Η χτεσινοβραδυνή ήττα έκπληξη από την Ονδούρα (0-1) ολοκλήρωσε τον αποκλεισμό της ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας, η οποία στην πρεμιέρα είχε ηττηθεί από την Ιαπωνία (0-1). Οι Ισπανοί που πήγαν στο Λονδίνο με τον τίτλο της εκπροσώπου της σημαντικότερης σύγχρονης ποδοσφαιρικής σχολής _μετά και τον θρίαμβο των Φούριας Ρόχας στο EURO 2012 και την κατάκτηση του EURO 2012 στην κατηγορία των κάτω των 19 ετών_ απογοήτευσαν πλήρως.
Το παχνίδι τους, όμως, δεν είχε τίποτα από τη λάμψη των «μεγάλων» αδελφών τους, αν και στην ολυμπιακή αποστολή συμπεριλαμβάνονταν τρία από τα μέλη της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2012, ο Χουάν Μάτα (Τσέλσι), ο Ζόρντι Αλμπα (Μπαρτσελόνα) και ο Χάβι Μαρτίνεθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο). Οι τρεις όμως εμφανίστηκαν κουρασμένοι μετά από μια εξαντλητική σεζόν με τις ομάδες τους αλλά και με την εθνική Ισπανίας και δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν την έλλειψη εμπειρίας των «μικρών» του ισπανικού ποδοσφαίρου.
Ακόμη και αν η ολυμπιακή ομάδα της Ισπανίας μπορεί να τα έχει με την τύχη της (είχε τρία δοκάρια στο παιχνίδι με την Ονδούρα) ή με τον διαιτητή της αναμέτρησης (οι Ισπανοί ζήτησαν δύο πέναλτι) δεν μπορούν να δικαιολογηθεί όπως επισήμανε και ο ισπανικός Τύπος «ούτε η απουσία παιχνιδιού, στυλ, συνδιασμών. Δεν υπήρχαν παρά μόνο εξάρσεις ατομικών εμπνεύσεων και η αίσθηση ότι λόγω της αδιαμφισβήτητης ποιότητάς της ήταν ικανή να ανέβει στο βάθρο».
Ο προπονητής της ομάδας Λουίς Μίγια δέχθηκε αρκετή κριτική για τις επιλογές του, ειδικά το πρόβλημα στο κέντρο της ισπανικής άμυνας ήταν ολοφάνερο, όπως και η έλλειψη προσωπικότητας. Αποτέλεσμα, οι Ισπανοί να κάνουν λόγο για μια «ομάδα αγνώριστη» σε σχέση με τα δικά τους υψηλά στάνταρ. Οσον αφορά τις επιλογές του κ. Μίγια πολύς λόγος έγινε για τον αποκλεισμό του Αλβαρο Μοράτα, πρώτου σκόρερ στο EURO κάτω των 19 ετών, ή του Χοσέλου, του πιο παραγωγικού παίκτη στη β’ ομάδα της Ρεάλ. Είναι πάντως αλήθεια ότι η ισπανική ολυμπιακή ομάδα είχε την ατυχία να χάσει λόγω τραυματισμού τον σπουδαίο νεαρό μέσο της Μπαρτσελόνα Τιάγο Αλκάνταρα ενώ ο πολλά υποσχόμενος Αντριάν της Ατλέτικο Μαδρίτης όπως και ο Ισκο της Μάλαγα απογοήτευσαν.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε επιπλέον ο συχνός εκνευρισμός των παικτών της ισπανικής ολυμπιακής ομάδας στη διάρκεια των αγώνων. Συνεχείς διαμαρτυρίες στους διαιτητές _ στο ματς με την Ονδούρα δέχθηκαν 7 κίτρινες κάρτες λόγω διαμαρτυρίας_, σκληρά φάουλ και γενικώς μια συμπεριφορά ασυνήθιστη για ισπανούς παίκτες. Ισως το φορτίο του φαβορί αλλά και τους εκπροσώπου της κορυφαίας ποδοσφαιρικής σχολής να ήταν πολύ βαρύ για τους νεαρούς που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και η ήττα ένα δυσκολοχώνευτο πιάτο για αυτούς…