Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, το πολιτικό παιδί της Αραβικής Άνοιξης και των πολύμηνων διαδηλώσεων της Ταχρίρ, ορκίζεται σήμερα με την τελική της σύνθεση, αποτέλεσμα πολλών και λεπτών συμβιβασμών.
Βασικό της στοιχέιο, φυσικά, η παραμονή στη θέση του υπουργού Άμυνας του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι, του ισχυρού ανδρός της στρατιωτικής κυβέρνησης που διαδέχθηκε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Ως επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, ο Ταντάουι επέβαλλε ως γνωστόν με διάταγμα την πρόωρη διάλυση του νέου κοινοβουλίου, και παραλίγο να ακυρώσει την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στις 30 Ιουνίου -δείχνοντας σε όλους ποιός είναι το πραγματικό «αφεντικό» της Αιγύπτου.
Την τελική σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αιγύπτου οριστικοποίησε μόλις σήμερα το πρωί ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Χισάμ Καντίλ, ολοκληρώνοντας τα σχέδιά του για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με βασικό κριτήριο επιλογής την ικανότητά τους και όχι την πολιτική τους τοποθέτηση,. Τον Καντίλ, ο οποίος ήταν υπουργός Άρδευσης και Υδάτινων Πόρων στην προηγούμενη κυβέρνηση Μουμπάρακ, διόρισε ο αιγύπτιος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, ένα περίπου μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων.
Στα 50 του χρόνια, ο Καντίλ είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, το 1954. Οι αρμοδιότητές του, ωστόσο, είναι ούτως ή άλλως «μετρημένες» μετά το διάταγμα που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο έχει δώσει πλήρη νομοθετική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Ο διορισμός του Καντίλ εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές καθώς δε συνδέεται με την Αδελφότητα ή κάποια άλλη ισλαμική πολιτική οργάνωση: ωστόσο λέγεται ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος μουσουλμάνος και ότι μοιράζεται την ίδια ιδεολογία με τον αιγύπτιο πρόεδρο. Άλλωστε, ο Μόρσι θα ήθελε έναν ανεξάρτητο, μεν, ηγέτη αλλά κι έναν άνθρωπο στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί για την αντιμετώπιση των δεκάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και πιθανότητα για την εκπλήρωση του αποκαλούμενου «Σχεδίου Αναγέννησης» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων για την κυβέρνηση και την οικονομία.
Ο διορισμένος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο λαός της Αιγύπτου να υποστηρίξουν» την κυβέρνησή του «στη δύσκολη αποστολή» που αναλαμβάνουν και για να το επιτύχει δημιούργησε την κυβέρνηση που είχε προαναγγείλει με δύο τουλάχιστον υπουργούς από την προηγούμενη κυβέρνηση και λίγους υπουργούς από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Από τα 18 ονόματα υπουργών που έχουν ανακοινώσει ως τώρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, δύο μόνο είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Πρόκειται για τον νέο υπουργό Παιδείας Μουσταφά Μοσάαντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκπαιδευτική πολιτική κατά την προεκλογική εκστρατεία του Μόρσι, και για τον νέο υπουργό Οικισμού Ταρίκ Γουαφίκ, επικεφαλής της επιτροπής οικισμού του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Στις θέσεις τους από την προηγούμενη κυβέρνηση θα παραμείνουν όπως φαίνεται οι Μοχάμεντ Καμελ Αμρ, υπουργός Εξωτερικών, και Μομτάζ αλ – Σαϊντ, υπουργός Οικονομικών ενώ ο Αχμέντ Γκαμαλεντίν θα γίνει υπουργός Εσωτερικών, από αναπληρωτής υπουργός που διατελούσε στο προηγούμενο καθεστώς.