Σύσκεψη με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Γ. Διώτη, είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές στις οποίες εμφανίζονται πολύ υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
«Υπάρχει ακόμα πολύ λίπος με την φοροδιαφυγή» δήλωσε ο υφυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορέων.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν επίσης όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση συλλογή εσόδων.
Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:
– Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.
– Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙΣ, ELENXIS και ISIS).
– Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
– Νομοθετική ρύθμιση για να εισπράττονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.
– Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο γγ του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργος, ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θ. Θεοχάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Συνάντηση Στουρνάρα – Μανιτάκη
Μετά τη σύσκεψη με τον Γιώργο Μαυραγάνη ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Αντώνη Μανιτάκη με τον οποίο συζήτησαν τη συμβολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο υπό διαμόρφωση πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει ήδη τεχνική υποστήριξη στο εν λόγω υπουργείο για την αποκρυστάλλωση της δικής του συμβολής και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.
Ο Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν συμμερίζεται απόψεις συναδέλφων του που έθεσαν θέμα συνταγματικότητας της εργασιακής εφεδρείας, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για αντισυνταγματικότητα. Σημείωσε: «Επειδή είμαι συνταγματολόγος και ξέρω πώς μιλώ, γενικά και αόριστα, για αντισυνταγματικότητα δεν είχα μιλήσει, ούτε όταν ήμουν στην έδρα. Τώρα πώς θα μιλήσω; Να απαντώ έτσι γενικά και αόριστα; Η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα».
Τόνισε, επίσης, ότι με τον υπουργό Οικονομικών αντάλλαξαν σκέψεις για τα δημοσιονομικά οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Όλες τις πλευρές και όλες τις δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση».
Ερωτώμενος πότε θα πάρει την τελική του μορφή το μέτρο της εφεδρείας είπε ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, όλες οι περιπτώσεις και όλες οι δυνατότητες, για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και με τις εγγυήσεις του Συντάγματος».
Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στο μέτρο της εφεδρείας.
«Πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων, η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέρα από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5.