Ιστορική μέρα για τη Σομαλία: Είπε «ναι» σε νέο Σύνταγμα

«Ιστορική» χαρακτηρίζεται για τη Σομαλία η σημερινή ημέρα, καθώς η συντακτική συνέλευση των Σομαλών ηγετών υποστήριξε δυναμικά τη δημιουργία νέου Συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα κυβέρνηση στη χώρα η οποία αναμένεται, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, να εκλεγεί στις 20 Αυγούστου

«Ιστορική» χαρακτηρίζεται για τη Σομαλία η σημερινή ημέρα, καθώς η συντακτική συνέλευση των Σομαλών ηγετών υποστήριξε δυναμικά τη δημιουργία νέου Συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα κυβέρνηση στη χώρα η οποία αναμένεται, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, να εκλεγεί στις 20 Αυγούστου. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία, δύο καμικάζι βομβιστές ανατινάχθηκαν προκειμένου να εμποδίσουν τη διαδικασία.

Η αποδοχή ενός νέου Συντάγματος αναμένεται να βάλει ένα τέλος στο σκηνικό αναρχίας που επικρατεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Σομαλία μετά και την πτώση της τελευταίας εκλεγμένης κυβέρνησης το 1991 καθώς οι εμφύλιες συγκρούσεις, με πρωταγωνιστές πειρατές και διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η ισχυρή Αλ Σαχάμπ, έχουν διαλύσει τη χώρα.

Τον τελευταίο καιρό, οι στρατιωτικές ομάδες της Αφρικανικής Ένωσης και η κυβέρνηση, με την υποστήριξη πάντα των Ηνωμένων Εθνών, έχουν καταφέρει να εκδιώξουν την Αλ Σαχάμπ από την πρωτεύουσα, ωστόσο η οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα συνεχίζει κατά καιρούς τις επιθέσεις στην πόλη και ελέγχει ακόμη πολλές περιοχές στην νότια και κεντρική Σομαλία.

Στην συγκεκριμένη οργάνωση αποδίδεται και η απόπειρα διπλής επίθεσης αυτοκτονίας έξω από το κτίριο όπου ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη της συνέλευσης. Οι δύο καμικάζι βομβιστές πυροβολήθηκαν προτού πλησιάσουν το κτίριο αλλά πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους. Κανείς άλλος δε σκοτώθηκε αλλά τουλάχιστον ένας στρατιώτης τραυματίστηκε.

Τη δημιουργία νέου Συντάγματος υπερψήφισαν 621 από τα 645 μέλη της συντακτικής συνέλευσης, ενώ «όχι» είπαν 13 από αυτά και 11 απείχαν. Το νέο Σύνταγμα, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη νέα Βουλή που θα επιλέξουν οι προεστοί των φυλών, θα οδηγήσει στην εκλογή νέου προέδρου που θα αντικαταστήσει τον Αμπντουάλι Αλι Γκας, επικεφαλής της Μεταβατικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Υπήρχε επίσης η πρόθεση να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη δημιουργία του αλλά η ιδέα τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω της επικράτησης ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή οι οποίες θα εμπόδιζαν με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή του.

Μεταξύ των βασικότερων δημοκρατικών στοιχείων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό είναι η διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα κατοχυρώνει την ισότητα όλων των κατοίκων της χώρας ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος ενώ παράλληλα το Ισλάμ θα αποτελεί στο εξής τη μοναδική επίσημη θρησκεία στη χώρα. Ακόμη, το νέο Σύνταγμα θα οδηγήσει στη δημιουργία ομοσπονδιακού συστήματος και θα θέσει τις ειρηνικές διαδικασίες ως μοναδικό μέσο για την επίλυση τοπικών διαφορών – όπως εκείνες που οδήγησαν στις πρόσφατες διαμάχες με την Αιθιοπία και την Κένυα, στα δυτικά και νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας αντίστοιχα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.