Ελένη Μαρτσούκου: Η γυναίκα που «προλαβαίνει» τα ευρωπαϊκά πρόστιμα

Εξηγώντας τους λόγους της απονομής επαίνου στην κυρία Ελένη Μαρτσούκου η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου κάνει λόγο για προσφορά που «υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της άσκησης των υπηρεσιακών της καθηκόντων και καταδεικνύει τη διαρκή έφεση και επιθυμία της για προαγωγή του Δημοσίου συμφέροντος». Πάντως η ίδια, η 38χρονη νομικός, θεωρεί «πως έκανα απλά το καθήκον μου».

Εξηγώντας τους λόγους της απονομής επαίνου στην κυρία Ελένη Μαρτσούκου η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου κάνει λόγο για προσφορά που «υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της άσκησης των υπηρεσιακών της καθηκόντων και καταδεικνύει τη διαρκή έφεση και επιθυμία της για προαγωγή του Δημοσίου συμφέροντος».

Πάντως η ίδια, η 38χρονη νομικός, θεωρεί «πως έκανα απλά το καθήκον μου». Γεγονός είναι πως τον Ιούλιο του 2010, όταν ανέλαβε προϊσταμένη του νεοσύστατου τότε Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, η χώρα μας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των 27 μελών της Ε. Ε. όσον αφορά το έλλειμμα ενσωμάτωσης (2,4%) ευρωπαϊκού δικαίου. Σήμερα βρίσκεται στην 8η θέση, ψηλότερα από χώρες με παράδοση στη δημόσια διοίκηση και με έλλειμμα ενσωμάτωσης 0,5%. Τα συγκεκριμένα νούμερα γίνονται πιο σαφή αν συνδυαστούν με το γεγονός πως για τις 117 υποθέσεις που αντιμετώπισε επιτυχώς το γραφείο του οποίου προΐσταται η κυρία Μαρτσούκου η Ελλάδα κινδύνευε με πρόστιμα που κυμαίνονταν από 26.535.600,00 έως 550.171.440,00 ευρώ.

Η πρώτη υπόθεση που θυμάται να αντιμετωπίζει με επιτυχία αφορούσε την κοινοτική οδηγία inspire η οποία ορίζει «ένα θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών συλλογής, χρήσης και διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων. Τελικά η συγκεκριμένη οδηγία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το Σεπτέμβριο του 2010 και έτσι η προσφυγή της Ε. Ε ενάντια στο ελληνικό κράτος, και κατ’ επέκταση το πρόστιμο, αποφεύχθηκαν. Συνηθέστερος λόγος των προσφυγών δεν είναι αυτή καθαυτή η άρνηση συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θέματα που έχουν να κάνουν με επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων ή άλλους διαδικαστικά θέματα που δημιουργούν καθυστερήσεις» λέει η κυρία Μαρτσούκου.

«Ο δικός μας ρόλος είναι να επισημαίνουμε τυχόν καθυστερήσεις, να ερχόμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και να βοηθάμε με νομικές αλλά και πρακτικές συμβουλές για το πώς πρέπει να γίνει σωστά και έγκαιρα η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών».
Σημειωτέον, ότι πρώτη στη σχετική λίστα όσον αφορά την ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου χώρα της Ε. Ε δεν είναι κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά η Μάλτα. «Εκεί η υπηρεσία που ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα αριθμεί 18 άτομα. Εμείς είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού», λέει η κυρία Μαρτσούκου. Αυτή και οι συνεργάτες της, έχουν μετατραπεί ουκ ολίγες φορές σε κλητήρες που τρέχουν από γραφείου υπουργού σε γραφείο υπουργού, κυνηγώντας την έγκαιρη απόσπαση μιας υπογραφής.

Η ίδια έχει εργαστεί στο παρελθόν ως δικηγόρος, ενώ πριν αναλάβει τη σημερινή της θέση, υπήρξε μέλος του διδασκτικού και ερευνητικού προσωπικού της νομικής σχολής του Yale.

Όσον αφορά τους στόχους τους δικούς της, καθώς και της υπηρεσίας της στο αμέσως επόμενο διάστημα θεωρεί «πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν».
Αρνείται κατηγορηματικά πως ο έπαινος της θα μπορούσε να συνδυαστεί και με υλική αμοιβή. «Γενικά όμως η παροχή, εκτός από ηθικών και υλικών κινήτρων, δε θα ήταν κακή ιδέα για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Δεν ξέρω όμως πόσο εφικτή είναι στη συγκεκριμένη συγκυρία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.