Επιτροπή Οικονομικών: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για την Αγροτική

Ως την καλύτερη λύση για την Αγροτική Τράπεζα χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος την απόφαση να μεταβιβαστούν τα υγιή στοιχεία της τράπεζας στην Πειραιώς

Ως την καλύτερη λύση για την Αγροτική Τράπεζα χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος την απόφαση να μεταβιβαστούν τα υγιή στοιχεία της τράπεζας στην Πειραιώς.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επισήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην Αγροτική επειδή η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει με ενδεχόμενο να υπάρεξι συστημικός κίνδυνος.

«Αν δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ και η Αγροτική θα έκλεινε αμέσως», ανέφερε και συυμπλήρωσε ότι «αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να βρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ».

Ο κύριος Προβόπουλος υποστήριξε επίσης ότι η Αγροτική δεν ήταν βιώσιμη και εμφάνιζε χρόνια δομικά προβλήματα, γεγονός που αποδείχθηκε όταν κατετάγη στην τελευταία θέση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2011, μεταξύ 91 μεγάλων τραπεζών.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαιτίας των αδυναμιών και των χρονίως αδύνατων επιδόσεων, ορισμένοι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούσαν ότι η Αγροτική έπρεπε να κλείσει. Η άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος (αλλά και της κυβέρνησης) ήταν ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί, ιδιαίτερα για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση – Λαφαζάνης: «Πώς εποπτεύετε και πουλάτε ταυτόχρονα;»

Οι υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν γενικότερα τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε και να πουλάτε ταυτόχρονα; Υπάρχει εποπτική αρχή που να βεβαιώνει πως κάτι δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει μετά να το πουλάει;» ρώτησε με έντονο ύφος ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Κώστας Μαρκόπουλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρατήρησε ότι: «Με 90 εκ. ευρώ αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ, όταν τα κέρδη απ’ τις συνέργειες είναι 110 εκ. ευρώ». «Δωρίσατε την ΑΤΕ στον Σάλλα» κατηγόρησε και από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) με την Θ. Τζάκρη του ΠαΣοΚ να αναρωτιέται: «Πώς προέκυψε το τίμημα των 90 εκ.; Μόνο το ακίνητο του Τσίλερ κοστίζει 95 εκ.!»

«Δεν πουλήθηκε τίποτα. Μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, τα υγιή» απάντησε ο Γ. Προβόπουλος. «Τις συνέργειες θα τις καρπωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούσε να δώσει και μηδέν τίμημα…» συμπλήρωσε ο Διοικητής της ΤτΕ. «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιωτική μονάχα κατ’ όνομα, καθώς ελέγχεται απ’ το Δημόσιο, αν και το μάνατζμεντ είναι ιδιωτικό» ανέφερε από πλευράς του ο Γ. Στουρνάρας.

«Συμφωνείτε ή όχι με την αναγκαιότητα ενός φορέα που θα ασκεί αγροτική πίστη; Ολα τα κόμματα στις εξαγγελίες τους έλεγαν να μείνει έξω η ΑΤΕ από τέτοιες διαδικασίες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα η εμπορική με την αγροτική πίστη» σημείωσε και ο Β. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν νομίζω πως καίγεται η Ελλάδα όταν μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς. Δέκα δισεκ. έχει στοιχίσει η Αγροτική στον φορολογούμενο. Από τα 100 δάνεια σε συνεταιρισμούς, τα 80 δεν εξυπηρετούνται. Είναι σωστή ανάπτυξη αυτή;» ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο Π. Λαφαζάνης παρεμβαίνοντας και πάλι τόνισε: «Αυτά να τα πείτε στον Κουβέλη – όχι εδώ!». Ο ίδιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία – στη μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» συνέχισε:

«Εργάζεστε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και ό,τι το δημόσιο το εχθρεύεστε και το μισείτε. Δεν λέω πως ήταν σε όλα σωστό το Δημόσιο, αλλά εσείς το διοικούσατε. Χιλιάδες ανθρώπους τους στέλνετε στο δουλεμπόριο. Γιατί δεν εμφανίζετε την προσφορά της «Πειραιώς» για τους εργαζόμενους;»

«Εξ αρχής ανέφερα πως η μεταβίβαση αυτή επελέγη γιατί σώζονται όλοι οι εργαζόμενοι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι της Αγροτικής, γιατί, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της μεταβατικής τράπεζας, θα είχε μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων της «Αγροτικής» μετά την μεταβίβαση…».

«Δεν ήταν εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση»

Η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή, είπε ο κ. Προβόπουλος, καθώς, «σύμφωνα με το μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη».

Επρεπε λοιπόν, επισήμανε, να επιλεγεί μία εκ των δύο λύσεων που απέμεναν. Δηλαδή:

  • είτε μεταφορά της υγιούς τράπεζας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον εκδηλωνόταν ενδιαφέρον,
  • είτε η αναδιάρθρωση της τράπεζας υπό καθεστώς μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με στόχο την πώλησή του εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Η επιλογή της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων είναι η καλύτερη, σημείωσε, για τους εξής λόγους:

  • Πρώτον, αποτελεί μόνιμη-βιώσιμη λύση σε σύγκριση με την ίδρυση μεταβατικής τράπεζας, όπου θα έπρεπε να εξευρεθεί σύντομα ιδιώτης αγοραστής,
  • Δεύτερον, δεν απαιτείται κατ’ ανάγκην δραστική μείωση του προσωπικού και του δικτύου, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της μεταβατικής τράπεζας,
  • Τρίτον, επιταχύνει την προσαρμογή της εταιρικής κουλτούρας και αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα του μεταβιβαζόμενου υγιούς τμήματος,
  • Τέταρτον, ενέχει το μικρότερο τελικό κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και την ενίσχυση της μελλοντικής κερδοφορίας λόγω συνεργειών,
  • Πέμπτον, συντρέχει μειωμένος κίνδυνος επιπρόσθετων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο μέλλον. Διότι εάν δεν βρισκόταν ενδιαφερόμενος επενδυτής σύντομα να αποκτήσει την μεταβατική τράπεζα, η τελευταία θα χρειαζόταν αργά ή γρήγορα και νέα κεφάλαια,

Τέλος, ενώ το χρηματοδοτικό κόστος εμφανίζεται, εκ πρώτης όψεως, να είναι το ίδιο και στις δύο λύσεις, στην πραγματικότητα το τελικό πραγματικό κόστος θα είναι χαμηλότερο στην περίπτωση της μεταβίβασης.

«Διότι τις συνέργειες που θα επιτευχθούν θα τις καρπωθεί πρωτίστως ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς. Που δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ» υπογράμμισε.

Μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη

Σύμφωνα με την προσωρινή αποτίμηση, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το χρηματοδοτικό έλλειμμα (δηλαδή η διαφορά μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού) ανέρχεται σε 6,67 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό διασφαλίζει πλήρως τους καταθέτες που μεταφέρθηκαν στην ανάδοχο τράπεζα, τόνισε και προσέθεσε ότι αυτό το έλλειμμα καλύπτεται από το ΤΧΣ και θα μειωθεί σε βάθος χρόνου κατά περίπου 2,5 δισ ευρώ από τη ρευστοποίηση των μη υγιών στοιχείων ενεργητικού.

Το υγιές τμήμα της ΑΤΕ, προσέθεσε, περιλαμβάνει κυρίως τα ενήμερα δάνεια, τις συμμετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα (πλην leasing), το χαρτοφυλάκιο τίτλων, καθώς και τις καταθέσεις και τις υποχρεώσεις προς το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ).

Υπάρχουν συμμετοχές που δεν μεταβιβάζονται και θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, είπε ο κ. Προβόπουλος και ως παράδειγμα ανέφερε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την ΣΕΚΑΠ και τη Δωδώνη, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για τα μη ενήμερα δάνεια που έχουν ενέχυρο αγροτική γη.

Η αξιολόγηση της προσφοράς της Πειραιώς

Για την αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς ελήφθησαν κυρίως υπόψη οι πιθανές συνέργειες και η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του νέου σχήματος, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Με βάση τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Πειραιώς, οι συνέργειες εκτιμώνται σε 155 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους μέσα στην πρώτη τριετία και σε 155 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρονιά μετέπειτα, είπε.

Αυτό σημαίνει ότι αφού υπάρχουν σημαντικές συνέργειες για την Πειραιώς, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο βασικός της πλέον μέτοχος, θα μπορέσει να ανακτήσει ταχύτερα τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει μέσω του ΤΧΣ, υπογράμμισε..

«Η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση. Μια λύση που συμβάλλει και στην αναδιάταξη και ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που έχει ήδη δρομολογηθεί», κατέληξε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.