Πίστα σκέιτμπορντ στους κήπους Τερψιθέας σχεδιάζει ο Δήμος Πειραιά

Tην αξιοποίηση των κήπων Τερψιθέας (πλατεία Καραμανλή) για διαμόρφωση πάρκου αστικών αθλημάτων (πίστα σκέιτμπορντ) αποφάσισε στις αρχές Ιουνίου το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Ωστόσο, στην τελευταία του συνεδρίαση (01.08.2012), το θέμα που είχε εισαχθεί και πάλι για συζήτηση απεσύρθη για περαιτέρω διάλογο εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής στα σχέδια του δήμου.

Tην αξιοποίηση των κήπων Τερψιθέας (πλατεία Καραμανλή) για διαμόρφωση πάρκου αστικών αθλημάτων (πίστα σκέιτμπορντ) αποφάσισε στις αρχές Ιουνίου το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Ωστόσο, στην τελευταία του συνεδρίαση (01.08.2012), το θέμα που είχε εισαχθεί και πάλι για συζήτηση απεσύρθη για περαιτέρω διάλογο εξαιτίας σφοδρών αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής στα σχέδια του δήμου.

«Πρόκειται για άλλη μια απόπειρα καταστροφής του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της πόλης», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Κήπων Τερψιθέας και Περιβάλλοντος Πειραιά» κ. Βασίλης Ριζάκος. Η πρώτη προσπάθεια είχε γίνει το καλοκαίρι του 2000 (επί δημαρχίας Χρ. Αγραπίδη) όταν είχε αποφασιστεί η κατασκευή εκεί ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Ομως, η ενεργοποίηση των κατοίκων ήταν τότε άμεση, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της απόφασης.

Εκτοτε οι κήποι συντηρούνται ελάχιστα και, όπως καταγγέλλει ο κ. Ριζάκος, «οι κηπουροί του δήμου εμφανίζονται συνήθως μετά από τις διαμαρτυρίες των περιοίκων για την εγκατάλειψή τους». Η απαξίωση του χώρου «είναι διαχρονική και συνέβη από το 2000 και μετά από όλους τους δημάρχους δεδομένου ότι η επιδίωξή τους ήταν να γίνει γκαράζ», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κοινόχρηστος χώρος των κήπων της Τερψιθέας είναι θεσμοθετημένος χώρος αστικού πρασίνου από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκαν και χωροθετήθηκαν το 1834 από τους πολεοδόμους Στ. Κλεάνθη και Εδ. Σάουμπερτ παράλληλα με το ιδρυτικό σχέδιο της πόλης του Πειραιά.

Ο κοινόχρηστος και πράσινος χαρακτήρας των κήπων μάλιστα περιλαμβάνεται σε όλα τα ρυμοτομικά σχέδια τα οποία ακολούθησαν – στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ 1985) και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πειραιά (ΦΕΚ 79 Δ/1988 και ΦΕΚ 663 Δ/1994).
Σήμερα αποτελούν μαζί με τον Τιτάνειο κήπο τους μοναδικούς πνεύμονες υψηλού πρασίνου στο κέντρο της πόλης. «Αν υλοποιηθούν οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, θα αλλάξει η φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης», σημειώνεται στην προσφυγή των κατοίκων προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Στις 11-6-2012 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πειραιά πήρε την απόφαση να κατασκευάσει στην Τερψιθέα πίστα για σκέιτμπορντ που θα καταλαμβάνει το ένα τέταρτο των κήπων (τμήμα τους περικλείεται από τις οδούς Β΄ Μεραρχίας, Κολοκοτρώνη, Παλαιολόγου και Ηρώων Πολυτεχνείου), συνολικού εμβαδού 3.200 τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Ριζάκο, από την έκταση αυτή «περίπου τη μισή θέλουν να καταστρέψουν κόβοντας δέντρα – πολλά από τα οποία είναι αιωνόβια – για να δημιουργήσουν πίστες και διαδρομές από γκρο – μπετόν για την διενέργεια του συγκεκριμένου αθλήματος».


Βασίλης Μιχαλολιάκος: «Δεν θα κοπεί κανένα δέντρο»

Το θέμα, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος απεσύρθη από την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για περαιτέρω διάλογο. «Από τη στιγμή που υπάρχει έστω και μία αντίδραση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε χωρίς συζήτηση. Η συγκεκριμένη πλατεία, λίγο καιρό πριν, ήταν άντρο ναρκωτικών. Από τη στιγμή όμως που έφυγε από εκεί το θεραπευτικό κομμάτι του ΟΚΑΝΑ και πήγε στα νοσοκομεία, δεν γίνεται πλέον χρήση στην πλατεία, ωστόσο οι κάτοικοι δεν ενεργοποιήθηκαν», σημειώνει ο δήμαρχος Πειραιά.

Οπως επισημαίνει θέλει να δώσει χώρο στα παιδιά καθώς η πόλη δεν έχει ελεύθερους χώρους. «Αποκλείεται να κοπεί έστω κι ένα δέντρο από την πλατεία. Αντίθετα, με τη δημιουργία αυτής της πίστας, θα φυτευτεί επιπλέον πράσινο. Μάλιστα αναζητώ τρόπο ώστε τα τέσσερα τμήματα της Τερψιθέας που σήμερα χωρίζονται από δύο κεντρικούς οδικούς άξονες να ενοποιηθούν, αν και πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα», λέει ο κ. Μιχαλολιάκος.

Πάντως, η λειτουργία πίστας σκέιτμπορντ στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Ριζάκο, «εκτός της καταστροφής ενός σημαντικού μέρους των κήπων, θα αποτελεί εστία θορύβου και σημαντική ενόχληση για τους κατοίκους της Τερψιθέας», καθώς η περιοχή είναι πυκνοδομημένη.

Ο δήμος Πειραιά, όπως τονίζει ο κ. Ριζάκος, οφείλει με τα δημοτικά τέλη που εισπράττει, να αξιοποιήσει το ελάχιστο πράσινο που απέμεινε στην πόλη μας, με την τοποθέτηση φύλακα και κηπουρού, για τη φροντίδα και τη συντήρηση των κήπων, ώστε να σταματήσει η απαξίωσή τους.

«Ο Πειραιάς έχει ανάγκη από περισσότερο πράσινο και όχι από μπετόν. Η απόφαση καταστροφής των κήπων πάρθηκε από τον δήμο χωρίς να ερωτηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Τερψιθέας», αναφέρει ο κ. Ριζάκος. Και συνεχίζει: «Κι αυτό παρ΄ ότι ο Πειραιάς κατατάσσεται στις πόλεις σε όλο τον κόσμο, με το λιγότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο».

Σε συνάντηση που είχαν οι κάτοικοι με τον δήμαρχο Πειραιά πρότειναν άλλη χωροθέτηση για την πίστα σκέιτμπορντ. «Θα μπορούσε να γίνει σε ένα ακίνητο του ΙΚΑ στην οδό Καραολή- Δημητρίου και Φίλωνος ή στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Φάληρο. Εκεί υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και δεν υπάρχουν ούτε πράσινο, ούτε κατοικίες», λέει ο κ. Ριζάκος.

Και καταλήγει: «Δεν έχουμε καμία αντιπολιτευτική διάθεση με τον δήμαρχο. Συναντηθήκαμε και διαπιστώσαμε ότι είχε διάθεση να μας ακούσει. Εγινε ένας καλόπιστος διάλογος και ως ένδειξη αυτής της διάθεσης απέσυρε από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα και συμφωνήσαμε στις αρχές Σεπτέμβρη να συζητήσουμε και πάλι για την αξιοποίηση των κήπων. Εως τότε εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε ως εθελοντές τον κήπο. Επίσης θα συνεχίσουμε από αρχές Σεπτεμβρίου τις κινηματογραφικές προβολές μέσα στον κήπο και πρώτος καλεσμένος μας θα είναι ο δήμαρχος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.