Ντόρα Μπακοπούλου:Δεν μπορούμε να ζούμε με τον πανικό

«Είμαστε τρελοί εμείς, παιδί μου» λέει με χιούμορ η Ντόρα Μπακοπούλου όταν της επισημαίνω με έκπληξη ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το εφετινό, έβδομο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας όχι μόνο πραγματοποιείται χωρίς καμία «έκπτωση» αλλά «μεγαλώνει» κιόλας. Σε αριθμό εκδηλώσεων, αλλά και ως προς τους χώρους διεξαγωγής του. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης έχει κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη, αφού από το 2006 που ξεκίνησε ως σήμερα το φεστιβάλ αναπτύχθηκε ραγδαία κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες συνιστώσες του θερινού πολιτιστικού τοπίου.

«Είμαστε τρελοί εμείς, παιδί μου» λέει με χιούμορ η Ντόρα Μπακοπούλου όταν της επισημαίνω με έκπληξη ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το εφετινό, έβδομο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας όχι μόνο πραγματοποιείται χωρίς καμία «έκπτωση» αλλά «μεγαλώνει» κιόλας. Σε αριθμό εκδηλώσεων, αλλά και ως προς τους χώρους διεξαγωγής του.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης έχει κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη, αφού από το 2006 που ξεκίνησε ως σήμερα το φεστιβάλ αναπτύχθηκε ραγδαία κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες συνιστώσες του θερινού πολιτιστικού τοπίου.
Η εφετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 31 Αυγούστου και περιλαμβάνει έντεκα μουσικές βραδιές – μία περισσότερη από πέρυσι – στις οποίες θα συμμετάσχουν 42 ερμηνευτές του κλασικού αλλά και του έντεχνου ρεπερτορίου. Παράλληλα μάλιστα με το κεντρικό σημείο διεξαγωγής του φεστιβάλ, τη μαγευτική παραλία της Αύρας μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, ακριβώς δίπλα στο κύμα, αλλά και το Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση στην Παχειά Ράχη, θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά, ακόμη δύο χώροι: το Προαύλιο της Μητρόπολης Αίγινας, ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής σημασίας όπου ορκίστηκε ο πρώτος κυβερνήτης του σύγχρονου ελληνικού κράτους και συνεδρίασε για πρώτη φορά το Κοινοβούλιο της χώρας, και η Αυλή του Ναού του Σωτήρος του παλαιού Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ένας ατμοσφαιρικός χώρος που επίσης συνδέεται με την παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.
«Θέλουμε όλο το νησί να ζήσει στον παλμό της μουσικής το εφετινό καλοκαίρι» λέει με ενθουσιασμό η πιανίστρια σχολιάζοντας την επέκταση σε χώρους, ενώ σπεύδει να εκφράσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη της στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν «με πολύ μειωμένες αμοιβές». Τόσο οι ίδιοι όσο και το κοινό, εκτιμά η Ντόρα Μπακοπούλου, έχουν ανάγκη αυτή την «ανάσα».
«Δεν μπορούμε να ζούμε με τον πανικό» σημειώνει. «Η μουσική είναι η άυλη πλευρά της ζωής. Λιγότερη ύλη λοιπόν, περισσότερη φυσική και πνευματική ομορφιά είναι η συνταγή για εφέτος. Ελπίζω ότι για ακόμη μία χρονιά το πρόγραμμα θα αγαπηθεί από το κοινό». Ταυτόχρονα δεν παραλείπει να επισημάνει την ουσιαστική συμβολή του Συλλόγου Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και, όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει η κυρία Μπακοπούλου, είναι πολύτιμος αρωγός στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Ολα αυτά ενώ «έχει εγκριθεί ένα μικρό κονδύλι από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού – βάσει αυτού άλλωστε απλωθήκαμε – και απομένει να εκταμιευθεί ώστε να τα βγάλουμε πέρα με την οργάνωση».

«Η τέχνη φαίνεται στην κόψη του ξυραφιού»

Εμφαση στη μουσική δωματίου με τη σύμπραξη ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την Ιαπωνία (Ακάνε Σακάι, πιάνο), την Ισπανία (Νατάσα Μαργκούλις, τσέλο, και Φρανσίσκο Αλμαζάν, όμποε), την Αυστρία (Χάραλντ Οσμπέργκερ, πιάνο) και τη Γαλλία (Λίλι Μπογιατζίεβα), οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά και παρουσιάζουν πρωτότυπους συνδυασμούς, είναι για ακόμη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ.
Ωστόσο «εφέτος μας προέκυψε και αρκετό τραγούδι, το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Αλλωστε και εμείς μέσω των οργάνων τραγουδάμε» σχολιάζει η καλλιτεχνική διευθύντρια αναφερόμενη στις πολλές και διαφορετικές εκφράσεις (όπερα, έντεχνο, τζαζ) που έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό, αφού η ποικιλία αλλά και η προσπάθεια ανάδειξης νέων ταλέντων παραμένει σταθερά βασικό μέλημα των υπευθύνων.
Μέσα στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία ο κόσμος έχει άραγε ανάγκη να «ξεφύγει» ή να προβληματιστεί μέσω της τέχνης; «Αυτό που προσφέρουμε εμείς ανταποκρίνεται και στα δύο. Ωστόσο είναι μάλλον πιο κοντά στο δεύτερο, καθώς η μουσική που παρουσιάζουμε είναι εξαιρετικά επιλεγμένη. Είναι μουσική της καρδιάς και της σκέψης».
Η Ντόρα Μπακοπούλου συμμετέχει και παρακολουθεί τις πολιτιστικές εξελίξεις εδώ και αρκετές δεκαετίες. Παραμένει αισιόδοξη, καθώς δηλώνει ότι δεν έχει χάσει τον ενθουσιασμό της. Νοσταλγεί τις εποχές που «η γενικότερη πολιτικοκοινωνική συγκυρία ευνοούσε τις δυναμικές εξελίξεις στον χώρο της τέχνης», αλλά πιστεύει ότι και στην εποχή μας θα μπορούσε να γεννηθεί κάτι ουσιαστικό. «Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε λιγότερο τον νου μας στα χρήματα είναι κάπως απελευθερωτικό» λέει, προσθέτοντας ότι «η φύση της τέχνης φαίνεται στην κόψη του ξυραφιού: εκεί που δεν υπάρχουν όρια και δεσμεύσεις. Ο καταναλωτισμός είναι η καταδίκη της πνευματικότητας. Βεβαίως, ορισμένοι άνθρωποι πληρώνουν αυτή τη στιγμή με το αίμα τους την κατάσταση που ζούμε. Υποφέρω πολύ με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η μουσική όμως βοηθά τον ψυχισμό. Το αν θα προκύψει κάτι πραγματικά σπουδαίο είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς τώρα που βράζει το πράγμα. Χρειάζεται η απόσταση του χρόνου».
Σχολιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση εκτιμά ότι σήμερα ο κόσμος «ψάχνεται» περισσότερο. Αναφέρει ενδεικτικά το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων: «Ο κόσμος απέδειξε ότι και να αναθεωρήσει μπορεί και να θέσει σε νέα βάση τα πράγματα, και αυτό το θεωρώ από μόνο του ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Τώρα, το αν οι άνθρωποι που ως σήμερα κρατούσαν τα ηνία αυτής της χώρας μπορούν να ωριμάσουν και να αναθεωρήσουν, προσωπικά το αμφισβητώ. Πιστεύω ότι κάτι καινούργιο πρέπει να ξεπηδήσει από αυτή την ιστορία. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε καλλιεργημένους νέους ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν τις προϋποθέσεις να μείνουν και να προσφέρουν στη χώρα».

Από μουσική δωματίου ως τζαζ
Πιανίστες (Ντόρα Μπακοπούλου, Νέλλη Σεμιτέκολο, Χάραλντ Οσμπέργκερ, Τίτος Γουβέλης, Λίλι Μπογιατζίεβα, Χρήστος Μαράντος, Δημήτρης Βασιλάκης, Δημήτρης Γιάκας, Μαρία Παπαπετροπούλου, Αρης Γραικούσης, Ακάνε Σακάι), λυρικοί τραγουδιστές (Τζούλια Σουγλάκου, Λουκία Σπανάκη, Αγγελική Καθαρίου, Λένια Ζαφειροπούλου, Μάιρα Μηλολιδάκη), βιολονίστες (Διονύσης Βερβετσιώτης, Γιώργος Μάνδυλας), ο ομποΐστας Φρανσίσκο Αλμαζάν και βιολοντσελίστες (Κωνσταντής Σφέτσας, Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, Δημήτρης Πάτρας, Ναταλία Μαργκούλις) συμμετέχουν στις εφετινές συναυλίες του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μία βραδιά με τη Στέλλα Γαδέδη (φλάουτο) και τον Γιώργο Μουλουδάκη (κιθάρα) οι οποίοι, με σύμμαχό τους την τεχνολογία, θα ξεναγήσουν το κοινό σε μια δική τους πόλη, τη City 1. Επιπλέον, το έντεχνο τραγούδι καταλαμβάνει επίσης τον χώρο του με τις συναυλίες της Λένας Πλάτωνος (όπου συμπράττουν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας), της Αρλέτας, του Δώρου Δημοσθένους – σε τζαζ διάθεση -, αλλά και της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία».

πότε & πού:
Το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 31 Αυγούστου. Ωρα έναρξης συναυλιών: 21.00. Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Προπώληση: Αιάκειον, Αίγινα. Πληροφορίες στο τηλ. 6949 073.893, enastro@otenet.gr.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.