Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τις ήθελαν ανάμεσα στα φαβορί πριν το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών.
Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στη γυναικεία κωπηλασία, που θα μπορούσε να είναι και αργυρό καθώς η διαφορά από τις δεύτερες κινέζες ήταν μόλις 16 εκατοστά του δευτερολέπτου.
Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 (Πόζναν) και το 2011 (Μπλεντ) στον τελικό πέρασαν τρίτες τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 7:12.09.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες Κάθριν Κόουπλαντ και Σόφι Χόσκινγκ με 7:09.30, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στην 5η στο Πεκίνο Κίνα των Ξου Ντονγκξιάνγκ και Γουενί Χουάνγκ με 7:11.93.
Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων για την Αλεξάνδρα Τσιάβου σε ισάριθμες παρουσίες στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Η αθλήτρια από την Ηγουμενίτσα, μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή είχαν τερματίσει 6ες στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος το 2008 στο Πεκίνο και έγραψαν το όνομά τους μαζί με αυτά των Ολυμπιονικών.
Πρώτη συμμετοχή στον τελικό και χάλκινο μετάλλιο στην παρθενική εμφάνισή της σε Ολυμπιακούς για την αθλήτρια από την Καστοριά, Χριστίνα Γιαζιτζίδου.
«Αγγίξαμε το χρυσό μετάλλιο ως ένα σημείο και οι κόποι μας ανταμείφτηκαν, αφού για εμάς δεν κάνει διαφορά, είτε χρυσό, είτε χάλκινο, το ίδιο μας φαίνεται στο λαιμό μας. Τους ευχαριστώ όλους, όσοι μας βοήθησαν καιθ ήταν δίπλα μας και στέλνω την αγάπη μου στην Καστοριά στην οικογένεια μου.
Μόνο οι δυο μας ξέρουμε πόσες ώρες προπόνησης έχουν κάνει για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Τώρα όλη η Ελλάδα γιορτάζει μαζί μας και η καρδιά του Έλληνα χτυπάει παντού. Σας αγαπώ όλους», είπε πρώτη η Γιαζιτζίδου, ενώ η Τσιάβου συμπλήρωσε: «Γιάννενα, Καστοριά, Ηγουμενίτσα, Βόλος, όλες οι πόλεις που αντιπροσωπεύουν οι αθλητές της κωπηλασίας σήμερα Γιορτάζουν μαζί μας.
Χάσαμε στη μία… κουπιά το αργυρό, δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να στεναχωρηθώ. Πολλοί άνθρωποι είναι δίπλα μας και όλες αυτές τις ημέρες μας στέλνουν τις ευχές τους. Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο σε όποιον χαίρεται για μένα σήμερα. Η οικογένεια και οι φίλοι μου ήταν σήμερα εδώ, τους ευχαριστώ όλους που είναι εδώ. Στα τελευταία 200 μέτρα τους σκεφτόμουνα, ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, ήρθαν και μου συμπαραστάθηκαν».
Η τελική κατάταξη:
Μεγάλη Βρετανία (Χόσκινγκ, Κόουπλαντ) 7:09.30
Κίνα (Ξο, Χουάνγκ) 7:11.93
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαζιτζίδου, Τσιάβου) 7:12.09
Δανία (Τόμσεν, Ρασμούσεν) 7:15.53
Αυστραλία (Ουάτσον, Έβερι-Χολ) 7:20.68
Γερμανία (Μούλερ/Νόσκε) 7:22.18
Τέταρτη η τετράκωπος
Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η ελληνική τετράκωπος στον τελικό χωρίς ωστόσο να φτάσει τα μετάλλια.
Οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου πήραν την 4η θέση με 6:11.43, που σίγουρα αποτελεί πιβεβαίωση τη θέσης τους ανάμεσα στα κορυφαία πληρώματα.
Οι «χρυσοί» στο Πεκίνο Βρετανοί, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και μέσα στο … σπίτι τους, στο κωπηλατοδρόμιο του Ίτον. Οι Άλεξ Γκρέγκορι, Πιτ Ριντ, Τομ Τζέιμς και Άντριου Τριγκς Χοτζ εκμεταλλεύτηκαν τη συμπαράσταση από 30.000 φιλάθλους στη λίμνη Ντόρνεϊ και πέρασαν πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 6:03.97.
Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία (Λόκγουντ, Τσάπμαν, Τζιν, Ντάνκλεϊ-Σμιθ) με επίδοση 6:05.19, ενώ χάλκινο το μετάλλιο κατέκτησαν οι (ΗΠΑ Ότσαλ, Ράμελ, Κόουκ, Γκολτ) με 6:07.20.
Η τελική κατάταξη:
1. Μεγάλη Βρετανία (Γκρέγκορι, Ριντ, Τζέιμς, Τριγκς) 6:03.97
2. Αυστραλία (Λόκγουντ, Τσάπμαν, Τζιν, Ντάνκλεϊ-Σμιθ) 6:05.19
3. ΗΠΑ (Ότσαλ, Ράμελ, Κόουκ, Γκολτ) 6:07.20
4. ΕΛΛΑΔΑ (Παπαχρήστος, Τσίλλης, Τζιάλλας και Χρήστου) 6:11.43
5. Ολλανδία (Χέντρικς, Μέιλινκ, Κναμπ, Φερσλούις) 6:14.78
6. Γερμανία (Χάουφε, Ζάιφερτ, Καόιφερ, Σμιντ) 6:16.37
Καλή προσπάθεια από Μαγδανή/Κόνσολα
Την 8η θέση στη γενική κατάταξη του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας κατέλαβαν οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδανής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς στον «μικρό τελικό» (θέσεις 7-12) τερμάτισαν στη 2η θέση με επίδοση 6:31.71.
Η κατάταξη στον «μικρό τελικό» (θέσεις 7-12)
7. Ιταλία (Ρούτα, Λουίνι) 6:29.92
8. ΕΛΛΑΔΑ (Κόνσολας, Μαγδανής) 6:31.71
9. Νορβηγία (Μρουν, Στράντλι) 6:32.82
10. Κούβα (Σουάρες Μπάριος, Πέρες Αγκιλέρα) 6:34.96
11. Ουγγαρία (Χίρλινγκ, Βάργκα) 6:39.98
12. Ιαπωνία (Ούρα, Τακέντα) 6:48.27
Οι διαδρομές των ελληνικών πληρωμάτων
Όπως συνέβη και χθες, η διεθνής ομοσπονδία κωπηλασίας τροποποίησε τις διαδρομές στις οποίες αγωνίστηκαν οι φιναλίστ στους σημερινούς τελικούς, στο Ιτον Ντόρνεϊ. Εξαιτίας του αέρα, οι νικητές των ημιτελικών σειρών τοποθετήθηκαν στις διαδρομές 5 και 6, που επηρεάζονται λιγότερο, ενώ στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου αγωνίστηκαν στην τέταρτη διαδρομή, ενώ η τετράκωπος των ανδρών έτρεξε στην τρίτη διαδρομή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την απονομή στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, θα κάνει το μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου.