Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν τόλμησε να βεβαιώσει ρητώς τους επενδυτές ότι είναι έτοιμος να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης και περιορίστηκε σε αοριστολογίες του τύπου «θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις εθνικές κυβερνήσεις για την αγορά ικανοποιητικών ποσοτήτων ομολόγων, ώστε να άρουμε τις αμφιβολίες για το μέλλον του ευρώ». Ευλόγως οι μετοχές, το ευρώ, τα εμπορεύματα και τα ισπανικά ομόλογα έκαναν μια… ολυμπιακής θεαματικότητας συγχρονισμένη κατάδυση.
Στο Λονδίνο ο FTSE-100 επηρεάστηκε σαφώς λιγότερο όχι λόγω Ολυμπιακών Αγώνων αλλά λόγω μη συμμετοχής της Βρετανίας στην ευρωζώνη. Ο γενικός δείκτης του λονδρέζικου Χρηματιστηρίου υποχωρούσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης μόνο κατά 0,50%. Στο Παρίσι ο CAC-40 και στη Φραγκφούρτη ο DAX είχαν συγχρονίσει απολύτως τις απώλειές τους στο 1,69%. Μαδρίτη και Μιλάνο είχαν ξεφύγει – κι αυτό δεν εκπλήσσει – χάνοντας 4,17% και 3,45% αντιστοίχως.
Το ευρώ έπειτα από ένα επιτόπιο άλμα στα 1,2405 δολάρια, που έκανε, βούτηξε με φόρα στα 1,2138 δολάρια, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών ανέκοψαν την ανοδική τροχιά που ακολουθούσαν το πρωί, προτού αποφανθεί στη Φραγκφούρτη ο «επίτιμος Γερμανός» πρόεδρος της Ευρωτράπεζας. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 78 σεντς στα 88,13 δολάρια το βαρέλι, αφού αμέσως μετά τις δηλώσεις Ντράγκι είχε καταδυθεί στα 87,74 δολάρια το βαρέλι. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της ισπανικής κυβέρνησης έκανε ένα άλμα 29 μονάδων βάσης περνώντας και πάλι άνετα τον πήχη του 7% – έφθασε συγκεκριμένα στο 7,02%.
«Η αγορά είναι σαφώς απογοητευμένη με την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι έχτισε τις προσδοκίες της αγοράς και ο ίδιος τις πήρε πίσω», δήλωσε στο Βloomberg ο Τζον Μπέιλι, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Spruce Private Investors.