Διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα προέκυψαν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία συγκλίνουν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης είναι η επιβολή μέτρων σε δύο φάσεις.
-Τη διετία 2013-2014 να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, ύψους 6 δισ. ευρώ: να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, να εφαρμοστούν περικοπές στις λειτουργικές και άλλες δαπάνες του Δημοσίου. Να υπάρξουν περικοπές στους Δήμους, στην Υγεία, στη φαρμακευτική δαπάνη ενδεχομένως και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ.
-Τη διετία 2015-2016 να εφαρμοστούν τα επιπλέον μέτρα 5,5 δισ. ευρώ και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και εφόσον οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί να προωθηθούν τα μέτρα περικοπής των συντάξεων και άλλα μέτρα οριζόντιας περικοπής μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο.
Για τη στρατηγική αυτή επιφυλάξεις εκφράστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών. Οπως μεταδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι ο κ. Στουρνάρας ρώτησε έναν από τους συνομιλητές του αν αυτή η γραμμή θα γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη και ευρύτερα από την τρόικα.
«Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ περικοπές από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δύο χρόνια ακόμη και βεβαίως ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος» δήλωσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε με νόημα: «Ομως το ζητούμενο είναι ο επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παρείνει η χώρα στην ευρωζώνη».
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Αναφορικά με την πορεία εξεύρεσης των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Αν βρούμε το άριστο μίγμα, θα το ανακοινώσουμε»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος της τρόικας Πόουλ Τόμσεν ανακοίνωσε στον κ. Στουρνάρα την πρόθεση της τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο» και ότι τον διαβεβαίωσε ότι τα κλιμάκια θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.
Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.
Δεν προέκυψε συμφωνία
Η σύσκεψη έληξε χωρίς συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας, παρέμεινε στο Μαξίμου επί ώρα μετά την αποχώρηση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη.
Νωρίτερα, αποχωρώντας από τη συνάντηση οι Βενιζέλος και Κουβέλης τόνισαν ότι συμφωνούν σε «ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό». Για το επιμέρους όσο και ακανθώδες ζήτημα των 11,5 δισ. ευρώ που αναμένει η τρόικα, οι διαβουλεύσεις είπαν ότι «θα συνεχιστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες».
Σε συνάντηση που είχαν το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν στην εφαρμογή του προγράμματος σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κράτους και στην επόμενη φάση, τη διετία 2014-2016, να γίνει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν τότε στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιθυμεί να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, ένα ρεαλστικό και εφικτό πακέτο μέτρων το οποία δεν θα αποκλίνει από τον στόχο των 11,5 δισ.ευρώ. Βιάζεται, λοιπόν, να παρουσιάσει αποτελέσματα, καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, στις 25 και 26 Αυγούστου ο κ.Σαμαράς θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα «συνολικό στρατηγικό πλαίσιο» για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Όπως είπε, πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση, να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, να προωθήσουμε μέτρα για την ανάπτυξη και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της το γεγονός ότι έχουμε ύφεση, δυστυχώς πολύ βαθύτερη από αυτήν που είχαν προϋπολογίσει οι θεσμικοί μας εταίροι. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε κι ένα επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πλαίσιο» είπε.
Και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο και θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις».
Υπογράμμισε, επίσης: «Ισχύουν όλα όσα έχω πει και για την επιμήκυνση και για το αντικείμενο των συζητήσεών μου με την τρόικα την Παρασκευή και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν».
Ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι το πακέτο των μέτρων είναι μία από τις τρεις παραμέτρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι άλλες παράμετροι, όπως είπε, είναι: «Να έχουμε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μείνει το ίδιο ονομαστικό βάρος του χρέους».
Τόνισε ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επενδύει στην καταστροφή και στο αδιέξοδο», τονίζοντας ότι «αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση».
Την ανάγκη ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει και την επιμήκυνση τόνισε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «πολλά, μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε απόλυτα για το στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων» είπε και ερωτηθείς είπε ότι «δεν ζητήσαμε καμία παράταση για τα μέτρα».
«Δεν υπάρχουν διαφωνίες» είπε και σημείωσε ότι στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων δεν έγινε συζήτηση για περικοπές και για νέα μέτρα. «Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη» τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Πρόσθεσε, ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν «τις αμέσως προσεχείς ημέρες».
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται το θέατρο του μνημονιακού παραλόγου
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση των τριών εταίρων. «Το θέατρο του μνημονιακού παράλογου συνεχίζεται από την τρικομματική κυβέρνηση. Έχουν ήδη αποφασίσει τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα και απλώς διαφωνούν στο πότε και πώς θα τα ανακοινώσουν. Τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να σταθούν, ειδικά όταν γίνονται εις βάρος μιας κοινωνίας που εξαπατήθηκε πλήρως προεκλογικά» αναφέρει.
Για τον κ. Βενιζέλο και τις δηλώσεις του κάνει λόγο για «πολιτική εμμονή να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάθε μέρα».
»Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος διαχειρίζεται, με καταστροφικό τρόπο, τις τύχες της χώρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει.