμισε πως έδωσαν και δίνουν μεγάλη έμφαση να μην φύγει η φωτιά προς τη Λακωνία και τον Ταΰγετο, όπου εκεί τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως, αν τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή, βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες και ελεγχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις, το πρωί του Σαββάτου τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορούν να μιλούν για έλεγχο της φωτιάς.

Μεγάλη κινητοποίηση για τη φωτιά στο Άγιο Όρος

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Άγιο Όρος, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία, καθώς στο Άγιο Όρος υπάρχει και το σερβικό μοναστήρι, η Μονή Χιλανδαρίου.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και ο στρατός. Δύο Σινούκ βοηθούν στην κατάσβεση, ενώ δυνάμεις του στρατού συμβάλλουν και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην κατάσβεση.