Ο θυμός και όχι η συγχώρεση είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν σε μία σχέση ή σε έναν γάμο, λένε τώρα αμερικανοί ειδικοί. Ο Τζέιμς ΜακΝάλτι, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τενεσί στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει ότι η συγχώρεση αντί να επιφέρει την ισορροπία σε μία σχέση ενισχύει την αγανάκτηση μεταξύ του ζευγαριού.
Αντίθετα, εξηγεί ο ο ίδιος, «η σύντομη δυσφορία από μία έντονη αλλά ειλικρινή συζήτηση» συμβάλλει στο να αναπτύξει το ζευγάρι μακροπρόθεσμα μία πιο υγιή σχέση. Μελετώντας μία σειρά πρόσφατων ερευνών ο καθηγητής συμπέρανε ότι η συγχώρεση σε έναν γάμο επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και όχι την ισορροπία που κανείς θα περίμενε.
«Ολοι βιώνουμε κάποια περίοδο σε μία σχέση στην οποία ο σύντροφός μας, μας επιβαρύνει κατά κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα μπορεί να είναι ανεύθυνος στην οικονομική διαχείριση, άπιστος ή να μην είναι υποστηρικτικός. Οταν συμβαίνουν αυτά θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα θυμώσουμε και θα το δείξουμε ή αν θα συγχωρέσουμε τον σύντροφό μας» είπε ο ΜακΝάλτι. Οταν κάποιος γνωρίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο σύντροφός του είναι ανεκτικός μπορεί να οδηγηθεί σε ακόμη χειρότερη συμπεριφορά εναντίον του.
Αντίθετα, όταν ο σύντροφός του θυμώσει, τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αυτή η προσβλητική συμπεριφορά να μην επαναληφθεί. «Αν μπορεί να γίνει κάτι για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που διαφορετικά θα διαιωνιζόταν και θα επηρέαζε αρνητικά τη σχέση, τότε οι σύντροφοι θα πρέπει να αφήνουν προσωρινά στην άκρη τη συγχώρεση και να εκφράζουν τον θυμό τους» προσέθεσε ο ΜακΝάλτι, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας στη σχέση. «Οι συνέπειες κάθε απόφασης που παίρνουμε σε μία σχέση εξαρτάται από τις συνθήκες που περιβάλλουν αυτή την απόφαση» κατέληξε.