Ο ιρλανδός Τζον Μπάνβιλ πρόκειται να επαναφέρει στη (μυθοπλαστική) ζωή έναν από τους πλέον αγαπημένους ήρωες της αστυνομικής-νουάρ λογοτεχνίας: τον θρυλικό Φίλιπ Μάρλοου που δημιούργησε ο μεγάλος στυλίστας του hard-boiled αφηγήματος Ρέιμοντ Τσάντλερ.

Ο βραβευμένος με Μπούκερ συγγραφέας θα γράψει ένα νέο βιβλίο με ήρωα τον κυνικό και μοναχικό ντετέκτιβ του αμερικανού λοχοτέχνη που δημιούργησε σχολή, ύστερα από συμφωνία με το ίδρυμα των κληρονόμων του.

Το μυθιστόρημα, που θα διαδραματίζεται στο Μπέι Σίτι (το λογοτεχνικό αντίστοιχο της Σάντα Μόνικα) στη δεκαετία του 1940, θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

«Ελπίζω – δηλαδή, ο Μπέντζαμιν Μπλακ ελπίζει – να γράψω στο πνεύμα του Τσάντλερ περισσότερο, απ’ το να μιμηθώ το δικό του ύφος» είπε ο συγγραφέας προεξοφλώντας ότι για τον ίδιο θα είναι μια συναρπαστική εμπειρία.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Εδώ και λίγα χρόνια ο Τζον Μπάνβιλ γράφει επιτυχημένα αστυνομικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ.

Διαβάζοντας τον βέλγο συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να γράψει κι αυτός ιστορίες «με μετρημένες λέξεις, αμεσότητα και σύντομες παραγράφους».

Βασικός ήρωας του Μπέντζαμιν Μπλακ είναι ο παθολόγος-ιατροδικαστής Κουίρκ που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τον Μάρλοου (π.χ. το αλκοόλ) και δραστηριοποιείται στο σκοτεινό Δουβλίνο της δεκαετίας του 1950.

Πολλοί, μολονότι επισημαίνουν ότι η επιλογή του Μπάνβιλ είναι έξυπνη, ήδη αναρωτιούνται αν ο τελευταίος θα καταφέρει να αποδώσει ικανοποιητικά την ατμόσφαιρα του Λος Άντζελες όπως το αποτύπωσε ο Τσάντλερ αλλά και την «φωνή» του Μάρλοου.