Απόλυτη ταύτιση απόψεων για μία μελλοντική στενότερη συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ ήταν το συμπέρασμα των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο Σιμόν Πέρες. Ο ισραηλινός πρόεδρος συναντήθηκε με τον κ. Καρ. Παπούλια, με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, όσο και σε αυτή των διευρυμένων αντιπροσωπειών, ο κ. Πέρες τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αυξηθούν οι συνέργειες στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας δεν αποκλείεται να προωθηθεί με τη σύγκληση, στο προσεχές μέλλον, του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας.
Από ελληνικής πλευράς έλαβαν μέρος στη συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Ν. Μηταράκης. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε σε δύο ζητήματα: στην ενεργειακή συνεργασία και στην αξιοποίηση της προηγμένης ισραηλινής τεχνολογίας για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής.
Οσον αφορά στην ενέργεια, η συζήτηση περιεστράφη όχι μόνο γύρω από θέματα Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), αλλά επίσης γύρω από θέματα ερευνών για υδρογονάνθρακες και αξιοποίησης της Ελλάδος ως κόμβου για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Η ελληνική πλευρά και ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς βλέπει πολύ θετικά αυτή ακριβώς την προοπτική, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε με την κατασκευή αγωγού, είτε μέσω LNG είτε μέσω καλωδίου για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί βλέπουν ιδιαίτερα θετικά μια πιθανή συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία και στην αξιοποίηση της υψηλής ισραηλινής τεχνολογίας για την τόνωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Οι Ισραηλινοί θεωρούνται κορυφαίοι στην εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων που στη χώρα τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι και η συνεργασία στο επίπεδο αυτό θεωρείται προσοδοφόρα και για τις δύο πλευρές. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι τον κ. Πέρες συνοδεύει στην Αθήνα η υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ κυρία Ορίτ Νοκέντ η οποία συζήτησε με τον κ. Τσαυτάρη θέματα που έχουν μεταξύ άλλων σχέση με την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την εξοικονόμηση υδάτων αλλά και την προώθηση φρέσκων προϊόντων τόσο στην ισραηλινή αγορά όσο και διεθνώς – μέσω των ισραηλινών δικτύων διανομής.
Πολύ θερμό κλίμα
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ατμόσφαιρα σε όλες τις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα θερμές. Αυτό κατέστη σαφές ήδη από την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο επίσημο δείπνο προς τον κ. Πέρες, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην «ουσιαστική αναβάθμιση» των διμερών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια που δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε ευμετάβλητη.
«Γι’ αυτό και μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι σε αυτή την εξέλιξη μπορεί αν συμβάλει και η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου «που αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ’ επέκταση το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας».
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρόεδρος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τις διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε την υποστήριξή του προς την ελληνική κυβέρνηση και στον δύσκολο δρόμο που έχει να διαβεί για να μπορέσει να εξέλθει από την κρίση. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνησή σας βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση και αναγκάζεται να πάρει δύσκολα μέτρα. Και είναι ένα μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός. Αλλά πιστεύω ότι όταν δει ότι πόνος είναι ο πόνος της ανάρρωσης θα νιώσει ότι ανακτά τις δυνάμεις του και θα κατανοήσει ότι αξίζει τον κόπο το τίμημα της θεραπείας» είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «H δραματική σύσφιξη των σχέσεων μας είναι μόνο φυσιολογική. Εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, η οικονομία και το εμπόριο, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαι σίγουρος ότι απομένουν πολλά να γίνουν τόσο για την προώθηση των πολιτικών και των οικονομικών μας σχέσεων όσο και για την εμβάθυνσή τους στο μέλλον. Σκοπός της επίσκεψής μου είναι η ενθάρρυνση και η ενίσχυση αυτών των εξελίξεων προς όφελος και για την πρόοδο των δύο λαών μας».
Χαιρετισμός του προέδρου Σιμόν Πέρες
Προσφώνηση του προέδρου Κάρολου Παπούλια