Stern: Οι Ελληνες διεκδικούν τα πρωτεία στη φοροδιαφυγή

Με αφορμή τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα "Guardian" στα τέλη Μαΐου για την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, το δημοσίευμα παραθέτει αντίστοιχες δηλώσεις του διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκου Λέκκα: «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στο 12 με 15% του ΑΕΠ, πρόκειται δηλαδή για 40 με 45 δις ευρώ ετησίως. Αν μπορούσαμε να εισπράξουμε ακόμη και τα μισά από αυτά, το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν». Αυτό απαιτεί φυσικά πολιτική βούληση.

Με αφορμή τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» στα τέλη Μαΐου για την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, το δημοσίευμα παραθέτει αντίστοιχες δηλώσεις του διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκου Λέκκα: «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στο 12 με 15% του ΑΕΠ, πρόκειται δηλαδή για 40 με 45 δις ευρώ ετησίως. Αν μπορούσαμε να εισπράξουμε ακόμη και τα μισά από αυτά, το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν». Αυτό απαιτεί φυσικά πολιτική βούληση. «Οι πολιτικοί μας άρχισαν να το καταλαβαίνουν», δήλωσε ο Λέκκας. Μπορεί. Αλλά και όλοι οι πολίτες;

Μία χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών δίνει δίκιο στη Λαγκάρντ και ενισχύει προκαταλήψεις σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες έχουν αναδείξει τη φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ. Όπως απέδειξε δειγματοληπτικός έλεγχος εντός των τεσσάρων πρώτων ημερών του Αυγούστου σε 604 εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες όπως και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 2010 φορολογικές παραβάσεις. Σχεδόν το 59% όλων των επιχειρήσεων που υποβλήθηκαν σε έλεγχο δεν ήταν εντάξει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν εξέδιδαν αποδείξεις και με αυτόν τον τρόπο εισέπρατταν μεν τον ΦΠΑ, αλλά αυτός κατέληγε στην τσέπη τους, όπως δήλωσε στέλεχος της υπηρεσίας φορολογικών ελέγχων στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Κάτοχοι του ρεκόρ» στη φοροδιαφυγή είναι δύο μπαρ στο Φαληράκι της Ρόδου, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, καταγράφηκαν συνολικά 463 υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς οι ιδιοκτήτες των δύο μπαρ δεν είχαν εκδώσει καμία απόδειξη το βράδυ της 3ης Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ελέγξει το πρόβλημα, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί ξανά οικονομικά στα πόδια της. Επιπλέον, ο Λέκκας προειδοποίησε ως ανώτατος φορολογικός ελεγκτής για «κοινωνική έκρηξη», αν δεν καταφέρει να ξεπεραστεί η διάσπαση της κοινωνίας σε «ελίτ που δεν τις αγγίζει κανείς και πολίτες που αιμορραγούν». Σύμφωνα με την άποψή του πολλές έρευνες αποτυγχάνουν λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των ελληνικών τραπεζών, καθώς η υπηρεσία του έχει υποβάλλει περισσότερες από 5.000 αιτήσεις για εξέταση λογαριασμών, αλλά αυτό μέχρι στιγμής έχει γίνει εφικτό μόνο για 214 υποθέσεις».

Στο μεταξύ γίνονται συνεννοήσεις για την επόμενη καταβολή της δόσης από την τρόικας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε ως αντάλλαγμα επιμήκυνση του προγράμματος για την επίτευξη των οικονομικών στόχων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από ποσοστό άνω του 9% που είναι σήμερα κάτω από το 3% στο τέλος του προγράμματος βοήθειας το 2014.

Επειδή το ΔΝΤ το θεωρεί χωρίς προοπτική, απειλεί με παύση της δανειακής βοήθειας δισεκατομμυρίων, πράγμα που όμως διέψευσε η Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε. Ο οργανισμός της βρίσκεται σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο: η Ελλάδα μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα όσον αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Τι ακριβώς; Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, να εισπράξει καλύτερα τους φόρους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.